18 lessons Geschiedenis basisschool groep 5
Looking for interactive lesson materials Geschiedenis for basisschool groep 5? Browse ideas for online lesson plans Geschiedenis from other educators.
Lesson plan with 1 Lesson
Jeroen Bosch
Canonvenster Jeroen Bosch Basisonderwijs groep 5,6,7,8 LesdoelenAan het eind van de les weten de leerlingen wie Jeroen Bosch was.De leerlingen leren over het middeleeuwse beroep van schilderDe leerlingen leren over het leven in de middeleeuwse stad.De leerlingen gaan nadenken over de betekenis van de schilderijen van Jeroen Bosch. Inleiding Jeroen Bosch is een beroemde schilder uit de Middeleeuwen. Met zijn schilderijen wilde hij mensen waarschuwen om een goed, gelovig christen te zijn. Anders kon het wel eens slecht met ze aflopen. Op zijn schilderijen liet hij de hel zien, met monsters, duivels en vreemde wezens. Van al zijn werken hangen er nog maar een paar in Nederland, in Museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.Jeroen Bosch Jeroen Bosch woonde en werkte zijn hele leven in ’s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Hij heette eigenlijk Jeroen van Aken, maar noemde zichzelf als schilder Jeroen Bosch. Midden in de stad had hij zijn schildersatelier. Hier maakte hij samen met zijn leerlingen zijn kunstwerken. Leerlingen werkten gewoon mee aan een schilderij. Opbouw opdracht en voorbereiding Deze les is geschikt voor thuisonderwijs of voor in de klas. De leerlingen moeten bedenken wat zij weten over Jeroen Bosch en waarom zij meer over hem gaan leren. Verder denken ze na over de betekenis van de schilderijen van Jeroen Bosch en leren de leerlingen meer over het leven in die tijd. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Introduceer de les en vertel de leerlingen wat ze gaan doen vandaag.-Volg de les op het digibord. -Bespreek de quiz-onderdelen zo nodig na. -Herhaal de les en vraag aan de leerlingen om hun mening over de les.
GeschiedenisBasisschoolGroep 5-8
Lesson plan with 2 Lessons
Katoendruk
GeschiedenisHandvaardigheid+1BasisschoolGroep 5,6
Project voor basisschoolleerlingen van groep 5/6, door De Katoendrukkerij in Amersfoort.
Algemene informatie
Iedereen laat iets van zichzelf zien in de keuze van kleding en de patronen op kleding. Ook kinderen doen dat. Zich mooi uitdossen om daarmee de identiteit te bevestigen doet de mensheid al eeuwenlang. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17de eeuw in Amersfoort. Hier werd naar Indiaas voorbeeld katoen met houten handgegraveerde drukblokken bedrukt. Deze handbedrukte katoenen stoffen, ook wel sits genoemd, werd gebruikt voor kleding en woonstoffering. Voorbeelden daarvan zijn terug te vinden in de collecties van o.a. Museum Flehite, Museum Spakenburg en het RijksmuseumAnno 2021 kunnen leerlingen zelf het katoendrukken beoefenen en zelf patronen bedenken. Met oude en nieuwe drukblokken. Ze leren over de techniek van het ambacht en de geschiedenis van Amersfoort.
Een afspraak maken voor de excursie naar de katoendrukkerij
De Katoendrukkerij in De VolmolenContactpersoon Nathalie Cassee Plantsoen Noord 2 3811 GH Amersfoort Telefoon: +31(0)6 12526099 E-mail: info@dekatoendrukkerij.nl Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur Er kunnen maximaal 28 leerlingen meedoen per bezoek. Het bezoek duurt 1,5 uur en wordt begeleid door een medewerker van de Katoendrukkerij, de leerkracht en tenminste 3 hulpouders.
Lesson plan with 1 Lesson
Watersnood! Wat neem jij mee?
