PDG-presentatie Identiteitisontwikkeling (Lene, Saskia, Jana)

'Identiteitsontwikkeling'
Door: Lene, Saskia & Jana 
PDG open sep 20 | oktober 2021
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive
BurgerschapBeroepsopleiding

Cette leçon contient 18 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 3 vidéos.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

'Identiteitsontwikkeling'
Door: Lene, Saskia & Jana 
PDG open sep 20 | oktober 2021

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Doelen van deze opdracht
  1. Een miniles kunnen geven volgens de OUT-fasen over een van de aspecten van de adolescentenpsychologie.
  2. Weet je waar je rekening mee moet houden tijdens je lessen m.b.t. de ontwikkeling van de student. 
  3. Ben je je meer bewust van de ontwikkelingsaspecten van de adolescent en kan je je pedagogisch handelen daar op afstemmen.

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat weet je al over de identiteitsontwikkelingstheorie van Erik Erikson?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 4 - Diapositive

Afbeelding uit: 
Erik Erikson (1902-1994)
  • Amerikaans-Duitse psycho-analyticus van 1902 tot 1994 
  • Zijn jeugd: ‘marginaliteit’, ‘verwarring’ en ‘identiteitscrisis’
  • Gymnasium, rondzwerven, kunstopleiding en dan...
  • In de leer bij psychoanalyticus bij Anna Freud
  • I.v.m. nazisme in de jaren '30 emigratie naar de VS
  • Onderzoek naar sociale en culturele invloeden op de menselijke ontwikkeling, verblijft bij etnische groepen (Sioux-indianen)
  • Ook is hij psychotherapeut met psychiatrische patiënten, probleemkinderen en adolescenten (Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 49)

Slide 5 - Diapositive

Erikson heeft, zo wordt vaak gezegd, zijn theorie over de identiteitsontwik-keling eerst zelf doorleefd en typeert zijn jeugd in termen van ‘marginaliteit’, ‘verwarring’ en ‘identiteitscrisis’. Hij doorloopt het gymnasium, zwerft rond en volgt een kunstopleiding alvorens hij zich schoolt als psychoanalyticus bij Anna Freud, dochter van de bekende psychiater Sigmund Freud. Om de nazi’s te ontlopen emigreert hij in de jaren dertig van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten. Daar gaat hij, geïnspireerd door cultureel antropolo-gen als Margaret Mead, onderzoek doen naar sociale en culturele invloeden op de menselijke ontwikkeling. Hij verblijft daarvoor lange tijd onder ver-schillende etnische groepen, onder meer de Sioux-indianen. Verder werkt hij als psychotherapeut met psychiatrische patiënten, probleemkinderen en adolescenten.

MLA 8th Edition (Modern Language Assoc.)
Wal, Jos van der, and Jacob de Wilde. Identiteitsontwikkeling En Leerlingbegeleiding : Een Praktijkgericht Boek. Vol. Vijfde, herziene druk, Uitgeverij Coutinho, 2017.

APA 7th Edition (American Psychological Assoc.)
Wal, J. van der, & Wilde, J. de. (2017). Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding : een praktijkgericht boek: Vol. Vijfde, herziene druk. Uitgeverij Coutinho.

Identiteitsontwikkeling bij adolescenten
"In zijn boek Het kind en de samenleving benadrukt Erikson de invloed van de maatschappelijke, culturele en historische factoren op de menselijke ont-wikkeling naast die van de biologisch verankerde driften. 
Zijn ideeën over de levensloop en in het bijzonder over de ontwikkeling in de adolescentie heeft hij uitgewerkt in het boek Identiteit, jeugd en crisis. We gebruiken Eriksons theorie om de persoonlijkheidsontwikkeling van adolescenten te beschrijven en te plaatsen."
(Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 50)

Slide 6 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Filmpje (40 sec.) over de fase adolescentie
'Identiteit tegenover rolverwarring' (12-18 jaar)

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 8 - Vidéo

De crisis in de adolescentie: identiteit versus verwarring
  • Identiteit - volgens Erikson: het constante in je persoonlijkheid en is naast kennis ook een gevoel over jezelf. Het gevoel van identiteit zich ontwikkelt in interactie met de sociale omgeving (en dus: andere identiteiten).

  • Adolescentie - "Erikson noemt deze fase in de persoonlijkheidsontwikkeling de identiteitsontwikkeling of de ontwikkeling van ego-identiteit - om het belang van het ego voor deze ontwikkeling te benadrukken" (Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 55).

  • Identiteitstheorie - Erikson ziet persoonlijkheidsontwikkeling als gevolg van conflicten die alle mensen doormaken tijdens verschillende fases in hun leven. 

Slide 9 - Diapositive


Het levensloopschema van Erikson

Slide 10 - Diapositive

*
Erikson vat het ervaren van identiteitsverwarring samen met de exemplarische uitroep van Biff in het toneelstuk De dood van een handels-reiziger van Arthur Miller: Ik kan er geen greep op krijgen, moeder, ik kan geen greep krijgen op wat voor leven dan ook! Identiteitsverwarring ontstaat vaak bij adolescenten die overspoeld worden door ingrijpende ervaringen op meerdere gebieden, bijvoorbeeld seksua-liteit, de relatie met ouders, studie- of beroepskeuze en concurrentie met anderen. (Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 71)
Identiteitsontwikkeling bij adolescenten
  • Maar wie ben je als sommige van je kenmerken veranderen? De oude of de veranderde? En als je je dagelijks anders gedraagt, wie ben je dan echt of wie of wat wil je zijn? 

  • Vooral adolescenten worstelen met deze vraag omdat er zoveel aan en in hen verandert en de antwoorden voor hen niet altijd helder zijn.

  • Erikson ziet het verwerven van een gevoel van identiteit als de belangrijkste taak voor adolescenten, juist omdat er zoveel voor ze verandert. Hij onder-scheidt vier aspecten aan het gevoel van identiteit.
    (Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 55-105).

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Vormen van identiteitsontwikkeling

  • (Van der Wal & De Wilde, 2017, p. 55-105).

Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Stelling 1

"Als studenten ondankbaar lijken te reageren op een door de docent georganiseerd uitje, dan zijn ze ook werkelijk ondankbaar." 
(nog niet goed geformuleerd)

Slide 13 - Diapositive

*
  • Zet je medecursisten aan het denken
  • Bedenk met je groepje een stelling die te maken heeft met het deelonderwerp en plaats deze op het Forum. Doel is dat je medecursisten nadenken over dilemma's waar je als docent in het onderwijs aan pubers en jongvolwassenen tegenaanloopt.

Stelling 2

"Als studenten ondankbaar lijken te reageren op een door de docent georganiseerd uitje, dan zijn ze ook werkelijk ondankbaar." 
(nog niet goed geformuleerd)

Slide 14 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 15 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 16 - Vidéo

Cet élément n'a pas d'instructions

Bronnen
Van der Wal, J., & De Wilde, J. (2017). Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding (5de ed.). Coutinho.




Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Terugkijken

Slide 18 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions