Cette leçon contient 38 diapositives, avec quiz interactifs, diapositives de texte et 1 vidéo.
Éléments de cette leçon
zwangerschapskwaaltjes/-klachten
Slide 1 - Diapositive
Slide 2 - Diapositive
noem zwangerschapsverschijnselen
Slide 3 - Carte mentale
Zwangerschapskwalen 1e trimester
Slide 4 - Carte mentale
Slide 5 - Diapositive
De eerste drie maanden gaat het lichaam door de grootste veranderingen heen. Het zwangerschapshormoon (ook wel hCG) zet het lichaam in de ‘zwangerschapstand’. Het zorgt ervoor dat de eierstokken pauzeren met het rijpen van nieuwe eicellen en dat het kleine hoopje cellen waaruit de baby nu bestaat in de baarmoeder blijft.
Slide 6 - Diapositive
En die zwangerschapsmisselijkheid? Ook die wordt veroorzaakt door het hCG-hormoon.
Slide 7 - Diapositive
🤰🏽 Wat kun je merken?
Er gaat meer bloed door de nieren heen, om extra afvalstoffen af te voeren. Samen met de groeiende baarmoeder die op de blaas kan drukken, maakt dit dat je vaker moet plassen.
Ook de borsten veranderen. Ze kunnen in korte tijd in omvang toenemen en voelen misschien gespannen. Gemiddeld groeien borsten tijdens de zwangerschap zo’n één tot twee cup maten. De melkklieren worden klaargemaakt voor het produceren van melk door het hormoon prolactine.
De tepelhoven en tepels groeien mee, zodat het kindje meer grip heeft op de tepel. Ze kunnen ook donkerder van kleur worden, zodat de huid beter zichtbaar is voor het kindje én steviger is (en dus beter beschermd tegen het krachtige zuigen tijdens borstvoeding).
Slide 8 - Diapositive
Zwangerschapskwalen 2e trimester
Slide 9 - Carte mentale
Slide 10 - Diapositive
In het lichaam moet letterlijk plaatsgemaakt worden voor het kindje. Dat is waar het hormoon progesteron om de hoek komt kijken – ook wel ‘de verslapper’ genoemd. Samen met het hormoon relaxine zorgt progesteron ervoor dat spanning in je lijf op meerdere niveaus daalt.
Slide 11 - Diapositive
🤰🏽 Wat kun je merken?
Alles gaat wat losser zitten, zoals de huid, de baarmoeder, de bloedvaten, de gewrichten en de onwillekeurige spieren (in de darmen, aan de onderkant van de slokdarm).
Die verslapping van het lichaam kan ook voor ongemakken zorgen, zoals verstopping, spataderen, het vasthouden van vocht, brandend maagzuur en bekkenpijn.
Daarnaast stimuleert progesteron de doorbloeding en zorgt het ervoor dat de baarmoeder groeit om optimaal ruimte te maken voor de baby. De stimulering van doorbloeding en de verwijding van bloedvaten zorgen ervoor dat je het sneller warm hebt, makkelijker blosjes op de wangen krijgt en meer vaginale afscheiding hebt.
Slide 12 - Diapositive
🩸 Het bloedvolume stijgt
Omdat de moeder het bloed nu wilt delen met de groeiende foetus, stijgt het bloedvolume met 40 tot 50 procent. Op deze manier behoud ze de juiste bloeddruk. Ook bouwt ze alvast een reserve op voor het bloed dat ze straks tijdens/na de bevalling verliest.
In tegenstelling tot het toenemende bloedvolume, stijgt het aantal rode bloedcellen slechts met 20 tot 30 procent. Je kunt dus zeggen dat het bloed wordt verdund. Bij sommige vrouwen kan er daarom bloedarmoede (ook wel ‘verdunnings-bloedarmoede’) ontstaan.
Slide 13 - Diapositive
Zwangerschapskwalen 3e trimester
Slide 14 - Carte mentale
Slide 15 - Diapositive
Het hart pompt nu voor twee. Het bloedvolume dat het hart per minuut door het lichaam pompt, stijgt met circa 40 procent. Je kan merken dat het hart steviger en sneller klopt (±15 slagen per minuut meer). Geen zorgen, na je bevalling keert dit weer terug naar jouw ‘normaal’.
De placenta maakt het hormoon humaan placentaal lactogeen (hPL) aan. Dat stimuleert je vetverbranding, zodat jij meer energie uit vetten haalt en er genoeg suikers en eiwitten overblijven voor je kindje.
Slide 16 - Diapositive
🤰 Wat kun je merken?
Tijdens de zwangerschap kan het lichaam anders reageren op insuline, wat het risico op zwangerschapsdiabetes verhoogt. Als je al voor de zwangerschap een verminderde gevoeligheid voor insuline had, door bijvoorbeeld je leefstijl of genetische factoren, dan is het belangrijk extra alert te zijn. Belangrijk om te weten is dat het aannemen van ongezonde gewoontes tijdens de zwangerschap dit risico verder kan verhogen.
Slide 17 - Diapositive
Tijdens het derde trimester drukt je vergrote baarmoeder op de grote bloedvaten en organen in je buik. Dit maakt dat je duizelig of misselijk kunt worden als je lang op je rug ligt.
Door je grote buik kun je een beetje naar achteren gaan lopen, waardoor de rug op een andere manier wordt belast.
Door je groeiende buik komt er meer spanning op je rugspieren te staan en worden je buikspieren juist opgerekt. Er ontstaat een onbalans tussen buik- en rugspieren.