Canonvenster de watersnoodBasisonderwijs groep 5-8 LesdoelenAan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gebeurtenis en de gevolgen van de watersnoodramp.Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een vertaalslag maken naar de huidige dreiging van het water door te onderzoeken of ze in een risicogebied wonen en te bedenken welke eigendommen van belang zijn tijdens evacuatie. Watersnood! Wat neem jij mee? In februari 1953 breken de dijken en grote delen van zuidwest-Nederland lopen onder water. Een ramp! Wat neem jij mee als jouw straat opeens vol water zou staan? Inleiding De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een rampnacht als in 1953 te voorkomen. In Zeeland begaven de dijken het toen onder de druk van een grote storm. 1836 mensen kwamen om, tienduizenden raakten dakloos. “Dit nooit weer,” was de reactie in Nederland. En er is daarna heel veel geïnvesteerd in nieuwe dijken en ingenieuze bouwwerken om Nederland te beschermen tegen het water. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Onze dijken beschermen ons nu tegen een overstroming en hoewel de kans gelukkig klein is, kan het natuurlijk een keer misgaan.. In deze opdracht ontdekken leerlingen hoe hoog het water bij jullie in de klas zou komen als de dijken vandaag zouden breken. Misschien ligt jullie klas wel gunstig en houden jullie droge voeten. Maar misschien staat het wel tot het plafond! En wat zou jij in dat geval meenemen? Wat is belangrijk? Je tablet? Je teddybeer..? Kinderen leven zich in die moeilijke nacht van toen in en praten over hun bezittingen en hun gevoelens. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Bekijk de les en video.-Bekijk met de leerlingen deze website en kijk hoe hoog het water bij jullie komt. Als bij jullie het water niet hoog komt, stel je dan voor dat je klas in bijvoorbeeld Den Haag ligt. -Hang een briefje op de muur hoe hoog het water in de klas zou komen. Meet het samen met de leerlingen uit. -Laat de leerlingen individueel een lijstje maken met maximaal vijf dingen die zij mee zouden willen nemen als het water in hun straat opeens hoog zou staan. Doe deze opdracht ook als het water in de klas niet hoog zou staan. Het gaat om het inleven in de geschiedenis. -Laat vijf kinderen hun lijstje voorlezen in de klas. Staan er dingen op die overeenkomen met andere kinderen? Of staan er juist hele andere dingen op? Waarom zijn juist deze dingen belangrijk voor deze leerlingen? -Discussieer erover in de klas. LinksCanon van Nederland - De watersnoodOverstroomik?
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1800 - 1900De negentiende eeuw noemen we ook wel de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. In deze tijd is er veel veranderd in wie er wel of niet mag stemmen. Hoe zit dat? En wie mochten er vroeger wel of niet stemmen? In deze les leren de leerlingen er alles over.
Het kiesrecht Door de jaren heen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 5 Lessons
Aletta Jacobs
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5,6
1800 - 1900De negentiende eeuw noemen we ook wel de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. Aletta Jacbos speelde hierin een grote rol. Maar wie was deze bijzondere vrouw eigenlijk? En wat heeft zij betekent voor Nederland zoals we ons land nu kennen? In deze les leren de leerlingen er alles over.
Aletta Jacobs
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik wie Aletta Jacobs was en welke belangrijke rol zij speelde eind negentiende eeuw.weet ik dat Aletta de eerste Nederlandse vrouw was die mocht studeren aan de universiteit.weet ik dat Aletta de eerste vrouwelijke arts was in Nederland.kan ik in eigen woorden uitleggen wat 'feminisme' betekent en dat Aletta een voorvechter voor het vrouwenkiesrecht was.begrijp ik de belangrijke woorden die met Aletta Jacobs te maken hebben.kan ik een script schrijven van een scène uit een toneelstuk over Aletta Jacobs.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 5 Lessons
week 37 | Lesplan groep 5/6
Begrijpend lezenBurgerschap+1BasisschoolGroep 5-8
WELKOM bij de lessen van Kidsweek. Wij adviseren om de lessen van deze week in onderstaande volgorde te behandelen. 10 weetjes over Prinsjesdag | Wereldorientatie | Ik wil meer weten! | Informatieve tekst 10 weetjes over Prinsjesdag | Begrijpend lezen | Begrijp ik de tekst?| Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 1 | Hoe zit dat? | Informatieve tekst Koningshuis en de monarchie | Burgerschap 2 | Gespreksvoering | Informatieve tekst Hoe Nederland onafhankelijk werd | Geschiedenis | Hoe zat dat? | Informatieve tekstAantekenschema's: Cornell schemaDenkstappenkaart:ChronologieGespreksregel van de week: Ik geef vriendelijk en rustig mijn mening. Observatiecriterium van de week: De leerling gaat in de tekst actief op zoek naar antwoorden op de zelfgestelde vragen.Vragen? Stuur gerust een mail naar scholen@kidsweek.nl.
