Ofwel: het voorspellend of woord-voor-woord-lezen.
Lagere-ordeprocessen: letter en woordherkenning, dus het decoderen. Automatiseren van technisch lezen staat centraal. Weinig oog voor invloeden van allerlei vormen van kennis die al aanwezig is. Maar hoe kan het dan dat bekende woorden eerder gelezen worden (herkenning) dan onzinwoorden? En dat goed voorlezen met intonatie pas kan als de zin begrepen is?
- Je leest eerst de woorden -> daarna begrijp je de tekst
Hogere-ordeprocessen: Op basis van wat de lln ziet activeert hij zijn eerder opgedane kennis en vormt tijdens het lezen verwachtingen over het verdere verloop van de zin. Ik moet mijn lekke band nog …. (plakken is hier heel logisch, zeker wanneer de letter p al gegeven zou zijn). Dit model verklaart dat een lezer een tekst over een bekend onderwerp sneller kan lezen dan een tekst over een onbekend onderwerp.
- Je kan een tekst over een bekend onderwerp (met bekende woorden) sneller begrijpen, dan een onbekend onderwerp.
Recente interactieve modellen van begrijpend lezen benadrukken echter dat leesbegrip tot stand komt door de combinatie van bottomup en top-down processen.
Het mag dan ook duidelijk zijn dat mensen begrijpendleesvaardigheid niet op korte termijn kunnen verwerven. Het ontwikkelen van zo’n complexe, actieve vaardigheid vergt vele jaren en professionele ondersteuning.
Het uitgangspunt voor begrijpend lezen is dat de lezer een doel heeft om te lezen, bijvoorbeeld om een specifieke vraag te beantwoorden, om nieuwe informatie te vergaren, om een probleem op te lossen, en/of zich te amuseren.
Om het begrijpendleesproces te ondersteunen is het dan ook belangrijk dat het leesmateriaal zoveel mogelijk op die talige competenties van lezers aansluit en inspeelt.
De mate waarin een leerling gemotiveerd is om een tekst actief te interpreteren, is sterk gerelateerd aan de manier waarop een lezer met teksten omgaat.
Het aanreiken van een gevarieerd pallet aan teksten – gaande van teksten met frequent gebruikte woorden tot teksten met complexe en minder frequent gebruikte woorden – is essentieel om leerlingen optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling tot begrijpendlezer.
Het inbedden van de didactische sleutels zal essentieel zijn om van digitaal lezen een succesverhaal te maken.