hoofdstuk 4 -> 4.2 en 4.3

4.2
Samengevat 
1 / 13
suivant
Slide 1: Diapositive
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 3

Cette leçon contient 13 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 45 min

Éléments de cette leçon

4.2
Samengevat 

Slide 1 - Diapositive

Moedertje Rusland, Vadertje tsaar
Moedertje Rusland zorgde voor voedsel -> vadertje Tsaar zorgde voor bestuur -> adel hielp daarbij -> meer dan 80% van de Russen was boer -> boeren waren lijfeigenen van tsaar, edelman of klooster en moesten de grond van hun eigenaar bewerken -> er was weinig industrie -> betekent dus dat boeren de grond niet mochten verlaten. 

Slide 2 - Diapositive

Moeizame moderniseringen 
In 1861 verbood tsaar Alexander II de lijfeigenschap.
Alexander II liet fabrieken bouwen en spoorwegen aanleggen.
De leef- en werkomstandigheden van de industriearbeiders waren echter zeer slecht. Het verzet hiertegen en de blijvende onderdrukking van de boeren groeide.
Het ongenoegen was zo groot dat Alexander II in 1881 werd vermoord.

Slide 3 - Diapositive

Bloedige Zondag 1/2
Tsaar Alexander III beëindigde veel hervormingen van zijn vader. Leden van de radicale organisatie Volkswil en andere critici werden door de geheime politie hard aangepakt.

Onder Nicolaas II was er nog steeds veel onrust in Rusland. Socialisten eisten betere werkomstandigheden. Liberalen wilden inspraak in het bestuur.

Slide 4 - Diapositive

Bloedige Zondag 2/2 
Een vreedzame demonstratie voor betere leefomstandigheden eindigde in 1905 in een bloedbad: Bloedige Zondag.

Er kwam een golf van verzet van matrozen, boeren en fabrieksarbeiders. Arbeiders legden het werk neer en stichtten sovjets: dit waren gekozen en zelfstandige arbeidersraden die bestuursmacht eisten.

Tsaar besloot volksvertegenwoordiging op te richten, de Doema.

Rusland verloor de oorlog met Japan, 1904-1905.

Slide 5 - Diapositive

4.3 
Samengevat 

Slide 6 - Diapositive

Rusland in de Eerste Wereldoorlog
Na Bloedige Zondag (1905) en de oprichting van de Doema leek er rust te komen. De tsaar leek zijn macht te delen.


Al snel hield de tsaar de macht bij zichzelf.


Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de Russen vanaf 1915 aan de verliezende hand. Grote verliezen aan gebied en mensenlevens

Slide 7 - Diapositive

De Februarirevolutie 1/2
In de winter van 1916-1917 verslechterde de situatie in Rusland. In Moskou en Petrograd braken stakingen en demonstraties uit.

 

Tijdens de Februarirevolutie (1917) koos het leger de kant van de demonstranten. Tsaar Nicolaas II deed toen afstand van de troon. De tsaar en zijn familie werden in juli 1918 vermoord.


Werd de Doema de officiële volksvertegenwoordiging of de sovjet van Petrograd? De uitkomst was dat de Doema waarin vooral liberalen zaten een Voorlopige Regering koos.

Slide 8 - Diapositive

De Februarirevolutie 2/2
De Voorlopige Regering ging door met de oorlog tegen Duitsland. Door de grote verliezen in de oorlog nam de steun af.


De steun voor de sovjet van Petrograd nam echter toe. Een groep communisten liet van zich horen. Deze bolsjewieken vonden tijd rijp voor de door Marx voorspelde communistische revolutie.

Slide 9 - Diapositive

Lenin terug in Rusland
De leider van de bolsjewieken was Lenin. Hij was door de tsaar verbannen. Na de Februarirevolutie van 1917 keerde hij terug.

 

Lenin was voor brood, land (voor de boeren) en vrede (met Duitsland). De Voorlopige Regering kon de voedseltekorten niet oplossen. Hele legereenheden deserteerden.


De massa van de bevolking stond niet achter de bolsjewieken. Een kleine groep keiharde revolutionairen moest de revolutie beginnen en daarna het volk meekrijgen.

Slide 10 - Diapositive

De Oktoberrevolutie
In het najaar van 1917 was de chaos in Rusland groot en pleegde Lenin een staatsgreep. Hij schoof de Voorlopige Regering aan de kant. De staatsgreep werd later de Oktoberrevolutie genoemd.
 

De bolsjewieken hadden de meerderheid in de sovjet en kozen een regering die geheel uit bolsjewieken bestond.


Lenin liet zijn bolsjewieken voortaan communisten noemen.

Slide 11 - Diapositive

De begrippen: 
 Lijfeigenen -> Boeren die niet vrij zijn, maar horen bij de heer van het landgoed. 

Geheime politie -> Aparte afdeling van de politie die politieke tegenstanders opspoort, arresteert en voor de rechter brengt. 

Arbeidersraden -> Vergaderingen  van arbeiders die zich spontaan en zelfstandig organiseren, om zelf te zorgen voor bestuur. In de Sovjet-Unie: Sovjets 

Bolsjewieken -> Communisten die menen dat een revolutie niet vanzelf ontstaat, maar moet worden aangestuurd door een groep keiharde revolutionairen. 


Slide 12 - Diapositive

Moeizame moderniseringen 
In de negentiende eeuw slavernij in veel landen verboden -> Tsaar Alexander II wilde de Russische versie van slavernij (Lijfeigenschap) afschaffen -> edelen niet mee eens -> wie gaat op land werken en wat gaan mensen doen met hun vrijheid? -> Tsaar liet fabrieken bouwen en spoorwegen aanleggen -> leefomstandigheden van industriearbeiders super slecht -> verzet hiertegen en tegen blijvende onderdrukking van boeren groeide -> Tsaar Alexander II in 1881 vermoordt. 

Slide 13 - Diapositive