Ontmoet Jan-Wolter Smit, Head of Education

Cover image blog_ Meet Jan-Wolter, Head of Education at LessonUp

Jan-Wolter is een veelgevraagd spreker en gesprekspartner als het gaat om te begrijpen wat het onderwijs nu écht is. Zijn kleurrijke ervaringen als leraar, educatief auteur, projectleider en curriculum ontwikkelaar komen allemaal samen in dat ene doel: het streven naar de ideale onderwijsbeleving van leerlingen en leraren. In alle disciplines zoekt hij een optimale balans tussen inhoud, opbrengst, motivatie en innovatie.

Passie (buiten educatie): Zijn familie & muziek.

alt

Welkom Jan Wolter, je bent sinds de start werkzaam als 'Head of Education' bij LessonUp. Is je functie in de afgelopen jaren veranderd t.o.v. het begin?

Alles en toch ook weer niets. In essentie is de kern van mijn werk nog steeds hetzelfde als 7 jaar geleden: zorgen dat leraren LessonUp begrijpen, maar nog belangrijker: zorgen dat ons team het onderwijs blijft begrijpen. 

Je was werkzaam als docent, voordat je bij LessonUp aan het werk ging. Hoelang heb je gedoceerd? En welke vak gaf jij?

Ik heb 23 jaar Geschiedenis gegeven in het voortgezet onderwijs. Daarnaast was ik mentor en gaf ik sporadisch ook lessen Aardrijkskunde, Mens en Maatschappij en Maatschappijleer.

Naast leraar in het voortgezet onderwijs, ben ik ook bevoegd om les te geven in het primair onderwijs. Het is er alleen nooit van gekomen, maar wie weet!

Wat was je meest uitdagende ervaring als leraar?

Interessante vraag, omdat ik mijn werk nooit als “uitdagend” heb gezien. Wat ik vooral belangrijk vond is dat mijn werk niet jaar in, jaar uit hetzelfde bleef. Steeds weer iets nieuws proberen om het leerrendement en de onderwijsbeleving te vergroten. Maar of dat nu perse een “challenge” was? Dat denk ik niet: het was ook gewoon leuk!

Waarom zijn docenten zo belangrijk?

Of je het nu leraren, coaches of iets anders noemt, vanaf de eerste dag van je leven leer je dingen en zijn er mensen die je begeleiden bij een deel van dat leerproces. Op school zijn dat leraren. Zij leren jou in eerste instantie vakkennis en -vaardigheden, maar uiteindelijk geven zij ook een deel van hun eigen levenservaringen mee. Een leraar helpt leerlingen om kritische vragen te beantwoorden, maar ook om zelf kritische vragen te kunnen stellen in hun verdere leven.

Kernkwaliteit: Oneindig passie voor alles wat met lesgeven te maken heeft.

alt

Je had veel plezier in het les geven. Waarom koos je er toch voor om “Head of Education” te worden?

Ten eerste: ik mis mijn leerlingen nog elke dag. Ten tweede: als leraar heb ik altijd geprobeerd iedereen de best mogelijke onderwijservaring te willen geven. Ik hoop dat ik dat voor mijn leerlingen heb kunnen bereiken. Bij LessonUp kan ik dat hopelijk voor nog meer mensen doen. Dat gaf voor mij de doorslag om van baan te veranderen.

Wat is je missie als “Head of Education”?

Als Head of Education en late founder zorg ik ervoor dat de missie van LessonUp en de behoeften vanuit het onderwijs met elkaar in evenwicht zijn én versterken.

Wat is het belangrijkste inzicht dat je zou willen delen met docenten over de hele wereld?

Het begint met jou: de leraar. Niet met een boek, niet met een platform zoals LessonUp. Jouw pedagogische en didactische kennis is essentieel. Werk vanuit dat gegeven, beetje bij beetje. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Puur uit nieuwsgierigheid, wat is jouw favoriete interactieve functie in LessonUp? Waarom kies je voor deze functie?

De open vraag. Die is zo krachtig. Je geeft de meest stille leerlingen een stem, omdat je iedereen de gelegenheid geeft om een uitdagende vraag te beantwoorden. Geen vingers. En dan blijkt de meest stille leerling misschien wel een spraakwaterval. Pure magic.

alt

Gebaseerd op jouw ervaring, waarom kiezen docenten ervoor om te werken met LessonUp?

Dat is heel divers. Verreweg de meeste docenten zijn op zoek naar een interactieve manier om de lesstof over te brengen. Dat is op zich interessant, aangezien zij degenen zijn die de interactie aanbrengen in hun klas: niet het platform. De belangrijkste interactie is altijd de interactie tussen de leerlingen onderling, de leerlingen en de leraar, en de leerlingen en de lesstof. De connectie tussen de leraar en leerlingen is essentieel. Zonder die connectie is er ook geen interactie met LessonUp mogelijk.

Daarnaast wordt LessonUp gebruikt als aanvulling op het bestaande lesmateriaal. Een lesmethode, hoe goed ook, verliest het altijd van de actualiteit. Door LessonUp kunnen docenten deze actualiteit toevoegen aan hun lesmateriaal. Een duidelijk voorbeeld was de Russische inval in Oekraïne in februari 2022: de lesbibliotheek stond vol met lessen van leraren die hun leerlingen willen informeren. 

Hoe zie jij de toekomst van het onderwijs?

Ik heb geen glazen bol, maar ik hoop dat alle kennis en technologie meer in balans zullen zijn. Wat je nu vaak ziet is dat het een het ander moet uitsluiten: boeken zijn beter om uit te leren dan digitale middelen. Zo werkt het niet: het een sluit het ander niet uit, maar de balans is nog niet optimaal. Dat komt niet alleen door angst of gebrek aan kennis hoe hier mee om te gaan, maar ook omdat de techniek nog de juiste weg moet vinden in het klaslokaal.

Op het moment dat dit gebeurt, zal je ze zien dat de wereld binnen en buiten school krachtiger onderwijs opleveren. U vindt dan de perfecte combinatie van traditionele kennisoverdracht en connecties met het echte leven. Het zal dan gaan van: “Waarom moeten we dit leren?”, naar: “Ik kan dit gebruiken voor mijn leven naast en na school?”.

Een leraar helpt leerlingen om kritische vragen te beantwoorden, maar ook om zelf kritische vragen te kunnen stellen in hun verdere leven.
Jan-Wolter Smit
Head of Education