ChatGPT is een platform dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (ook wel bekend als AI) om je vragen te beantwoorden. In een paar seconden scant het programma teksten en databases op internet om je menselijke antwoorden te geven. Dat is natuurlijk interessant, maar ik hoor je je afvragen: “Kan ik het gebruiken om mij te helpen bij het activeren van mijn leerlingen en de betrokkenheid te vergroten?” Zo ja, hoe? We hebben vijf handige tips voor je op een rij gezet. 👇
1. Vraag ChatGPT om gerichte open of gesloten vragen te stellen
Je hebt je les al klaarstaan in LessonUp en daar ben je blij mee. Toch lukt het je niet om een vraag bij het onderwerp te verzinnen waar leerlingen enthousiast van worden. Je kunt ChatGPT vragen om je te helpen en binnen enkele seconden heeft de tool een aantal vragen bedacht. Je kunt ChatGPT zelfs vragen laten bedenken die active learning stimuleren. Met behulp van deze gerichte open of gesloten vragen kun je bijvoorbeeld meer betrokkenheid bij de leerlingen creëren of vragen bedenken die het kritisch denkvermogen stimuleren. Kies de vragen die je wilt en pas ze aan naar het kennisniveau van jouw klas.
2. Vraag je studenten om een verslag te analyseren dat door ChatGPT is geschreven
Ben je bezorgd dat je leerlingen vals proberen te spelen door ChatGPT te gebruiken? Misschien is het tijd om de rollen om te draaien! Vraag ze om een verslag te schrijven met behulp van de chatbot. Daar hebben ze ongeveer vijf seconden voor nodig… en dan? Dan vraag je ze om te controleren of het verslag alleen feiten bevat, goed gestructureerd is, en of het verslag de bronnen vermeldt. Het geven van feedback en het verbeteren van deze teksten zijn erg leerzaam voor de leerlingen.
3. Gebruik ChatGPT als brainstormpartner om inspiratie op te doen
Brainstormen met je collega’s is fijn! Maar je collega’s en jij hebben hier niet altijd tijd voor en dat is zonde. Gelukkig is er nu ChatGPT waarmee je kunt brainstormen. Vul je ideeën in en de tool laat je zien wat er allemaal mogelijk is. De ideeën die worden voorgedragen, gaan je waarschijnlijk verbazen. Wij hebben namelijk al met eigen ogen gezien wat voor creatieve ideeën voor de volgende les worden voorgesteld of suggesties die worden gegeven hoe jij je leerlingen nog meer bij de les kunt betrekken.
4. Vraag ChatGPT om relevante onderwerpen te bedenken voor discussies
Een interessante discussie tijdens de les is vaak welkom. Het is een goede manier om leerlingen bij een onderwerp te betrekken. Het kan hierbij lastig zijn om de verschillende standpunten te belichten. ChatGPT kan je helpen een argument van een andere kant te bekijken. Op deze manier stimuleer je het gesprek in de klas en activeer je het kritisch denkvermogen van de leerlingen.
Je kunt bijvoorbeeld de leerlingen vragen om beide kanten van het standpunt te bekijken en de voor- en nadelen af te wegen. Je kunt hen ook in teams verdelen en ze vragen om argumenten voor beide kanten aan te leveren.
5. Gebruik ChatGPT om feedback aan je leerlingen te geven
Jij geeft de beste feedback aan je leerlingen: kunstmatige intelligentie gaat dat niet veranderen. Daarentegen is het soms wel fijn om hulp te krijgen. Al helemaal als je in een klas van 28 leerlingen elke leerling feedback moet gaan geven. Dus waarom zou je ChatGPT niet vragen om ondersteuning? Het geeft jou meer tijd om je studenten beter te leren kennen en een ‘active learning’-cultuur op te zetten.
Binnen LessonUp kun je gebruik maken van je eigen AI-assistent Maia. Hierdoor kost het proces van lesvoorbereiding minder tijd. Op basis van jouw input maakt Maia een gestructureerde lesopzet die je vervolgens zelf kunt bewerken en aanpassen waar nodig.