Les 3 - Productpresentatie

Productpresentatie les 3
1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
VoedingMBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Productpresentatie les 3

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Lesplanning
  • Doornemen weekplanning
  • Bespreken opdracht les 2 
  • Bespreken van de leerdoelen
  • Theorie 

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Weekplanning
Wk 1: Vervallen
Wk 2: Functies van verpakkingen
Wk 3: Wetgeving omtrent verpakkingen
Wk 4: Marketing
Wk 5 t/m 8: Aan de slag met eindopdracht

Eindopdracht wordt beoordeeld met een cijfer

Slide 3 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
  • Jij kunt beredeneren waarop de keuze van de verpakking gebaseerd is.
  • Jij kunt aangeven welke relatie een verpakking heeft met het doel van het levensmiddel (gemak)
  • Jij kunt aangeven wat het verschil is tussen A en B merken

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat houdt de functie bescherming in?

Slide 5 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat houdt de functie stabilisatie in?

Slide 6 - Question ouverte

Cet élément n'a pas d'instructions

Bescherming en stabiliteit
  • Bescherming: Het product beschermen van de omgeving. (Bijv. dat er geen product verloren gaat, ervoor zorgen dat er geen zand, insecten bij kunnen komen, bescherming voor de omgevingstemperatuur, mechanische beschadigingen)

  • Stabilisatie: Het voorkomen van kwaliteitsverlies en microbiologisch bederf (Bijv. het voorkomen van oxidatie, water uittrede, vertraagde rijpprocessen, voorkomen van aroma verlies)

Slide 7 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Bescherming

Slide 8 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Stabilisatie

Slide 9 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Doelgroep
  • Succes? Bereiken juiste doelgroep
  • Behoefte van potentiële klant in beeld?
  • Dan kun je je product en verpakking hierop aanpassen!

Slide 10 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Hoe bepaal je de juiste doelgroep?
  1. Durf te specificeren
  2. Segmenteer de markt
  3. Maak een klantenanalyse
  4. Voer een markt- of consumentenonderzoek uit

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

2. Segmenteer de markt
  • Markt opdelen in herkenbare groepen?
  • Mannen of vrouwen?
  • Ouderen of jongeren?
  • Carrièremakers of middenklassers?
  • Inwoners van Twente of heel Nederland?
  • Opleiding, woonplaats, geloof, sociaal-economische achtergrond
  • Doelgroep moet groot genoeg zijn om winst te maken!

Slide 12 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

1. Durf te specificeren
  • Wie is je klant?
  • Durf te kiezen
  • Valkuil is een brede doelgroep
  • Specifieker=beter

Slide 13 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Imago
  • Imago draait om de perceptie die 
een doelgroep heeft over een bepaald bedrijf 
en/of product. 
  • Aansluiten bij de doelgroep

Slide 14 - Diapositive

 De keuze voor een product valt of staat vaak bij het design van een verpakking. Dat is uit meerdere onderzoeken wel gebleken. Toch is het ontwikkelen van een dergelijk design nog niet zo eenvoudig. Jongeren stellen bijvoorbeeld heel andere eisen aan verpakkingen dan ouderen.

https://www.levensmiddelenkrant.nl/levensmiddelenkrant/nieuws/verpakking-versterkt-imago-jongere

Vergrijzing van de samenleving is een van de ontwikkelingen die duidelijk invloed heeft op verpakkingen. Niet alleen worden porties kleiner, de verpakking moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Zuivelbedrijf Den Eelder was een van de eerste producenten die zuivelpakken voorzag van een grote schroefdop. Rob Kusters: “Dat levert niet alleen gemak bij het openen en sluiten op, maar zorgt er eveneens voor dat dikvloeibare producten zoals yoghurt en vla stukken eenvoudiger uit te schenken zijn dan met het ouderwetse tuitje dat al jaren kennen.”

