Ruzie maken

1 / 19
suivant
Slide 1: Diapositive
StudielessenMiddelbare schoolvmbo tLeerjaar 2

Cette leçon contient 19 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 2 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

 
Vandaag
Tassen van tafel
Telefoons in de tas (uit zicht)
Geen earbuds in
Stil zijn als de ander klassikaal praat
Toestemming vragen of iets mag
  • Waarom maken mensen ruzie?
  • Wat zijn de  voor- en nadelen van ruzie maken.
  • Hoe los je een conflict op?
  • Wat zijn trucjes om aan mijn boosheid te werken?
Kennis aan het eind van de les:
Onderwerp:
Ruzie maken

Slide 2 - Diapositive

Ruzie maken, waar denk je aan

Slide 3 - Carte mentale

Ruzie maken
Een conflict héb je en een ruzie máák je, dat is een belangrijk verschil. Ruziën is simpelweg een van de manieren waarop mensen met een conflict omgaan. In een relatie zijn nu eenmaal regelmatig tegengestelde belangen. De een wil dit, de ander wil dat. Dit vereist dat partners hun behoeftes, overtuigingen en wensen op elkaar blijven afstemmen. Zoiets vergt overleg en onderhandeling. Dit geldt ook voor vriendschappen.

Slide 4 - Diapositive

Bedenk 1 voordeel en 1 nadeel van het maken van ruzie

Slide 5 - Question ouverte

Bedenk bij de volgende situaties hoe jij zou reageren 

Slide 6 - Diapositive

Iemand heeft je favoriete trui geleend en na een week heb je deze nog niet terug. Wat doe je?

Slide 7 - Question ouverte

Je hebt met je vriend (in) afgesproken. Deze is 20 minuten te laat.
Dit is al de derde keer, word je boos?

Slide 8 - Question ouverte

Iemand praat zachtjes tegen jou in de klas, jij zegt iets korts terug maar de docent stuurt jou eruit.

Slide 9 - Question ouverte

Je staat al lang in de rij ergens te wachten en iemand dringt voor.
Wat doe je?

Slide 10 - Question ouverte

Iemand loopt tegen jou aan op de gang en zegt geen sorry. Wat doe je?

Slide 11 - Question ouverte





Wat niet werkt is:
  • Met deuren slaan of spullen gooien
  • Schelden en pijnlijke dingen zeggen
  • Zwijgen en de ander in stilte vervloeken
  • Je ongenoegen opkroppen





Wat wel werkt is:
  • Een conflict bespreken
  • Op een goed moment
  • In een goede sfeer
  • Relativeer je eigen ongenoegen
  • Eerlijk zijn en niet de ander aanvallen
  • Richt je op de inhoud.



Blijf vrienden: het hoort erbij dat je het wel eens moeilijk hebt met elkaar. Conflicten mogen, kibbelen kan ook wel eens, maar stop met ruziemaken. Je doet elkaar nodeloos pijn.


Conflict oplossen

Slide 12 - Diapositive

Slide 13 - Vidéo

Waarom word je boos
In het algemeen zorgen veel mensen niet zo goed voor zichzelf. Als je lange tijd meer geeft dan ontvangt, of er geen balans is tussen de dingen die je energie kosten en die je energie geven, raak je als het ware ‘op’ en krijg je een kort lontje. Frustratie is ook een belangrijke oorzaak. Je bereikt niet wat je wilt of hebt het gevoel dat alles of iedereen tegen je is. Dan ben je snel boos. Nog een oorzaak is stress, bijvoorbeeld omdat het niet lekker gaat op je werk, of omdat je haast hebt. Als mensen boos worden, voelen ze zich vaak de dupe van iets wat een ander doet. De boosheid kan versterkt worden door het idee dat de ander zich niets van jou aantrekt. Als jij daarnaast moeilijk grenzen aangeeft, kun je nog bozer worden, want de ander brengt je voor jouw gevoel in een heel lastig pakket. Maar boosheid kan ook een schild zijn tegen pijnlijke inzichten of vragen. Het is bijvoorbeeld prettiger om boos op je manager te zijn, dan te voelen dat hij vindt dat je je werk niet goed doet.

