Onze Lead Product Designer geeft een inkijkje achter de schermen 🚀

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

We interviewden Olaf Muller, Lead Product Designer, om een inkijkje te geven achter de schermen van ons online leerplatform LessonUp.

alt

Wat zijn jouw taken als Lead Product Designer?

Om te begrijpen wat productdesign is, moeten we eerst in bredere zin begrijpen wat design is. Simpel gezegd gaat design ofwel ontwerpen over probleem oplossen. En dat is niet alleen aan ontwerpers, iedereen is daarbij betrokken. 

Bijna iedereen denkt eerst na over een mogelijke oplossing, voor het probleem ook daadwerkelijk aan te pakken. Voor productdesigners is dat niet anders. Voor mij specifiek betekent dit dat ik problemen kraak voor docenten. Ik help hen door een zo makkelijk en leesbaar mogelijk interface te ontwerpen waarmee zij met hun leerlingen communiceren.

Bij LessonUp werken we met ontwerpprincipes. Eén daarvan is 'docenten eerst'. Wat we daarmee bedoelen is dat leraren de controle moeten hebben wanneer ze werken met ons platform.

Kun je ons wat praktische voorbeelden geven van problemen die je hebt opgelost?

enrich pictogram

Vertrouwde handelingen

Veel docenten geven les met PowerPoint of Google Slides. Ze zijn gewend aan de manier van werken met deze programma’s en die kunnen we niet negeren. Binnenkort zullen de meest vertrouwde handelingen deel uitmaken van ons platform.

person with brains pictogram

Cognitieve overbelasting

Hotspots zijn knoppen die je strategisch kunt plaatsen. Een klik op de knop onthult wat erachter zit: tekst, afbeelding of geluid. Hotspots hebben een didactische waarde omdat ze informatie gespreid en op het gewenste moment prijsgeven.

wand with effects pictogram

Tijdgebrek

Om dit op te lossen kan kunstmatige intelligentie helpen. Echter AI kan de controle verstoren. Bij het ontwerpen van Maia hebben we ervoor gezorgd dat docenten de controle behouden: van de bronnen tot de output van Maia.

alt

Aan welk designproject werk je momenteel?

We werken al meer dan een jaar aan een innovatief nieuw project en we zijn erg tevreden met de resultaten tot nu toe.

Wanneer het uitgebracht wordt, zal het de ervaring van docenten wereldwijd verbeteren. De broncode die we hebben geschreven voor deze nieuwe oplossing stelt ons als LessonUppers in staat om snel nieuwe functies aan het platform toe te voegen. Stel je in de toekomst bijvoorbeeld mogelijkheden voor als animaties en flashcards.

Een van de voordelen is dat we onze huidige interface vervangen. Het nieuwe design is frisser, meer intuïtief en gebruiksvriendelijk. Rekening houdend met het behoud van de interactieve functies die we momenteel aanbieden.

Kan je hier al onthullen wanneer de officiële lancering van jullie nieuwe ontwikkeling zal zijn?

Als ik iets zeg en het gebeurt niet, zullen mensen me weten te vinden! Kwaliteit is belangrijker dan timing. Ik vertrouw er echter op dat ik het volgende kan onthullen: het gebeurt ergens dit jaar. 😉

alt

Sta jij ook in contact met docenten? Hoe past dat in je werk?

Mijn collega Joy (Klantsucces) is de eerste persoon die luistert naar de struikelblokken die docenten ervaren bij het gebruik van ons platform.

Voor de lancering van onze nieuwe ontwikkeling hebben we met ongeveer 250 docenten gesproken die zich vrijwillig hebben aangemeld bij de testgroep. Ze geven ons feedback door enquêtes in te vullen. Als we meer inzicht nodig hebben in specifieke aspecten, plannen we interviews. Gesterkt met deze waardevolle feedback verfijnen we onze oplossing. We brengen om de twee weken verbeteringen aan. De testgroep test dan opnieuw en we evalueren of we nog de juiste koers varen!

alt

Ben je ooit totaal verrast geweest door de feedback van een docent?

In de loop der jaren heb ik een goed gevoel ontwikkeld voor wat docenten nodig hebben of willen. Er is empathie en ervaring. Wat ik nog wel eens vergeet zijn de verschillen in technische vaardigheden.

Ik mag niet aannemen dat iedereen dezelfde technische kennis heeft die wij hebben in ons vakgebied. Docenten variëren sterk in hun ict vaardigheden, variërend van personen die geen sneltoetsen kennen, tot anderen die gewend zijn te werken met complexe software. Het ontwerpen van een interface voor zo'n breed scala aan mensen is een behoorlijke uitdaging.

Hoe minder tijd docenten besteden aan repetitieve en onnodige taken, hoe meer tijd ze kunnen besteden aan hun leerlingen en het verbeteren van het onderwijs.
Olaf Muller
Lead Product Designer–LessonUp
alt

Hoe help jij docenten te verbinden met hun leerlingen?

Docenten zijn experts in het effectief kunnen communiceren met leerlingen. Onze rol is om hen tools aan te reiken om de uitdagingen die ze tegenkomen aan te kunnen gaan. Hen te faciliteren bij het uitvoeren van de belangrijkste taak ter wereld.

Waar het echt om gaat, zijn de methoden en opdrachten die docenten gebruiken om het leerrendement te verbeteren. Goed onderwijs wordt niet gemaakt met specifieke tools of apparaten: het draait erom dat docenten hun expertise inzetten om leerlingen op weg te helpen naar hun toekomst.

alt

Wat vind je het leukst aan je werk?

Ik voel me voldaan wanneer docenten positieve feedback geven over ons platform. Dat is de kern, want dan weet ik zeker dat ik mijn werk goed heb gedaan. Maar wat ik het leukst vind, zijn de interacties met mijn designteam. Het zien van ontwerpers die ontwikkelen en hun design-thinking vaardigheden toepassen, zowel op kantoor als daarbuiten, dát maakt me ontzettend gelukkig!

Waarom doe je uiteindelijk wat je doet?

Mijn zoon is vijf jaar oud. Het idee dat ik zijn docenten kan helpen hem de best mogelijke educatie te geven, vervult mij met vastberadenheid. 💪

Niet alle studenten hebben toegang tot telefoons, laptops of tablets. Daarom kun je LessonUp ook inzetten voor klassikale interactie of voor een deel van je les.
Olaf Muller