5 toepassingen van het woordweb in je lessen

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Het woordweb is een van de meest gebruikte onderdelen in LessonUp. Het geeft je de mogelijkheid alle antwoorden, ideeën en overwegingen van je klas in één slide te verzamelen en deze eenvoudig te verplaatsen of groeperen. Het doel van het inzetten van een woordweb is verschillend. In dit artikel beschrijven we de vijf meest gangbare manieren waarop docenten dit onderdeel inzetten.

alt

1. Activeren van voorkennis

Het woordweb is een fantastische manier om de voorkennis van je leerlingen te activeren. Door op te halen wat je leerlingen al weten over een onderwerp wordt het voor hen makkelijker nieuwe stof op te nemen. Je creëert als het ware een kapstok waar de nieuwe leerstof makkelijk aan opgehangen kan worden. Je leerlingen zullen makkelijker verbanden leggen en de stof beter onthouden. 

Je les starten met een woordweb is een goede manier om ruimte te maken voor nieuwe kennis en om verder te bouwen op wat de leerlingen al weten.

alt

2. Versterk begrip met behulp van voorbeelden

Stel je voor je bent docent Aardrijkskunde. Je behandelt het onderwerp natuurrampen en tektonische platen. Toon een aansprekende afbeelding, zoals die van de Tõhoku-aardbeving of de tsunami in Japan, in de kern van het woordweb. Vraag je leerlingen te verklaren wat er zich voor en na het vastgelegde moment heeft afgespeeld. 

Zelfs al missen leerlingen de specifieke informatie over de locatie en het tijdstip van de afbeelding, het begrip van het onderwerp kan hen helpen de gebeurtenissen te begrijpen en analyseren.

alt

3. Reflecteren en kritisch nadenken over eigen leerproces

Gebruik een woordweb als matrix sjabloon. Hiermee creëer je een instrument voor zelfreflectie dat je studenten helpt hun leerproces te organiseren. Het stimuleert hen om na te denken over wat ze al beheersen, waar ze nog oefening nodig hebben en welke kennis ze nog missen. Deze manier van reflecteren is geschikt voor thuisonderwijs, maar kan ook worden geïntegreerd in een persoonlijk portfolio.

Zet je het woordweb in om te reflecteren, dan kan dit in verschillende vormen; als een persoonlijk document dat je opneemt in de rapportage, als een informatieve slide of integreer een woordweb als een interactief onderdeel in je klas om het leerproces te bespreken.

alt

4. Organiseer leren in verschillende categorieën

Het categoriseren van informatie biedt je leerlingen verschillende voordelen en ondersteunt hun leerproces. Het is een krachtig instrument dat studenten helpt bij het organiseren, begrijpen en onthouden van kennis. Het bevordert kritisch denken, vermindert cognitieve belasting en verbetert over het algemeen de effectiviteit van het leren.

Het woordweb van LessonUp vergemakkelijkt het slepen van informatie naar verschillende categorieën en het vormen van verschillende groepen.

alt

5. Leg verbanden tussen verschillende onderwerpen

Door je leerlingen zelf verbanden te laten leggen tussen verschillende onderwerpen, help je hen met het begrijpen en plaatsen van de nieuwe informatie, het toepassen hiervan, analytisch denken en de opslag in het langetermijngeheugen. Het leren is niet langer opgedeeld in losse stukjes informatie, maar de logica en samenhang in het grote geheel wordt gezien. Het woordweb kan je hierbij helpen door te fungeren als Venn-diagram. 

Je zou je studenten kunnen vragen om één of meer voorbeelden te geven voor beide cirkels en hen vervolgens te laten zoeken naar logische relaties tussen deze voorbeelden.

alt

Benieuwd naar de andere interactieve elementen? Download de brochure Tips en trucs voor formatief handelen en ontdek ook de didactiek achter ieder interactief element.