20241125 Beschrijving ondernemer en missie/visie

25
1 / 27
suivant
Slide 1: Diapositive
OndernemerschapMBOStudiejaar 3

Cette leçon contient 27 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

25

Slide 1 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

  • 04 november Opstartdag
  • 11 november Intro, ondernemingsvormen
  • 18 november Bedrijfsovernamespel, invullen Eigenwijzer

  • 25 november Beschrijving veehouder, Missie/visie

  • 02 december Missie en visie Individuele begeleiding, intekenen
  • 09 december Hogenkamp coaching
  • 16 december Hoofdstuk 2 en 3 opleveren, individuele begeleiding, intekenen
  • 06 januari Geen les, studenten vrij

Slide 2 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Waarom word je ondernemer?

Slide 3 - Diapositive

Opdracht:
Maak een lijst met 10 eigenschappen die aan agrarisch ondernemer volgens jou moet hebben. Hoe zou jij jezelf hierop beoordelen?


Hieronder lees je enkele redenen om ondernemer te worden.

Uitdaging aangaan
Als ondernemer kom je regelmatig voor grote uitdagingen te staan. Bij de opstart van je eigen onderneming moet je heel wat administratieve zaken in orde brengen, denk aan het opstellen van een financieel en businessplan en het regelen van de boekhouding. Daarnaast moet je op zoek gaan naar een vestiging en geld investeren dat je pas na een tijdje zal terugverdienen.

Verder neemt het zelfstandig opzetten van een zaak veel tijd in beslag. De uitdaging is daarbij om nog altijd voldoende tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en eventueel je gezinsleven. Veel ondernemers hebben het moeilijk om een gezonde privé balans te bewaren.

Je eigen baas zijn
Heb je een eigen bedrijf, dan ben je uiteraard je eigen baas. Dit betekent dat je zelf kiest wanneer je werkt en welke taken je uitvoert. Ben je productief in de ochtend, dan heb je alle vrijheid om ‘s morgens vroeg te beginnen met werken, zodat je sneller gedaan hebt. Als je in de avond productiever bent of je makkelijker concentreert, dan is het mogelijk om later op de dag nog wat werk gedaan te krijgen. Jij kiest, want je bent je eigen baas. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je alle deadlines haalt en winst als resultaat hebt.

Doen wat je leuk vindt
Als je een eigen zaak start, beslis je om activiteiten uit te voeren die je leuk vindt. Heb je bijvoorbeeld een passie voor mode, dan is het mogelijk om je eigen kledingzaak te openen. Of heb je heel wat ICT-vaardigheden, dan wil je misschien een eigen softwarebedrijf oprichten.

Heb je de ambitie om ondernemer te worden? Dan is het logisch om een onderneming op te richten waarin je producten of diensten aanbiedt die je interesseren. Hierdoor zul je dagelijks met veel passie en motivatie werken. Hoewel je vaak lange werkdagen hebt en in het algemeen hard moet werken om winst te halen, doe je iets wat je leuk vindt.

Meer vrijheid
Als ondernemer ben je vrij om te beslissen hoe je onderneming zich ontwikkelt. Zo kies je zelf welke innovaties je wilt invoeren en wanneer. Daarnaast mag je zelf alle beslissingen over het productie- en verkoopproces nemen. Wil je graag een andere manier van werken hanteren of een nieuwe strategie toepassen? Dan doe je dit gewoon.




Profiel van jezelf
  1. Wie ben jij?
  2. Wat zijn jouw vaardigheden?
  3. Wat zijn jouw eigenschappen?
  4. Reflectie op Eigenwijzer 

Slide 4 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Ondernemerstypen
  1. Einzelgänger
  2.  Experts
  3. Hoeders
  4. Jagers
  5. Ontplooier
  6. Pragmatici

Slide 5 - Diapositive


1. Einzelgängers
Einzelgänger is een Duitse term die in het Nederlands de eenling of een man alleen betekent. Van dit soort ondernemers bestaan er niet veel.
Als einzelgänger ben je een ondernemer die naar vrijheid en zelfstandigheid verlangt. Je houdt ervan om eigen beslissingen te nemen in het belang van jezelf en van anderen.
Verder hecht je weinig belang aan het verdienen van geld. Ook een sterk imago of hoge status opbouwen interesseert je niet. Je wilt simpelweg je werk goed doen zonder daarbij in de belangstelling te staan. Tot slot ben je vrij conservatief. Je doet heel graag alles volgens huidige of oude regels en je houdt er niet van om risico's te nemen.

