Regels, normen en waarden: Omgaan met ongewenst gedrag en agressie

Regels, normen en waarden: Omgaan met ongewenst gedrag en agressie
1 / 26
suivant
Slide 1: Diapositive
Verpleging en verzorgingMBOStudiejaar 1

Cette leçon contient 26 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 60 min

Éléments de cette leçon

Regels, normen en waarden: Omgaan met ongewenst gedrag en agressie

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Leerdoelen
Aan het einde van deze les kun je: sociale hygiëne, gedragsregels en idealen, bedrijfsregels, ongeschreven regels, normen en waarden, samenleving/cultuur, subcultuur, opvoeding, ervaringen, ongewenst gedrag, agressie en geweld, discriminatie, pesten en treiteren, seksuele intimidatie, huisreglement, regels handhaven, stap 1 regels controleren, stap 2 regelovertreding corrigeren, stap 3 regelovertreding sanctioneren (bestraffen), stap 4 sancties afdwingen, omgaan met ongewenst gedrag en agressie, zelf actie nemen, voor anderen opkomen, diefstal, zakkenrollen en skimmen.

Slide 2 - Diapositive

De leerdoelen worden aan het begin van de les geïntroduceerd om de studenten te laten weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt.
Wat weet jij al over regels, normen en waarden?

Slide 3 - Carte mentale

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat zijn regels, normen en waarden?
Regels zijn afspraken die zijn vastgelegd om ervoor te zorgen dat mensen zich aan bepaalde gedragsregels houden. Normen en waarden zijn de regels die worden bepaald door een groep mensen.

Slide 4 - Diapositive

Deze slide introduceert het onderwerp van de les en wat de verschillen zijn tussen regels, normen en waarden.
Wat is ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is gedrag dat niet is toegestaan volgens de regels en normen en waarden van een groep of organisatie.

Slide 5 - Diapositive

Deze slide introduceert het concept van ongewenst gedrag en legt uit waarom het belangrijk is om dit te voorkomen en aan te pakken.
Voorbeelden van ongewenst gedrag
Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn: agressie, geweld, discriminatie, pesten en treiteren, seksuele intimidatie, diefstal, zakkenrollen en skimmen.

Slide 6 - Diapositive

Deze slide geeft voorbeelden van ongewenst gedrag en legt uit waarom het belangrijk is om deze vormen van gedrag te herkennen en te voorkomen.
Hoe ga je om met ongewenst gedrag?
Omgaan met ongewenst gedrag begint bij het controleren van de regels en het corrigeren van regelovertredingen. Als dit niet werkt, kan er overgegaan worden tot het sanctioneren van de regelovertreding en het afdwingen van de sancties.

Slide 7 - Diapositive

Deze slide introduceert de stappen die genomen kunnen worden om ongewenst gedrag aan te pakken.
Stap 1: Regels controleren
Regels moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat iedereen op de hoogte is van de regels en zich eraan houdt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trainingen en workshops.

Slide 8 - Diapositive

Deze slide legt uit waarom het belangrijk is om regels te controleren en geeft voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden.
Stap 2: Regelovertreding corrigeren
Als er een regelovertreding wordt geconstateerd, moet deze worden gecorrigeerd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een gesprek of een waarschuwing.

Slide 9 - Diapositive

Deze slide legt uit wat er moet gebeuren als er een regelovertreding wordt geconstateerd en geeft voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden.
Stap 3: Regelovertreding sanctioneren (bestraffen)
Als corrigeren niet werkt, moet er worden overgegaan tot het sanctioneren van de regelovertreding. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een boete of een schorsing.

Slide 10 - Diapositive

Deze slide legt uit wat er moet gebeuren als corrigeren niet werkt en geeft voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden.
Stap 4: Sancties afdwingen
Als er sancties zijn opgelegd, moeten deze worden afgedwongen om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van toezicht en controle.

Slide 11 - Diapositive

Deze slide legt uit waarom het belangrijk is om sancties af te dwingen en geeft voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden.
Omgaan met ongewenst gedrag en agressie
Omgaan met ongewenst gedrag en agressie is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een veilige en respectvolle omgeving is voor iedereen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van trainingen en workshops.