Wereldoriëntatie - IK wil meer weten | '10 weetjes over prinsjesdag'
Begrijpend lezen - Begrijp ik de tekst? | '10 weetjes over prinsjesdag'
Lesson plan with 2 Lessons
Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
Eens in de vier jaar mag iedereen in Nederland van achttien jaar en ouder aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar zo vanzelfsprekend is dit eigenlijk helemaal niet. Pas in de tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) werd er een democratie gevormd in Nederland. En daarin mocht nog lang niet iedereen stemmen! Hoe dat precies zit leer je in deze lessen!
Het kiesrecht door de jaren heen
Na deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Floris V
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1000-1500Op zijn tweede werd hij graaf van Holland: Floris de Vijfde. Als volwassene veroverde hij veel gebieden, onder andere Amsterdam. Bij de boeren was Floris V erg populair. Zij noemde hem ‘der keerlen god’: de god van de boeren. Maar de edelen dachten hier anders over. Drie van hen ontvoerden hem en sloegen hem dood met hun zwaarden.
Floris V
Na deze les: weet ik wie Floris V was, wanneer hij leefde en over welke gebieden hij de baas was. weet ik door wie en waarom Floris V vermoord werd. weet ik waarom hij 'der Keerlen God' genoemd werd. weet ik meer over de Ridderzaal en het Muiderslotbegrijp ik de belangrijke woorden uit de tekst.kan ik de belangrijkste informatie uit de tekst en filmpjes samenvatten in een stripverhaal.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 1 Lesson
Watersnood! Wat neem jij mee?
Canonvenster de watersnoodVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gebeurtenis en de gevolgen van de watersnoodramp. Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een vertaalslag maken naar de huidige dreiging van het water door te onderzoeken of ze in een risicogebied wonen en te bedenken welke eigendommen van belang zijn tijdens evacuatie. Watersnood! Wat neem jij mee? In februari 1953 breken de dijken en grote delen van zuidwest-Nederland lopen onder water. Een ramp! Wat neem jij mee als jouw straat opeens vol water zou staan? Inleiding De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een rampnacht als in 1953 te voorkomen. In Zeeland begaven de dijken het toen onder de druk van een grote storm. 1836 mensen kwamen om, tienduizenden raakten dakloos. “Dit nooit weer,” was de reactie in Nederland. En er is daarna heel veel geïnvesteerd in nieuwe dijken en ingenieuze bouwwerken om Nederland te beschermen tegen het water. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Onze dijken beschermen ons nu tegen een overstroming en hoewel de kans gelukkig klein is, kan het natuurlijk een keer misgaan.. In deze opdracht ontdekken leerlingen hoe hoog het water bij jullie in de klas zou komen als de dijken vandaag zouden breken. Misschien ligt jullie klas wel gunstig en houden jullie droge voeten. Maar misschien staat het wel tot het plafond! En wat zou jij in dat geval meenemen? Wat is belangrijk? Je tablet? Je teddybeer..? Kinderen leven zich in die moeilijke nacht van toen in en praten over hun bezittingen en hun gevoelens. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Bekijk de les en video.-Bekijk met de leerlingen deze website en kijk hoe hoog het water bij jullie komt. Als bij jullie het water niet hoog komt, stel je dan voor dat je klas in bijvoorbeeld Den Haag ligt. -Hang een briefje op de muur hoe hoog het water in de klas zou komen. Meet het samen met de leerlingen uit. -Laat de leerlingen individueel een lijstje maken met maximaal vijf dingen die zij mee zouden willen nemen als het water in hun straat opeens hoog zou staan. Doe deze opdracht ook als het water in de klas niet hoog zou staan. Het gaat om het inleven in de geschiedenis. -Laat vijf kinderen hun lijstje voorlezen in de klas. Staan er dingen op die overeenkomen met andere kinderen? Of staan er juist hele andere dingen op? Waarom zijn juist deze dingen belangrijk voor deze leerlingen? -Discussieer erover in de klas. LinksCanon van Nederland - De watersnoodOverstroomik?
