- 2 aspecten van de voorstelling die het schilderij 'Judith en haar dienstmeid met het hoofd van Holofernus' spanning geven.
Slide 2 - Diapositive
Vragen
- Noem 3 kenmerken van de barok die je terugziet in het schilderij van Gentileschi.
Slide 3 - Diapositive
'De extase van Theresia' van Bernini
Theresia lijkt helemaal bedwelmd nadat de engel met een gouden pijl haar hart heeft doorboord. Noem twee kenmerken van Theresia waaraan je kunt zien dat ze in extase is.
Slide 4 - Diapositive
'De extase van Theresia' - Bernini
Bekijk de kleding van de engel en Theresia. Noem een verschil in de textuur van beide gewaden en leg uit hoe dit samenhangt met de plaats waar beide figuren vandaan komen.
Slide 5 - Diapositive
Filmpje 'De opneming van St. Ignatius in het paradijs' - Pozzo
Het lijkt alsof de schildering zo vanuit de kerk doorloopt naar de hemel. Beargumenteer waarom de Kerk hier blij mee zal zijn geweest.
Slide 6 - Diapositive
'De geseling van Christus' - Piero della Francesca
Net als in de renaissance zijn de figuren in de schildering van Pozzo zo realistisch mogelijk geschilderd. Toch is er een belangrijk verschil in de manier waarop de figuren zijn weergegeven. Beschrijf dit verschil.
Slide 7 - Diapositive
'De roeping van Mattheüs' - Caravaggio
In de Contarellikapel hangen drie schilderingen van Caravaggio waarin het leven van de apostel Mattheüs centraal staat. Caravaggio plaatst de gebeurtenis van de roeping in het alledaagse Rome van 1600. Leg uit waarom de kunstenaar dit gedaan heeft.
Slide 8 - Diapositive
'De roeping van Mattheüs' - Caravaggio
Noem twee redenen waarom deze schildering in een kerk zoals de 'San Luigi' in Rome meer effect kan hebben dan in een museumgebouw.
In de barok wordt veel gebruikgemaakt van clair-obscur. Leg uit hoe het licht-donkercontrast in dit schilderij het verhaal ondersteunt dat Caravaggio wil vertellen.
Slide 9 - Diapositive
'De ontmoeting van Leo I en Attila' - Alessandro Algardi
Beargumenteer waarom de Kerk het verhaal van de ontmoeting van Leo I en Attila graag in de kerk gepresenteerd wil zien.
Als Algardi in Rome gaat wonen krijgt hij te maken met stevige concurrentie. Hij probeert zich te meten met de grote beeldhouwer Bernini. Het is voor een kunstenaar in het zeventiende-eeuwse Italië belangrijk om geliefd te zijn bij de paus. Leg uit waarom.
Slide 10 - Diapositive
de façade van de 'San Carlo alle Quattro Fontane' in Rome van Borromini
De gevel maakt een beweeglijke indruk. Leg uit waarom.
Slide 11 - Diapositive
'Trevifontein' van Bernini en Salvi
In het midden zie je een beeld van de zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen met paarden die naar de oceaan worden getrokken. Noem een overeenkomst en een verschil met de gevel van de 'San Carlo alle Quattro Fontane'.
Het water in de 'Trevifontein' is voortdurend in beweging. Leg uit hoe het ontwerp van de fontein de beweeglijkheid benadrukt.
Slide 12 - Diapositive
Sint-Pietersplein in Rome van Bernini
Leg uit hoe het ontwerp van het plein aansluit bij de ideeën van de Contrareformatie.
Beschrijf waarom juist Rome in een stad van de barok verandert.
Slide 13 - Diapositive
Barokke Schildertechnieken
De barokke schilderkunst maakte gebruik van clair-obscur (licht-donker contrast), tenebrisme (dramatisch lichteffect) en naturalistische weergave van emotie.
Slide 14 - Diapositive
Barokke Beeldhouwkunst
Barokke beeldhouwkunst was expressief, dynamisch en vaak gericht op religieuze onderwerpen, met realistische weergave van menselijke emotie.
Slide 15 - Diapositive
Invloed op Moderne Kunst
De barokke stijl heeft een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne kunst en architectuur.