Cette leçon contient 11 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 20 min
Éléments de cette leçon
Liefde
Hoe laat je liefde zien in een kunstwerk?
Slide 1 - Diapositive
Riëlle Beekmans - Kusjes
Ruimtelijk
Keramiek
Kleur
Slide 2 - Diapositive
Bij liefde kun je ook denken aan warmte. Een warm gevoel. De theemutsen van Olivera Micovic verwijzen naar de warmte van moederliefde. Een theemuts zorgt ervoor dat de thee warm blijft. Dit verwijst naar een moeder die voor haar kinderen zorgt.
Olivera Micovic - Theemutsen
Slide 3 - Diapositive
Moederliefde
Net als Olivera Micovic werken ook Marlieke Overmeer en Sonja Hillen in het thema van Moederliefde. Zij gebruiken hiervoor materialen die symbol staan voor het leven van een moeder.
Marlieke heeft met schuursponsjes een warm mutsje voor een theekopje gemaakt. Sonja verwijst met de bijna koningklijk versierde steunkousen dat een moeder veel meer is dan alleen een steun voor haar kinderen.
Slide 4 - Diapositive
Wat zouden nog meer materialen of objecten kunnen zijn die symbol staan voor een moeder?
Slide 5 - Question ouverte
Twan de Vos maakt schilderijen over mensen en hun gevoelens. Hij tekent in zijn tekendagboek elke dag wat hij heeft meegemaakt. Van sommige van deze tekeningen maakt hij een schilderij.
Deze schilderijen zijn niet realistisch. Twan gebruikt kleur om emoties en gevoelens te laten zien. Zo gebruikt Twan in de werken hiernaast het kleur-tegen-kleur contrast. Hierbij worden zuivere kleuren naast elkaar geplaats. Dit geeft een vrolijk effect.
Slide 6 - Diapositive
Welke kleuren zou Twan kunnen gebruiken bij het schilderen van een verdrietige herinnering?
Slide 7 - Question ouverte
de D-Toren in Doetichem is ontworpen door architectLars Spuybroek en kunstenaarQ.S Serafijn. Elke dag vullen een aantal inwonders in Doetichem een enquette in waarin zij aangeven hoe zij zich die dat voelen. De toren laat in de avond de kleur zien van de emotie die het meest is gekozen.
Slide 8 - Diapositive
Opdracht
Met valentijnsdag kun je je geliefde een kaartje sturen. Deze kaartjes staan vaak vol met hartjes, beertjes en kusjes. Een beetje cliché dus.
Jij gaat met deze opdracht een origineel poststuk maken voor iets of iemand van wie jij houd. Dit hoeft niet perse je geliefde te zijn. Dit kan ook een familielid, een goede vriend, je huisdier of bijvoorbeeld je favoriete band of voetbalclub zijn.
Voorbeelden van wat je kan maken zijn: een boekje, een poster, een filmpje, een schilderij, een voeldoos, een verzameling met kleine tekeningen en andere uitingen van liefde enzovoorts...
Slide 9 - Diapositive
Werkwijze
1. Verzamelen van inspiratie (les 1)
Verzamel foto's, herinneringen, materialen, kleuren, ideeën... wat je maar kunt verzinnen over dat of diegene waar jij een poststuk voor maakt
2. Onderzoek (les 2)
Kies uit je verzameling 3 onderwerpen die je verder wilt onderzoeken. Maak schetsen, materiaalproefjes enzovoorts.
3. Poststuk maken (les 3-4)
Maak je eindwerk. Zorg ervoor dat dit door een brievenbus kan passen en dat duidelijk is voor wie het is en dat je van diegene houd.
Slide 10 - Diapositive
Beoordeling onderdelen
Onderzoek (verzameling + 3 idee schetsen)
Heb je uitgebreid onderzoek gedaan en geëxperimenteerd? Is er een duidelijk verband tussen je onderzoek en je eindwerk?
Eindwerk
Is het een beeldend werk?
Past het door de brievenbus?
Kun je duidelijk zien voor wie het is en dat je van diegene houd?
Werkhouding
Heb je een goede werkhouding gehad in de les?
Is te zien dat je je best hebt gedaan op je poststuk?