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 2 Lessons
Maria van Bourgondië
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1000-1500In 1457 werd Maria van Bourgondië geboren. Haar opa was niet bij de doop, omdat het ‘maar een meisje’ was. Maar dit meisje heerste later wel over een enorm gebied! En door een paar slimme zetten bepaalde ze een belangrijk deel van onze geschiedenis.
Maria van Bourgondië
Na deze les: weet je wie Maria van Bourgondië was.weet je meer over andere Bourgondiërs, zoals Filips de Goede en Karel de Stoute.kun je uitleggen wat het Groot Privilege is.weet je meer over het huwelijk van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk.begrijp ik de belangrijke woorden die met Maria van Bourgondië te maken hebben. kan ik een dagboekfragment schrijven in de rol van Maria van Bourgondië.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Hunebedden
Begrijpend lezen+4BasisschoolGroep 5,6
3000 voor Christus Hoe het ze lukte weet niemand, maar vroege landbouwers in deze streken wisten loodzware keien te versjouwen om er graven mee te bouwen. 'Hunebedden' worden ze genoemd, en ze zijn zo'n vijfduizend jaar oud. Je kunt ze zien in Drenthe, Groningen, Noord-Duitsland en Denemarken.
HUNEBEDDEN
Na deze les: weet ik wat hunebedden zijn, wanneer, door wie, hoe en waarom ze gemaakt zijn.weet ik dat de hunebedbouwers tot de eerste boeren van Nederland behoorden.begrijp ik de belangrijke woorden die met hunebedden te maken hebben.kan ik de belangrijkste informatie uit de tekst en filmpjes samenvatten in een stripverhaal.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over orkanen. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Wat Columbus nog niet wist
Ga jij met jouw klas het programma 'Wat Columbus nog niet wist' doen in Wereldmuseum Leiden? Dit online lesprogramma is een voorbereiding op het programma. De les bestaat uit de volgende onderdelen: Introductie museum; Online LessonUp les. Klik hier om meer te weten te komen over het programma in het museum.
GeschiedenisBasisschoolGroep 5,6
Introductie museum
Binnenkort gaan jullie naar Wereldmuseum Leiden. Introduceer kort het museum met deze les.
Voorbereidingsles
Gebruik deze les ter voorbereiding op het programma 'Wat Columbus nog niet wist'.Tijdens dit online lesprogramma leren de leerlingen meer over Columbus. De les bestaat uit de volgende onderdelen: Wie Columbus is; Waar hij dacht heen te reizen en waar hij daadwerkelijk uit kwam; Enkele etenswaren die uit Amerika zijn overgekomen naar Nederland/Europa.Bekijk de docentenhandleiding voor de toelichting bij de slides.
Lesson plan with 2 Lessons
Verkiezingen: Het kiesrecht door de jaren heen
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5-8
1800 - 1900De negentiende eeuw noemen we ook wel de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. In deze tijd is er veel veranderd in wie er wel of niet mag stemmen. Hoe zit dat? En wie mochten er vroeger wel of niet stemmen? In deze les leren de leerlingen er alles over.
Het kiesrecht Door de jaren heen
WereldoriëntatieNa deze les: weet ik hoe het kiesrecht in de loop der jaren is veranderd.begrijp ik de belangrijke woorden die met het kiesrecht in de geschiedenis te maken hebben.kan ik aan de hand van een onderzoeksvraag meer informatie opzoeken over een onderwerp/persoon uit de tekst. Deze informatie gebruik ik voor een schema/poster/presentatie.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Jagers en verzamelaars
Begrijpend lezen+4BasisschoolGroep 5,6
3000 voor Christus Jij woont vrijwel zeker in een huis, dat in een stad of een dorp staat. Dat is nu hartstikke normaal. Maar tot ongeveer tienduizend jaar geleden hadden mensen nog helemaal geen stenen huizen en steden. Ze waren rondreizende jagers en verzamelaars.