Slide 14 - Diapositive

Wat is boosheid?
Boosheid is een biologische reactie op dreigend gevaar. Het is een stressreactie die diep in ons systeem zit. Het begint in je brein. Natuurlijk is er vaak geen levensbedreigend gevaar, maar onbewust kun je een situatie wel als bedreigend ervaren. Als je bijvoorbeeld ruzie hebt met je geliefde, kan het voelen alsof je zijn liefde kunt verliezen, dat het geluk van je gezin op het spel staat, of het gedrag van een ander kan voelen als een bedreiging van je eigenwaarde. De ander doet dan iets wat je het gevoel geeft dat jij er niet toe doet. Door de dreiging maakt je lichaam adrenaline aan en nog wat andere stofjes, die voor een vlucht of vechtreactie kunnen zorgen. Dit stamt uit de oertijd, toen we wel echt gevaar tegenkwamen en we dan moesten vluchten of het gevecht aangaan.

Slide 15 - Diapositive

Wat kan boosheid over jezelf zeggen?
“Als je vaak boos bent, of woedeaanvallen hebt, is het zaak te zoeken naar de dieper liggende oorzaak. Dat doe je door te kijken naar de rode draad. Wat is er nu echt aan de hand? Heb je teveel stress, misschien al tijden? Is er te weinig balans tussen in- en ontspanning? Geef je te veel en kun je niet goed ontvangen of vragen om wat jij nodig hebt? Ook is het zinvol te zoeken naar je ‘thema’? Vaak lijken de aanleidingen verschillend te zijn, maar als je goed kijkt, kun je meestal een centraal thema ontdekken. Misschien kun je geen grenzen aangeven, misschien voel je je steeds niet gezien, of misschien heb je een negatief zelfbeeld en maakt dit je erg gevoelig voor reacties van anderen. De antwoorden op deze vragen geven aan waar je aan kunt werken: aan het stellen van grenzen, aan je zelfbeeld, aan de hoeveelheid werk die je op je schouders neemt, etcetera. Als dat verbetert, zal de boosheid verminderen.”

Slide 16 - Diapositive

Hoe kun je boosheid temperen?

Uit onderzoek blijkt dat je lichamelijke reactie van boosheid ongeveer 2 seconden duurt. Jezelf aanleren om tot tien te tellen helpt dus. Wat ook werkt is je richten op je ademhaling en deze rustig maken. Zo kan de adrenaline in je lichaam verminderen en krijgt je frontale cortex meer controle over je gedrag. Als je boosheid voelt opkomen, kun je ook afreageren door een rondje te gaan hardlopen of er een keer op los te slaan op de boksschool. Daarnaast kun je onderzoeken welke gedachten je boosheid voeden, zoals ‘Hij trekt zich gewoon niets van mij aan’. En vraag jezelf dan: klopt dit wel, kan het ook anders zijn? Vaak is de werkelijkheid minder erg dan onze gedachten ons willen laten geloven.

Slide 17 - Diapositive

Oorzaken
  • Natuurlijke stressreactie lichaam op "gevaar".
  • Geen balans tussen spanning  en ontspanning.
  • Stress.
  • Reactie op onrecht en onmacht.
  • Bedreiging eigenwaarde.
  • Onzekerheid.



Wat kan je eraan doen?
  • Tot tien tellen.
  • Richten op ademhaling.
  • Zorgen dat je je (negatieve) energie kwijt kan: hardlopen, sporten, boksen etc.
  • Uitzoeken welke gedachten je boosheid voeden.
  • Luisteren naar elkaar. 

Slide 18 - Diapositive

Slide 19 - Vidéo