Slide 12 - Diapositive

Deze slide introduceert het belang van het omgaan met ongewenst gedrag en agressie en geeft voorbeelden van hoe dit gedaan kan worden.
Ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag kan voorkomen worden door duidelijke regels en normen en waarden te stellen en deze te controleren en handhaven. Het is belangrijk om dit te doen om een veilige en respectvolle omgeving te creëren.

Slide 13 - Diapositive

Deze slide vat samen wat er tot nu toe is besproken over ongewenst gedrag.
Zelf actie nemen
Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, kun je zelf actie nemen door bijvoorbeeld het aanspreken van de persoon die het gedrag vertoont of het melden van het gedrag bij een leidinggevende.

Slide 14 - Diapositive

Deze slide geeft tips over wat studenten kunnen doen als ze te maken krijgen met ongewenst gedrag.
Voor anderen opkomen
Het is belangrijk om voor anderen op te komen als zij te maken krijgen met ongewenst gedrag. Dit kan bijvoorbeeld door het aanspreken van de persoon die het gedrag vertoont of het melden van het gedrag bij een leidinggevende.

Slide 15 - Diapositive

Deze slide geeft tips over wat studenten kunnen doen als ze getuige zijn van ongewenst gedrag tegen anderen.
Diefstal, zakkenrollen en skimmen
Diefstal, zakkenrollen en skimmen zijn vormen van ongewenst gedrag die voorkomen kunnen worden door bijvoorbeeld het nemen van veiligheidsmaatregelen zoals het opbergen van waardevolle spullen.

Slide 16 - Diapositive

Deze slide geeft voorbeelden van specifieke vormen van ongewenst gedrag en hoe deze voorkomen kunnen worden.
Discriminatie
Discriminatie is een vorm van ongewenst gedrag die niet is toegestaan volgens de wet. Het is belangrijk om hier tegen op te treden en te zorgen voor een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.

Slide 17 - Diapositive

Deze slide legt uit wat discriminatie is en waarom het belangrijk is om hier tegen op te treden.
Pesten en treiteren
Pesten en treiteren zijn vormen van ongewenst gedrag die vaak voorkomen op school of op de werkvloer. Het is belangrijk om hier tegen op te treden en te zorgen voor een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.

Slide 18 - Diapositive

Deze slide legt uit wat pesten en treiteren is en waarom het belangrijk is om hier tegen op te treden.
Seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag die niet is toegestaan volgens de wet. Het is belangrijk om hier tegen op te treden en te zorgen voor een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.

Slide 19 - Diapositive

Deze slide legt uit wat seksuele intimidatie is en waarom het belangrijk is om hier tegen op te treden.
Huisreglement
Een huisreglement is een document waarin de regels van een organisatie of locatie zijn vastgelegd. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van het huisreglement en je hieraan te houden.

Slide 20 - Diapositive

Deze slide legt uit wat een huisreglement is en waarom het belangrijk is om je hieraan te houden.
Regels handhaven
Het handhaven van regels is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt en er een veilige en respectvolle omgeving is voor iedereen.

Slide 21 - Diapositive

Deze slide benadrukt het belang van het handhaven van regels.
Samenvatting
In deze les hebben we geleerd over sociale hygiëne, gedragsregels en idealen, bedrijfsregels, ongeschreven regels, normen en waarden, samenleving/cultuur, subcultuur, opvoeding, ervaringen, ongewenst gedrag, agressie en geweld, discriminatie, pesten en treiteren, seksuele intimidatie, huisreglement, regels handhaven, stap 1 regels controleren, stap 2 regelovertreding corrigeren, stap 3 regelovertreding sanctioneren (bestraffen), stap 4 sancties afdwingen, omgaan met ongewenst gedrag en agressie, zelf actie nemen, voor anderen opkomen, diefstal, zakkenrollen en skimmen.

Slide 22 - Diapositive

Deze slide vat de belangrijkste punten van de les samen.
Einde van de les
Zijn er nog vragen voordat we de les afsluiten?

Slide 23 - Diapositive

Deze slide geeft studenten de gelegenheid om vragen te stellen voordat de les wordt afgesloten.
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.

Slide 24 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.

Slide 25 - Question ouverte

De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.

Slide 26 - Question ouverte

De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.