Jagers en verzamelaars: een heel ander leven
Na deze les: weet ik hoe jagers en verzamelaars aan hun eten kwamen. weet ik hoe een huis/woonplek van een jager/verzamelaar eruitzag. weet ik hoe jagers en verzamelaars bijzondere natuurverschijnselen verklaarden.begrijp ik de belangrijke woorden die met de jagers en verzamelaars te maken hebben. kan ik een miniatuur (klein) dorpje van jagers en verzamelaars nabouwen met informatiebordjes aan de hand van de informatie uit de tekst.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over orkanen. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 4 Lessons
De oude Egyptenaren
Begrijpend lezen+5BasisschoolGroep 5,6
Nog steeds worden er voorwerpen en mummies gevonden die afstammen uit de tijd van de oude Egyptenaren. Een volk met een bijzondere cultuur, een eigen schrift en het brein achter de bouw van wereldberoemde piramides. In deze lessenserie leren de leerlingen meer over dit bijzondere volk.
VERDIEPENDE LES - De oude Egyptenaren
Na deze les:weet ik waar het land Egypte ligt.leer ik hoe de oude Egyptenaren leefden.kan ik uitleggen wat farao's, piramides, hiërogliefen, mummies, sarcofagen zijn en wat het belang van de Nijl was. begrijp ik de belangrijke woorden die met de Oude Egyptenaren te maken hebben.presenteer ik in een Powerpoint wat ik heb geleerd over de oude Egyptenaren.
AFsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.
Lesson plan with 2 Lessons
Lesplan Amersfoort Middeleeuwse Stad
GeschiedenisBasisschoolGroep 5,6
Algemene informatie
In het project Amersfoort middeleeuwse stad?! ontdekken leerlingen van groep 6 en 7 wat er zo middeleeuws is aan Amersfoort. Op school gebruiken zij hiervoor een verhaal dat zich in middeleeuws Amersfoort afspeelt. In Museum Flehite onderzoeken zij het middeleeuws erfgoed, de historischegebouwen in het oude stadscentrum en de collectie van Museum Flehite. Het project is de vernieuwde versie van Bouwen aan een poort. In deze versie wordt meer aanspraak gedaan op het eigen kijk- en denkvermogen van leerlingen. Tijdens het museumbezoek wordt de groep begeleid door twee museumdocenten. Door de groep in tweeën te delen, is er meerruimte voor individuele ontdekking en ervaring.
Leerdoelen
Leerlingen lerenOver tijdvak Steden en Staten 1000 – 1500. Over het dagelijks leven in de middeleeuwen in Amersfoort door een beeldend verhaal (wonen en werken, leven en leren, rechtspraak en veiligheid). Het erfgoed in hun eigen leefomgeving kennen (gebouwen en museumobjecten). Over middeleeuwse stadsmuren en gebouwen in Amersfoort.Leerlingen oefenen inHet onderzoeken van historische bronnen. Het betekenis geven aan historische gebouwen en museumobjecten. Het vergelijken van het heden met het middeleeuwse verleden. Leerlingen lerenOver de functie van oude gebruiksvoorwerpen. Over het dagelijks leven in andere tijdvakken. Over verschillende soorten materialen en hun eigenschappen. Over de werkzaamheden in het museum.Aansluiting bij de kerndoelen: Nederlands: 1, 2, 3, 4, 12Oriëntatie op jezelf en de wereld: mens en samenleving: 44, 51, 52Kunstzinnige Oriëntatie: 56
Een afspraak maken voor het museumbezoek
Neem contact op met de afdeling educatie voor een afspraak: Mail: educatie@museumflehite.nl Telefoonnummer: 033-2471106 Er kunnen maximaal 30 leerlingen meedoen per bezoek, begeleid door minimaal 4 begeleiders van school. Het museumbezoek duurt 90 minuten en wordt begeleid door twee museumdocenten. De kosten zijn 144 euro per groep.
Lesson plan with 1 Lesson
Watersnood! Wat neem jij mee?