Volgens Rutger van den Berg kiezen jongeren vanaf hun tiende jaar steeds zelfstandiger voor producten. “Verpakkingen spelen bij het maken van keuzes een belangrijke rol. Zij vinden gemak of uitstraling belangrijk, of beide. Ze kiezen voor een product of merk om inhoud te geven aan hun eigen imago. Een groeiende groep jongeren kiest vanuit die motivatie voor duurzame producten en verpakkingen. Het duurzame product dient dan als statusmiddel.”

Bij levensmiddelen is de verpakking het eerste wat de consumenten zien, en bepaalt voor een groot deel of de consument het product koopt (de merkkeuze). Het heeft een belangrijke rol in de communicatie, het is een van de meest waardevolle marketinginstrumenten voor de marketeer. De fabrikanten besteden hier dan ook veel geld aan, gemiddeld gezien zijn de kosten van de verpakking van levensmiddelen 25% van de totale kosten van het product. De 4 belangrijkste functies van verpakkingen zijn Imago, productinformatie, het onderscheiden van producten en het stimuleren van verbruik.

Beleving
Tot slot spelen verpakkingen een belangrijke rol bij de (vers)beleving van convenience food. Nu convenience hot is besteden steeds meer merken aandacht aan een opvallende (schap)presentatie. De ‘standaard’ plastic maaltijdbak krijgt concurrentie. Zo presenteert Albert Heijn Aziatische stoofpotjes in een mandje voor een extra oosterse uitstraling en komt er steeds meer variantie in vorm en inhoudsmaten.
Tekst

Slide 15 - Diapositive

Coca cola heeft over het algemeen een imago zoals op de 1e foto, gezelligheid, maar heeft ook een ongezond imago. 

Coca cola wilde graag van het imago af, en wilde bij de klant laten weten dat het niet alleen maar ongezonde producten heeft en heeft daarom een nieuwe lijn producten ontwikkeld met minder kcal, minder suiker etc, en heeft daarop de verpakkingen aangepast. 
Duurzaamheid

Slide 16 - Diapositive

- minder plastic
Een recent voorbeeld van duurzaam verpakken is de nieuwe topseal verpakking voor zachtfruit van Albert Heijn. De supermarktketen bespaart hierdoor naar eigen zeggen 300.000 kilo aan plastic per jaar.  

- hergebruik van verpakkingen op een andere manier.
Naast minder materiaal kun je ook denken aan verpakkingen die geoptimaliseerd zijn voor hergebruik. Herbruikbare shoppers en verzendzakken zijn hier een goed voorbeeld van. Of wat denk je van verpakkingen die een tweede leven krijgen als krukje, lampenkap of kastje? Dit soort creatieve, duurzame verpakkingen worden door de consument gewaardeerd en stimuleren bovendien social sharing voor nog meer naamsbekendheid.

- biologisch afbreekbare verpakkingen van bijvoorbeeld maiszetmeel.

Bovendien verschilt de perceptie over duurzaamheid per persoon. Karton en papier worden doorgaans als duurzaam ervaren. In tegenstelling tot plastic, wat voor veel mensen een doorn in het oog is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de milieu-impact van plastic niet altijd hoger is. Sterker nog: in sommige gevallen is plastic duurzamer dan karton. Uit het Dossier Duurzaam 2016 [1] blijkt dat consumenten geholpen willen worden bij het maken van bewuste keuzes. Gebruik de verpakking om duurzaamheidsmaatregelen te communiceren. Je kunt dan denken aan milieu-informatie over de inhoud, maar ook over de verpakking zelf. Zoals gedaan wordt met het plastic hero logo. Hierdoor weet de consument dat de verpakking bij het plastic afval mag. En hoe zorg je ervoor dat de consument bijvoorbeeld een composteerbare verpakking herkent?
Gemak

