3 manieren om de quizvraag in te zetten

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

De meeste leerlingen vinden quizzen leuk. Ze zijn snel en makkelijk te doen en vragen niet om ellenlange antwoorden. Én quizzen geven meteen feedback, zodat de leeringen ervaren wat ze goed en minder goed begrijpen. Die snelle feedback helpt hen te ontdekken waar ze sterk in zijn en waar ze nog aan kunnen werken. Dit maakt het leren zichtbaar. Ga aan de slag en maak jouw les interactiever met de quizvraag.

alt

1. Maak het leren relevant

Voeg eens een nieuwsquiz toe aan je les om je leerlingen de verbinding te laten zien tussen de leerstof en de wereld om hen heen. Ze kijken niet vaak naar het nieuws of denken er niet kritisch over na. Met een nieuwsquiz kun je hen inspireren en laten zien hoe wat ze in de klas leren in het echte leven wordt gebruikt. Met een beetje creativiteit kun je elk vak aan de echte wereld koppelen. Een nieuwsquiz betrekt je leerlingen bij de les en laat hen ervaren dat het nieuws ook voor hen relevant is. Grote kans dat ze je er vaker om vragen!

alt

2. Maak het begrip van je leerlingen zichtbaar

Hoe vaak heb je jezelf afgevraagd: 'Moeten we dit nog een keer doornemen?' Waarschijnlijk best vaak. Quizzen zijn een snelle en leuke manier om te zien waar je leerlingen staan. Met het stellen van de juiste vragen, kan jij leren van de gegeven antwoorden. Je ziet direct waar je leerlingen staan en welke misconcepties aanwezig zijn. Een quiz helpt je in te schatten wat wel of niet begrepen wordt en welk onderdeel om meer uitleg vraagt.

alt

3. Activeer de voorkennis

Start je les regelmatig met wat quizvragen waarin je de kennis en feiten uit je vorige les herhaalt. Dit helpt je leerlingen hun voorkennis te activeren en het zorgt voor herhaling van de lesstof. Regelmatig herhalen maakt dat de kennis beter wordt onthouden. Een herhalende quiz zorgt er dus voor dat de leerstof beklijft en maakt inzichtelijk welke kennis al aanwezig is.

Het maken van deze quizzen is niet moeilijk, maar het is zeker de moeite waard. Het stellen van de juiste vragen geeft je een beter beeld van wat je leerlingen zich nog herinneren en waarom.

alt

Hoe maak je een quizvraag in LessonUp?

Bekijk onze korte instructievideo op YouTube. Wist je dat je zowel zelf een quizvraag kunt maken als een bestaande quizvraag kunt kiezen uit de lesbibliotheek van Lessonup? Haal hier inspiratie en ideeën uit voor jouw quizvraag.

alt

Benieuwd naar alle interactieve elementen? Download de gratis brochure Tips en trucs voor formatief handelen en ontdek de didactiek achter ieder interactief element.