De vijf zuilen en de moskee V5a

De islam: De vijf zuilen en de moskee
Behandeling van H3 en H5

1 / 20
suivant
Slide 1: Diapositive
LevensbeschouwingMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5

Cette leçon contient 20 diapositives, avec diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 50 min

Éléments de cette leçon

De islam: De vijf zuilen en de moskee
Behandeling van H3 en H5

Slide 1 - Diapositive

Lesinhoud
Geschiedenis van de islam
Het geloven in de islam en de profeet 
De Koran en de hadieth lezen
Het islamitisch rechtssysteem
De vijf zuilen + de moskee 




Slide 2 - Diapositive

Leerdoelen
41. Uitleggen hoe de sjahada plaatsvindt bij iemand die als moslim wordt geboren en bij iemand die zich tot de islam bekeerd.
42. Aan de hand van voorbeelden toelichten hoe moslims in Nederland omgaan met geloofsafval.
43. Onder woorden brengen welke rol het begrip ‘nija’ speelt in de islam en specifiek in verband met de salaat.
44. Onder woorden brengen wat (vanuit de islam gezien) de achterliggende idealen zijn bij het vijfmaal daags bidden tot Allah. 

Slide 3 - Diapositive

Leerdoelen
45. Uitleggen wat de functie is van de volgende onderdelen van de salaat: het gebedskleedje, het uitdoen van de schoenen, het bedekken van je lichaam (bij vrouwen) en de rituele wassing.
46. Uitleggen wanneer en onder welke omstandigheden de allereerste moskee (ter wereld) werd gesticht.
47. Uiteenzetten wat vandaag de dag de functies zijn van: een moskee, een minaret, de mihraab, de minbar en de azaan.

Slide 4 - Diapositive

Leerdoelen
48. Aan de hand van een voorbeeld uitleggen wat het belang en de functie is van het vrijdagmiddaggebed.
49. Aan de hand van voorbeelden aanduiden wat volgens de islam de achterliggende idealen van het geven van de zakaat zijn.
50. Een vergelijking maken tussen het geven van de zakaat en de christelijke term ‘naastenliefde’.
51. Op een westerse en islamitische kalender aangeven wanneer de ramadan plaatsvindt.

Slide 5 - Diapositive

Leerdoelen
52. Aan de hand van voorbeelden aanduiden wat volgens de islam de achterliggende idealen van de ramadan zijn.
53. Aan de hand van voorbeelden aanduiden wat volgens de islam de achterliggende idealen van de haddj zijn.

Slide 6 - Diapositive

De vijf zuilen
De vijf zuilen van de islam zijn de vijf pijlers waar het geloof van de islam op rust. Deze vijf idealen worden beschouwd als de vijf belangrijkste verplichtingen van een moslim. Ze komen voort uit de normen en waarden die als meest belangrijk worden gevonden in de islam. 

  • Islam = overgave aan Allah. 
  • De belangrijkste boodschap in de islam is dat men ook voor de armen en zwakkeren in de samenleving moet zorgen. 

De vijf zuilen van de islam komen voort uit deze twee belangrijke grondslagen van de islam. 

Slide 7 - Diapositive

Vul deze LessonUp met je eigen klas
Zorg met je klasgenoot/klasgenoten voor informatie bij de betreffende leerdoelen in deze LessonUp. Ga zelf op onderzoek uit en werk de leerdoelen goed uit. Lever relevant uitgewerkte tekst aan met eventuele afbeeldingen en/of een filmpje. Zorg dat de informatie duidelijk uitgeschreven is maar niet te langdradig. Vermijdt overbodige informatie. Lever jouw input in via MagisterMe opdrachten, uiterlijk voor volgende les. Je mag eventueel ook een oefenvraag (= extra) bedenken voor jouw klasgenoten.


Slide 8 - Diapositive

De sjahada (41)
Bij iemand die als moslim geboren wordt, krijgt het direct na zijn geboorte de azan ingefluisterd.

Bij iemand die zich tot de islam bekeerd gebeurt het doordat ze de shahada uitspreken (Hiermee getuig je dat er geen enkele god is die het recht heeft om aanbeden te worden, behalve Allah. Ook getuig je dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is.) Ook willen ze dat je de belangrijke basisprincipes binnen de islam kent.(De 6 zuilen van imaan hoor je te kennen bijvoorbeeld. Deze zijn namelijk het fundament van de islamitische geloofsleer)



Slide 9 - Diapositive

De sjahada (42)
Mensen uiten zich niet over geloofsafval op sociale media, want dan kunnen ze in andere landen alsnog gestraft worden. 

In Nederland kun je niet veroordeeld worden als je besluit geen moslim meer te zijn. Lees hier meer over een ervaring van een ex-moslima.

Slide 10 - Diapositive

De salaat (43+44)
De salaat is het rituele gebed en is een van de belangrijkste godsdienstige plichten. Het begint met met het uitspreken van de intentie tot het gebed (= nija). Wordt deze intentie niet uitgesproken, dan is het gebed niet geldig; het vervalt dan tot een automatisme.

Vijfmaal daags bidden tot Allah is een belangrijke uiting in de Islam, van de volledige overgave aan en gehoorzamen van Allah. 


