Welke begrippen en processen horen bij ‘divergerende beweging’? A aangroei continent B aangroei oceaanbodem C diepzeetroggen D midoceanische rug E spreidingszone F subductie
A
B, D en E
B
A, D en E
C
D, E en F
D
B, D en E
Slide 2 - Quiz
Er zijn verschillende soorten plaatbewegingen. Bij een van deze bewegingen vindt subductie plaats. Geef aan: • bij welke plaatbeweging subductie optreedt. • wat er bij subductie gebeurt. • wat daarbij op de zeebodem ontstaat.
Slide 3 - Question ouverte
Wat heeft de ligging van het hypocentrum van een aardbeving te maken met de kracht van zo’n beving aan het aardoppervlak?
Slide 4 - Question ouverte
Op de afbeelding zie je het eiland Vulcano in de Tyrrheense Zee bij Italië. De top van deze vulkaan is verdwenen. Geef aan: • wat voor type vulkaan Vulcano was. • met welk type vulkanisme je hier te maken hebt. • wat voor type het nu is.
Slide 5 - Question ouverte
Bekijk de afbeelding. De oceaanbodem duikt naar beneden de mantel in, wordt omgesmolten en stijgt op. Hieronder staan vijf processen die plaatsvinden tijdens dit wegduiken. Zet de nummers van deze processen in de juiste volgorde. 1 magma wil omhoog 2 oceaanbodem smelt 3 vulkaanuitbarsting 4 oceaanbodem duikt naar beneden 5 gesmolten gesteente vermengt met water
A
2, 4, 1, 5, 3
B
4, 5, 2, 1, 3
C
5, 4, 2, 1, 3
D
4, 2, 5, 1, 3
Slide 6 - Quiz
In de tabel zie je de kenmerken van de diverse lagen van de aarde. IIn elke rij staat een omschrijving die niet past bij het eerste begrip uit de rij. Geef voor de nummers 1 tot en met 3 aan welke omschrijving er per rij niet in thuishoort en leg uit waarom niet.
Slide 7 - Question ouverte
Gebruik de atlas. Yellowstone National Park in de Amerikaanse staat Wyoming bestaat uit een caldera. Toch ligt dit gebied ver van een plaatgrens. Geef een mogelijke oorzaak voor dit vulkanisme.
Slide 8 - Question ouverte
Bekijk de afbeelding. Hier zie je mensen in een grot met druipsteen aan het plafond. Uit welk gesteente bestaat deze grot?
A
basalt
B
graniet
C
kalksteen
D
zandsteen
Slide 9 - Quiz
Bepaalde gesteenten kunnen oplossen in water. Onder welke omstandigheden verloopt het oplossen het snelst? 1 Bij hoge / lage temperatuur. 2 Door water met een hoge / lage zuurgraad.
A
1 Bij hoge temperatuur
2 Door water met een hoge zuurgraad
B
1 Bij hoge temperatuur
2 Door water met een lage
zuurgraad
C
1 Bij lage temperatuur
2. Door water met een lage temperatuur
D
1 Bij lage temperatuur
2 Door water met een hoge
zuurgraad
Slide 10 - Quiz
2 stellingen: 1. De zelfvoorzieningsgraad van de EU op gebied van landbouw is de laatste jaren afgenomen 2. De inkomenssubsidies van boeren zijn de laatste 10 jaar vervangen door productsubsidies
A
beide beweringen zijn juist
B
beide beweringen zijn onjuist
C
bewering 1 is juist, bewering 2 is onjuist
D
bewering 1 is onjuist, bewering 2 is juist
Slide 11 - Quiz
Bekijk de afbeelding. In de grafiek is met twee lijnen aangegeven waar op aarde de relatieve verweringssnelheid voor chemische en fysische verwering het grootst is. Welk klimaatgebied ligt op ongeveer 0° breedte en welk gebied ligt in de buurt van de 30° breedte?
Slide 12 - Question ouverte
Bekijk de afbeelding. In de grafiek is met twee lijnen aangegeven waar op aarde de relatieve verweringssnelheid voor chemische en fysische verwering het grootst is. Welk klimaatgebied ligt op ongeveer 0° breedte en welk gebied ligt in de buurt van de 30° breedte?
A
op 0 graden tropische klimaten
op 30 graden aride klimaten
B
op 0 graden aride klimaten
op 30 graden tropische klimaten
C
op 0 graden tropische klimaten
op 30 graden subtropische klimaten
D
op 0 graden tropische klimaten
op 30 graden gematigde klimaten
Slide 13 - Quiz
Slide 14 - Question ouverte
Bekijk de afbeelding. Geef aan: • welk deel van de rivier je op deze foto ziet. • welke twee sedimenten je hier zeker zult aantreffen. • wat de verklaring voor je keuze is.
Slide 15 - Question ouverte
Bekijk de exogene processen. Welke vier spelen een rol bij de afbraak van een gebergte? Zet deze in de juiste volgorde. A aardverschuivingen B convergentie C erosie D meanderen E riviertransport F verwering
A
C, A, F, E
B
F, A, C, E
C
A, F, D, E
D
F, A, D, E
Slide 16 - Quiz
Het sediment in de overstromingsvlakte van een rivier is keurig naar korrelgrootte geselecteerd. Dat geldt niet voor de morene aan het eind van een gletsjer. Leg uit hoe dat verschil komt.
Slide 17 - Question ouverte
Gebruik de atlas. De Franse rivier de Loire vervoert het minste water in de zomer. Geef de oorzaak van deze lage afvoer.