2. Experts
Het spreekt misschien voor zich, maar als expert ben je het ondernemerstype dat veel capaciteiten heeft en daardoor erg bekwaam is. Je streeft naar succes en dit vertaalt zich in je werkgedrag. Daarnaast hecht je er veel belang aan om als een belangrijk persoon gezien te worden.
Ben je dit soort ondernemer, dan probeer je altijd up-to-date te blijven. Om die reden besteed je veel tijd, geld en moeite aan het vernieuwen van de producten of diensten die je bedrijf aanbiedt. Bovendien vind je het van cruciaal belang om producten of diensten van hoge kwaliteit te leveren.
Verder vind je het als expert vaak moeilijk om anderen te vertellen wat ze moeten doen, aangezien je het liever allemaal zelf wil doen. Zo ben je er zeker van dat de werkzaamheden juist uitgevoerd worden. Delegeren is dus niet je sterkste vaardigheid. Tot slot neem je als expert niet graag risico's.

3. Hoeders
Ben je een hoeder, dan ben je een ondernemer die veel belang aan normen en waarden hecht. Als hoeder ben je een plichtsbewuste ondernemer. Dit betekent dat je je verantwoordelijkheden erg zorgvuldig uitvoert. Je weet wat van jou verwacht wordt en je zult er alles aan doen om aan die verwachtingen te voldoen.
Als hoeder ben je het ondernemerstype dat graag nieuwe ontwikkelingen in de markt toepast, maar zelf geen nieuwe ontwikkelingen zal bedenken. Daarnaast ben je net als de einzelgänger vrij conservatief.
Erg kenmerkend voor de hoeder is dat je een groot belang aan je medewerkers hecht. Ook heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor je onderneming. Zelfstandig een zaak leiden brengt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee en daar heb je het als hoeder vaak lastig mee.

4. Jagers
Ben je het ondernemerstype dat altijd op zoek gaat naar nieuwe ontwikkelingen en kansen in de markt? Dan kun je jezelf ook wel een jager noemen.
Als jager vind je status belangrijk en streef je naar succes. Je bent een zeer gedreven zakenman of -vrouw. Tot slot houd je je graag bezig met het zoeken van opportuniteiten. Je vindt het dan ook niet erg om hier veel tijd aan te besteden.

5. Ontplooiers
Je bent een echte ontplooier als je het type ondernemer bent dat elk probleem als een uitdaging ziet in plaats van als een moeilijkheid. Als ontplooier heb je de behoefte en interesse om zelfstandig een zaak te leiden. Daarom ben je een heel gemotiveerde zakenman of -vrouw. Bovendien zijn je ogen zijn altijd op de toekomst gericht.
Ben je een ontplooier, dan is plezier in je werk beleven een topprioriteit. Daarnaast hecht je veel waarde aan zelfontplooiing, vandaar de naam van dit ondernemerstype. Ook vind je je netwerk waardevol en doe je er alles aan om een goede relatie met je connecties te houden. Tot slot werk je graag alleen en in samenwerking met anderen.

6. Pragmatici
Pragmatische personen zijn mensen die zich focussen op feiten en alles wat nuttig is. Als pragmaticus ben je het soort ondernemer dat effectief te werk gaat. Daarnaast ben je praktijk- en doelgericht.
Als pragmaticus neem je een zakelijke of formele houding aan. Hoewel je altijd openstaat voor vernieuwing, volg je liever de trends op in plaats van zelf trends te ontwikkelen.
Ben je een pragmaticus? Dan heb je een sterke en emotionele band met je onderneming. Je hebt het beste voor met je zaak en iedereen die er aan het werk is.
Profiel van de ondernemer: 4 typen

Slide 6 - Diapositive

Spel!


Zoek de kenmerken van de verschillende typen melkveehouders bij elkaar. Opdracht met kaartjes, daarna samen bespreken.

Gebruik de kenmerken in jou profielbeschrijving

https://edepot.wur.nl/152361 

Slide 7 - Diapositive

De zakelijke melkveehouder houdt rekening met de maatschappij vanuit zakelijke overweging. Hij is bereid aanpassingen te doen als de markt ervoor betaalt. 

Hij vindt zichzelf meer ondernemer dan boer. De afwegen om koeien te laten weiden is doorgaans een economische beslissing. Beslissingen worden genomen op basis van cijfers, niet op gevoel!

Slide 8 - Diapositive

De genietende melkveehouder

Redeneert vooral vanuit zichzelf. De besluiten die hij neemt, moeten vooral passen bij datgene waar hij plezier in heeft. Ook aspecten van buiten het bedrijf, zoals de maatschappij, spelen een rol voor hem. 

De genietende melkveehouder is meer boer dan ondernemer. Hij vindt arbeidsvreugde belangrijker dan een hoog inkomen. De afweging om de koeien te laten weiden komt voort ui niet-economische afweging zoals genieten van de koeien in de wei of juist meer gemak van de koeien op stal. 