Slide 11 - Diapositive

De salaat (45)
- Gebedskleedje: dient om een schone ruimte af te bakenen voor het gebed.
- Schoenen uitdoen: In de Bijbel gebood God Mozes om zijn sandalen uit te doen voordat hij Hem naderde op de berg Sinaï. De oosterse culturele context van dit verhaal beschouwt schoenen als het binnenbrengen van stof in een rein huis. Het buiten laten van schoenen zou een manier zou zijn om iemands persoonlijke onreinheid te herkennen en de aanwezigheid van heiligheid te erkennen. Als zodanig is het in veel huizen de gewoonte dat gelovigen hun schoenen uitdoen voordat ze een (heilig) huis binnengaan.

Slide 12 - Diapositive

De salaat (45)
- Het bedekken van je lichaam (bij vrouwen): Het bedekken van het lichaam heeft te maken met het feit dat vrouwen als lustobject gezien worden. Om de kuisheid van de man en vrouw te bewaren, moet het lichaam van de vrouw bedekt worden. Door de bedekking zijn mannen en vrouwen meer 'gelijk', de aandacht gaat niet meer naar het mooie uiterlijk van de vrouw en haar vrouwelijkheden, maar naar haar als moslima. 
- De rituele wassing: Hierbij was je eerst je handen, dan je gezicht, je armen, je hoofd en je voeten en vervolgens was je je mond, neus, tanden, oren en nek. Hierna ben je pas voor de Islam rein en mag je bidden in de moskee.


Slide 13 - Diapositive

De moskee (46+47)
Tijdens de hidjra stichtte Mohammed zijn eerste moskee nog voor hij Medina bereikte. Dit deed hij in het plaatsje Koeba, vlak buiten Medina. 

Moskee: Een moskee heeft meerdere functies, waarvan het gebed de belangrijkste.
Minaret: De toren van waaraf het gebed wordt opgeroepen.
Mihraab: Een nis in de muur van de moskee die de gebesrichting aangeeft.
Minbar: De minbar is de preekstoel in de moskee.
Azaan: De azaan is de oproep tot het gebed, die wordt uitgesproken door de muezzin, vaak vanuit een minaret.



Slide 14 - Diapositive

De moskee (48)
Het belang van het vrijdaggebed ligt in het gegeven dat er op vrijdag een uur is, waarvan men zegt dat Allah elk gebed accepteert. Bovendien is vrijdag voor de moslims de wekelijkse rustdag.  

Na het vrijdaggebed luisteren moslims naar een preek van de imam. De imam begint meestal met een aantal passages uit de Koran en bespreekt daarna kort de problemen en kwesties van de gemeenschap. Ook hebben moslims zo het gevoel deel uit te maken van een wereldwijde gemeenschap van mensen die zich iedere 24 uur op God concentreren.

Slide 15 - Diapositive

De zakaat (49)
De zakaat is heel belangrijk voor de moslims, daarom is het ook de derde zuil van de islam. De hoofdgedachte van de zakaat betalen gaat om een deel van je rijkdom af te geven aan mensen die het minder goed hebben. Door de zakaat te betalen worden moslims eraan herinnerd hoe goed ze het hebben en worden ze dus gedwongen om goed na te denken over hun eigen geluk en succes.

Er bestaan twee vormen van zakaat betalen, de eerste heet Zakat ul Mal dit is voor de rijkere moslims, zij moeten 2,5% van hun inkomen betalen aan zakaat. De tweede vorm van zakaat is Zakat ul fitr, dit is voor de moslims die het niet super breed hebben maar die wel nog wat kunnen geven. Voor de Zakat ul fitr betaal je het bedrag van een maaltijd.

Slide 16 - Diapositive

De zakaat (50)
Bij het christendom is de term naastenliefde zeer belangrijk. Het draait er dus om dat je goed zorgt voor de mensen om je heen en andersom geldt dat natuurlijk ook. De zakaat is praktisch gezien hetzelfde, maar in plaats van zorgen voor de mensen om je heen, geef je geld. 

Slide 17 - Diapositive

De ramadan (51)
Op een islamitische kalender begint de Ramadan op de eerste dag van de negende maand en duurt vervolgens 29 of 30 dagen, afhankelijk van wanneer je de nieuwe maan kan zien.

Op een westerse kalender werkt het anders. Een islamitisch jaar duurt namelijk 354 dagen, 11 dagen korter dan een westers jaar. De Ramadan begint dus elk jaar zo'n anderhalve week eerder dan het jaar ervoor. Ramadan 2021 begon op 12 april, Ramadan 2022 begint dan op 1 april en zo door.

Slide 18 - Diapositive

De ramadan (52)
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben. Ook moeten moslims tijdens de vastenmaand extra aan liefdadigheid doen en de bedoeling is om meer te bidden.

Slide 19 - Diapositive

De haddj (53)
Moslims moeten minstens een keer in hun leven een vijfdaagse pelgrimstocht maken naar Mekka, dit wordt de Haddj genoemd. 
De bedevaartgangers onttrekken zich aan alle vormen van luxe levensstijl. De bedevaartgangers zijn jong, oud, rijk, arm, hoog en laag opgeleid en hebben dit allemaal in gemeen. Ze moeten berouw tot Allah wenden. Ook moeten hun woorden en daden alleen toegewijd zijn aan Allah. De Hadj moet worden gefinancierd door geld dat afkomstig is uit halal (geoorloofde daden). De aanbidding moet worden gedaan met kennis. Ten slotte moet een goed gezelschap worden uitgezocht die je kan helpen om de Hadj rituelen op de juiste manier te kunnen verrichten, zodat je geen fouten begaat die de Hadj ongeldig kunnen maken.

Slide 20 - Diapositive