Canonvenster De WatersnoodVoortgezet onderwijs onderbouwLesdoelenAan het eind van de les hebben de leerlingen kennis gemaakt met de gebeurtenis en de gevolgen van de watersnoodramp. Aan het eind van de les kunnen de leerlingen een vertaalslag maken naar de huidige dreiging van het water door te onderzoeken of ze in een risicogebied wonen en te bedenken welke eigendommen van belang zijn tijdens evacuatie. Watersnood! Wat neem jij mee? In februari 1953 breken de dijken en grote delen van zuidwest-Nederland lopen onder water. Een ramp! Wat neem jij mee als jouw straat opeens vol water zou staan? Inleiding De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Ze zijn gebouwd om een rampnacht als in 1953 te voorkomen. In Zeeland begaven de dijken het toen onder de druk van een grote storm. 1836 mensen kwamen om, tienduizenden raakten dakloos. “Dit nooit weer,” was de reactie in Nederland. En er is daarna heel veel geïnvesteerd in nieuwe dijken en ingenieuze bouwwerken om Nederland te beschermen tegen het water. Meer over dit onderwerp: zie de onderstaande links. Opbouw opdracht en voorbereiding Onze dijken beschermen ons nu tegen een overstroming en hoewel de kans gelukkig klein is, kan het natuurlijk een keer misgaan.. In deze opdracht ontdekken leerlingen hoe hoog het water bij jullie in de klas zou komen als de dijken vandaag zouden breken. Misschien ligt jullie klas wel gunstig en houden jullie droge voeten. Maar misschien staat het wel tot het plafond! En wat zou jij in dat geval meenemen? Wat is belangrijk? Je tablet? Je teddybeer..? Kinderen leven zich in die moeilijke nacht van toen in en praten over hun bezittingen en hun gevoelens. -Zorg voor pen en papier of voorzie elke leerling van een device (mobiel,tablet,laptop).-Bekijk de les en video.-Bekijk met de leerlingen deze website en kijk hoe hoog het water bij jullie komt. Als bij jullie het water niet hoog komt, stel je dan voor dat je klas in bijvoorbeeld Den Haag ligt. -Hang een briefje op de muur hoe hoog het water in de klas zou komen. Meet het samen met de leerlingen uit. -Laat de leerlingen individueel een lijstje maken met maximaal vijf dingen die zij mee zouden willen nemen als het water in hun straat opeens hoog zou staan. Doe deze opdracht ook als het water in de klas niet hoog zou staan. Het gaat om het inleven in de geschiedenis. -Laat vijf kinderen hun lijstje voorlezen in de klas. Staan er dingen op die overeenkomen met andere kinderen? Of staan er juist hele andere dingen op? Waarom zijn juist deze dingen belangrijk voor deze leerlingen? -Discussieer erover in de klas. LinksCanon van Nederland - De watersnoodOverstroomik?
GeschiedenisBasisschoolMiddelbare schoolvmbo, mavo, havo, vwoGroep 5-8Leerjaar 1,2
Lesson plan with 2 Lessons
Hanzesteden
Begrijpend lezenGeschiedenis+4BasisschoolGroep 5,6
1000-1500Steden als Zwolle, Kampen en Deventer waren in de Middeleeuwen rijke handelssteden. Ze zijn lid van de Hanze: eerst een samenwerkingsverband van kooplieden, later ook een handelsnetwerk van steden. Dat is nog altijd goed te zien, bijvoorbeeld aan de mooie huizen, de stadspoorten en hoge muren rond de stad. Als Hanzesteden werkten ze samen met andere steden.
Hanzesteden
Na deze les: kan ik de tijd van de Hanzesteden plaatsen op de tijdbalk. weet ik wat het verbond van Hanzesteden is, welke steden hierbij horen en hoe het ontstaan is. kan ik uitleggen hoe de samenwerking in de handel tussen de Hanzesteden verliep. weet ik wat een koggeschip is. begrijp ik de belangrijke woorden uit de tekst.kan ik een scène uit een script over een toneelstuk over de tijd van de Hanzesteden schrijven.
Afsluitende quiz
Speel met uw leerlingen de afsluitende quiz. In deze quiz testen zij hun kennis over het onderwerp en laten zij zien wat zij hebben geleerd over het onderwerp. Uw leerlingen kunnen meedoen met een wisbordje of kladblaadje, of zij kunnen meedoen met hun eigen device.