Slide 9 - Diapositive

De traditionele melkveehouder is gericht op het in stand houden van het bedrijf zonder echt grote wijzigingen door te voeren. Hij zet de bedrijfsvoering door na overname op de manier waarop ouders dit deden. Hij is sterk verbonden aan de vaste plek of omgeving. 

Hij laat zich met name leiden door gewoonte, intuitie of praktijkverhalen. 
De afweging om koeien te laten weiden is vaak een economische en arbeidstechnische. De ondernemer is gevoelig voor de mening van adviseurs en buren. 

Slide 10 - Diapositive

De overtuigde melkveehouder maakt zijn keuzes vanuit een bepaalde overtuiging. Dat kan een religieuze overtuiging zijn maar een ervaring uit het verledne of iets wat hij vanuit de opvoeding heeft mee gekregen. 

Arbedisvreugde staat boven een hoog inkomen, normen en waarden staan helemaal bovenaan.

Welzijn en gezondheid van het dier zijn voor deze veehouder belangrijker dan productie. opvallend is dat opstallen voor dit type melkveehouder vanwege persoonlijke overtuiging geen optie is. 

Slide 11 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 12 - Question de remorquage

Aanpassen naar namen in de klas...
Missie en visie

Slide 13 - Diapositive

Het geeft een houvast aan strategische beslissingen in een roerige tijd (bijvoorbeeld bij veel veranderingen of een reorganisatie).
Focus aanbrengen bij medewerkers, zodat er aan gemeenschappelijke doelen wordt gewerkt.
Het maken van een concrete strategie en actieplan.
Nauwkeurige selectie maken van bijvoorbeeld leveranciers. Zo weet je bijvoorbeeld welke leveranciers passen binnen het ‘nieuwe’ beleid).
Handig voor de communicatieafdeling (bijv. voor uitingen op social media, nieuwsbrief, brochures en de website).
Missie: Waar sta je voor?
  • Waarvoor en waarom bestaat mijn bedrijf (bestaansrecht)?
  • Wat is mijn primaire functie? Wat is mijn ultieme hoofddoel?
  • In welke fundamentele behoeften voorziet mijn bedrijf?
  • Voor wie bestaat mijn bedrijf en welke verwachtingen hebben deze mensen van mijn bedrijf?
  • Welke overtuigingen motiveren mij? Hoe wil ik gezien worden?

Slide 14 - Diapositive

Waarom bestaat de organisatie?
Welke behoefte vult het bedrijf in?
Waar geloven wij in?
Wat doet de onderneming?
Voor wie doen wij het?
Wat zijn de unique selling points (onderscheidend vermogen)?
Wat zijn de kernwaarden?


Missie: waar sta je voor?
Een missie zegt wie je bent en wat je doet. Waar een visie vooral kijkt naar buiten en naar de toekomst, richt een missie zich vooral naar binnen, op jouw organisatie. Met een missie vertel je wat jouw bedrijf bijdraagt aan het waarmaken van je visie. Neem bij het beschrijven van je missie de onderstaande onderwerpen mee.
Motivatie voor personeel en klanten
Met een missie kun je medewerkers motiveren en klanten aan je binden. Iemand die zich herkent in jouw kernwaarden zal langer bij jou blijven werken, eerder bij jouw bedrijf solliciteren of sneller producten of diensten bij je afnemen. Deel je visie en missie dan ook op je website, in vacatureteksten of op social media.
Een goede missie helpt je ook bij het bepalen van je bedrijfsactiviteiten en het maken van keuzes. Wil je de impact op het milieu verkleinen en speelt kwaliteit een belangrijke rol in jouw visie? Dan kies je niet voor een zo laag mogelijke prijs of een zo snel mogelijke verzendservice.

Enkele tips voor het opstellen van een praktisch bruikbare missie:
• Houd de missie eenvoudig, begrijpelijk en beknopt.
• Baseer je missie op onderscheidende competenties.
• Wees specifiek.
• Wees eerlijk en geloofwaardig.
• Wees ambitieus, maar wel realistisch.
• Zorg ervoor dat je missie motiverend is.

In de missie geef je antwoord op vragen als:

Waartoe en waarom bestaat mijn bedrijf (bestaansrecht)?
Wat is mijn primaire functie? Wat is mijn ultieme hoofddoel?
In welke fundamentele behoeften voorziet mijn bedrijf?
Voor wie bestaat mijn bedrijf en welke verwachtingen hebben deze mensen van mijn bedrijf?
Welke overtuigingen motiveren mij? Hoe wil ik gezien worden?
Visie: Wat wil je bereiken?
• Welke ontwikkelingen zijn belangrijk voor je bedrijf?
Hoe ziet de toekomstige omgeving eruit waarbinnen je bedrijf moet opereren?
• Waar wil je over een paar jaar staan? Wat wil je bereikt hebben? Waar geloof je in?
• Wat wordt jouw succesmoment?
• Wat is je ultieme doel?