Slide 17 - Diapositive

Consumenten willen gemak en dat geldt natuurlijk ook voor de verpakking zelf. Een gebruiksvriendelijk verpakkingsdesign is een must. De verpakking moet gemakkelijk geopend (en gesloten) kunnen worden. Andere innovaties richten zich bijvoorbeeld op easy take-away, zoals een combi-maaltijdtray, waarin je zowel eten als drinken kunt verpakken zodat de consument altijd een hand vrij heeft. Of wat denk je van een maaltijdbak die na opening transformeert tot bord? Dat scheelt de consument weer een paar handelingen (bord pakken, afwassen en wegzetten).


 hersluitbaarheid
- lipjes om verpakkingen makkelijk te openen
Het stimuleren van verbruik
  • Grootverpakkingen
  • 1 persoons verpakkingen
  • Prijsacties/ promoties

Slide 18 - Diapositive

Fabrikanten willen natuurlijk dat de producten vaak verkocht worden en dat de consumptie omhoog gaat. Hierdoor is er een trend ontstaan voor het stimuleren van het verbruik van producten middels de verpakkingen. 
 Bijvoorbeeld 2 liter verpakkingen of 500 grams margarine verpakkingen stimuleren niet alleen het verbruik, maar verplaatsen de voorraadfunctie naar de winkels en de consumenten.  Maar ook 1 persoonsverpakkingen zoals koffiemelkcupjes leiden tot een stijging in omzet en winst. Dit komt omdat dit het gebruiksgemak bevordert, zoals bij frisdrank in blik en slagroom in een spuitbus. 

Daarnaast worden verpakkingen gebruik om prijsacties en promotieactiviteiten op weer te geven, met als doel om het verbruik te vergroten.

Klik op de link voor een filmpje

Slide 19 - Diapositive

Een B-merk is een merkartikel met een minder grote naamsbekendheid en lagere kwaliteitsbeleving dan een A-merk. De producten van B-merken zijn vaak sterk geïnspireerd of zelfs rechtstreeks geïmiteerd van A-merkproducten. Desondanks wordt er meer aandacht besteed aan het opbouwen van een reputatie en merkbeleving dan bij C-merken.

Een belangrijke reden waarom consumenten kiezen voor B-merken is de prijs. Doordat er minder tot geen reclame voor wordt gemaakt is de consumentenprijs doorgaans lager dan die van A-merken. Het verschil bedraagt gemiddeld zo’n 20%. De meeste B-merkproducten doen ondanks de lagere prijs en populariteit in kwaliteit niet onder van hun bekendere tegenhangers.

B-merken kunnen door hun lagere prijs een breder publiek aanspreken. Doordat zij vooral concurrerend zijn vanwege hun prijs is het echter lastiger om klanten vast te houden.

Een B-merk kan zowel onafhankelijk zijn of eigendom van een concern met meerdere merken. Wanneer een B/C of D-merk eigendom is van het winkelbedrijf waar het wordt verkocht spreken we over een huismerk of eigen merk.

A-merken hebben een distributiespreiding van ten minste 75%, dat betekend dat de merken te koop zijn in ten minste 75% van de verkooppunten.  Dit komt o.a. doordat er op grote schaal reclame voor wordt gemaakt, ze zijn vrij bekend en beheersen ongeveer 66% van de markt.  ze stralen kwaliteit, status en zekerheid uit en zijn daardoor van toegevoegde waarde voor de consument. Zoals, Heineken en coca-cola. 

Bij de B merken is de spreiding maximaal 65% en met een lagere prijs. Veel A merk fabrikanten produceren ook B-merk producten, tegen een mindere kwaliteit en prijs. Zo zorgen ze voor differentiatie in de markt, en tevens verstevigd het B-merk de positie van het A-merk. 
A-merken en B-merken
Welk verschil zie je tussen de verpakkingen van A-merk producten en B-merk producten. 

Slide 20 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

A Merken
B Merken
Huis-
merken

Slide 21 - Question de remorquage

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
  • Jij kunt beredeneren waarop de keuze van de verpakking gebaseerd is.
  • Jij kunt aangeven welke relatie een verpakking heeft met het doel van het levensmiddel (gemak)
  • Jij kunt aangeven wat het verschil is tussen A en B merken

Slide 22 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions