Sociale veiligheid
We hebben het allemaal nodig en we hopen ook dat we onze leerlingen het belang hiervan kunnen meegeven. De recente gebeurtenissen in medialand hebben ons dat weer goed duidelijk gemaakt. Bewustwording hiervan is echter een continu proces. Ook bij LessonUp vinden wij het belangrijk dat er een veilige sfeer heerst op school. Hieronder drie praktische adviezen hoe je met LessonUp kunt bijdragen aan een veiligere omgeving in jouw klas.
1. Lessen over Sociale veiligheid
Bij LessonUp hebben wij vanuit verschillende organisaties lessen die je met jouw leerlingen kunt behandelen om een veilig klimaat te creëren in de klas. Door actief na te denken en te praten over onderwerpen met betrekking tot sociale veiligheid, kun je een positieve stempel op de sfeer drukken en onderlinge verhoudingen in de klas. Vervolgens kun je bespreken welke omgangsvormen bij jouw in klas gelden en deze als vanzelfsprekendheid presenteren.
Zo hebben wij een samenwerking met de Respect Foundation, die kant-en-klare lessen aanbiedt. Deze lessen kun je direct inzetten in jouw klas. De lessen gaan over: cyberpesten, groepsdynamiek, diversiteit en nog veel meer.
Ook hebben we een samenwerking met KIKID. Zij hebben recentelijk een mooie les gemaakt, waarin wordt gestimuleerd om een open gesprek te voeren met jouw leerlingen over (homo)seksualiteit, risico’s van sexting en het niet goed aangeven van grenzen en wensen.
2. Anoniem of juist niet?
In LessonUp is het heel eenvoudig om iedereen bij de les te betrekken en precies te zien wie welk antwoord heeft gegeven. Zo kun je zelf kiezen wie je de beurt geeft en of iedereen meedoet met een klassikaal gestelde vraag.
Maar soms is het van belang dat leerlingen anoniem kunnen spreken bijvoorbeeld tijdens een mentorles. In LessonUp is daarom ook mogelijk om open vragen anoniem te laten beantwoorden. Zo wordt het mogelijk om voor leerlingen vrijuit te laten spreken. Dit doe je door het werkscherm (editor) het vinkje weg te halen voor Toon namen.
3. Pincode sluiten in jouw LessonUp les
Het is een bijzondere bezigheid van leerlingen: de pincode van een LessonUp-les doorsturen naar andere klassen. Het gevolg laat zich raden: jij hebt 75 leerlingen in de klas in plaats van de verplichte 25 en de chaos is niet te overzien door alle ‘grappige’ antwoorden die blind worden ingevoerd. Het kan je plezier, veiligheid en motivatie om interactie in LessonUp in te zetten danig op de proef stellen.
Gelukkig is hier wat aan te doen. Klik in de presentatieweergave (via: Geef les) linksonder op de pincode. Zet vervolgens een vinkje voor ‘Sluit voor nieuwe deelnemers’
De pincode blijft overigens gewoon geldig en nadat je het vinkje weg hebt gehaald kunnen de leerlingen met de eerdere pincode gewoon weer inloggen.