Slide 15 - Diapositive

Wat is een visie?
Een visie is hetgeen wat het bedrijf wilt bereiken in de toekomst. Het geeft een helder beeld weer van de ideale situatie als de missie wordt behaald. Bij het formuleren van een visie gaat het dus om een droomscenario. Het geeft een beeld weer van de toekomst. Bij het opstellen van een visie kan jij dus de volgende vraag stellen:

Wat als de organisatie de missie behaald; hoe ziet het er dan over 10 jaar uit?
Door bovenstaande vraag te beantwoorden heb je al de basis van jouw visie. Dit moet uiteraard ook de werknemers motiveren en inspireren. Enkele kenmerken van een visie zijn:

Uiteindelijke doel van de organisatie in de toekomst
Een kijk op de langere termijn
Gericht op de markt of de wereld (leefomgeving)

Een visie is een gezamenlijk beeld of een gezamenlijke verwachting van de toekomst en de gedroomde positie van het bedrijf daarin. Kort uitgelegd: waar ga je voor?

Enkele tips voor het opstellen van een praktisch bruikbare visie:
• Zorg ervoor dat de visie positivisme uitstraalt, inspireert en uitdaagt.
• Vermijd korte termijn denken.
• Sta open voor relevante veranderingen op allerlei gebieden.

De volgende vragen kunnen je helpen bij het formuleren van een visie:

Welke ontwikkelingen zijn belangrijk voor je bedrijf? Hoe ziet de toekomstige omgeving eruit waarbinnen je bedrijf moet opereren?
Waar wil je over een paar jaar staan? Wat wil je bereikt hebben? Waar geloof je in?
Wat wordt jouw succesmoment?
Strategie: Wat ga je doen?
Met welke middelen, mensen en tijd je jouw missie en visie gaat bereiken? Vertalen naar  KSF/KPI's, doelen.



Slide 16 - Diapositive

In de strategie omschrijf je hoe je jouw missie en visie gaat realiseren door kritische succesfactoren, doelstellingen en scenario's en actieplannen te omschrijven.
Een kritieke succesfactor (KSF) is een kenmerk van het bedrijf dat essentieel is voor het toekomstige succes.
Met het formuleren van kritische succesfactoren geef je antwoord op de vraag:
• Wat is cruciaal voor het succes van het bedrijf?

Wat zijn Kritieke succesfactoren?
Kritieke succesfactoren zijn factoren die beslissend zijn voor het al dan niet behalen van een vooraf gesteld doel. Om het doel te behalen ("succes") zijn bepaalde factoren een noodzakelijke voorwaarde ("kritiek").

Kritische Succesfactoren soms gekoppeld aan KPI's, kritieke performance indicatoren.
In je optimalisatieplan

Slide 17 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Wat is dat dan waard?

Slide 18 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Missie of visie? ForFarmers

Innovatieve en duurzame voeroplossingen en adviezen op het boerenerf
A
Missie
B
Visie

Slide 19 - Quiz

For the future of farming  = Missie
Missie of visie? Lely

Oplossingen te leveren die onze klanten laten excelleren in duurzame melk- en vleesproductie.
A
Missie
B
Visie

Slide 20 - Quiz

Visie: Wij creëren innovatieve oplossingen waarmee onze klanten kunnen uitblinken in duurzame melkproductie om de wereld te voeden. 
Missie of visie? RADBOUDUMC

Wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg en daarmee aan het welzijn van mensen.
A
Missie
B
Visie

Slide 21 - Quiz

Missie of visie? RADBOUDUMC
Staat voor onderscheidende patiëntenzorg, hoogwaardig
wetenschappelijk onderwijs en grensverleggend onderzoek.
Missie of Visie? APPLE

Think different!
A
Missie
B
Visie

Slide 22 - Quiz

Cet élément n'a pas d'instructions

Friesland Campina: Nourishing by Nature

Slide 23 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 24 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

  1. Goed eten
  2. Mooi groen 
  3. Sterk ondernemerschap

Slide 25 - Diapositive

Input en inspiratie voor jouw missie/visie
Voor je optimalisatieplan
  1. Lees de voorbeelden van missie/visie verklaringen in de agrarische sector door (zie A4)
  2. Arceer de onderdelen die jou aanspreken
  3. Geef antwoord op de hulpvragen (zie A4)
  4. Schrijf een missie/visie verklaringen

Slide 26 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions

Slide 27 - Diapositive

Cet élément n'a pas d'instructions