Innovatie in het onderwijs: mijn ervaring met LessonUp

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

De nieuwe vormgeving oogt overzichtelijk en het programma is nog steeds gebruiksvriendelijk.
Claske de Lange
Docent Engels bij de Nassau college

Aanpassen in de klas

Ik ben Claske. Als zij-instromer ben ik 16 jaar geleden begonnen als docent Engels en ik heb er geen dag spijt van gehad! Met veel plezier geef ik les op de mavo aan alle klassen. Wat ik mezelf voorhoud is dat je als docent moet openstaan voor veranderingen: kinderen veranderen, wij veranderen, en ook de digitale mogelijkheden veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat als je wilt meebewegen en bereid bent te kijken naar je leerlingen, het vak als docent leuk en boeiend blijft.

Je kunt van leerlingen niet verwachten dat ze een heel lesuur stilzitten. Dat is niet meer van deze tijd! Je moet je lessen daarop aanpassen. In mijn klas werk ik veel met projectlessen. Ongeveer 60% van de tijd zijn we bezig met projecten. De rest van de tijd is voor de methodelessen. Die zijn gestructureerder en vragen om klassiek lesgeven, terwijl de projectlessen juist dynamisch zijn. Leerlingen overleggen veel en werken samen. Dat maakt de lessen afwisselend en levendig.

alt

Waarom LessonUp zo handig is

Op zoek naar meer interactie in mijn lessen ontdekte ik jaren geleden LessonUp. Ik was enthousiast omdat het eenvoudig is in gebruik en het me meerdere interactieve functies gaf. 

Zo kan ik makkelijk controlevragen toevoegen om te checken of de stof goed begrepen is. Of oefen ik teksten met mijn eindexamenleerlingen met een sleepvraag. Bovendien vind ik de vormgeving van mijn lessen belangrijk; ze moeten er goed uitzien. Lange lappen tekst zonder plaatjes werken niet, dan ben ik de aandacht van mijn leerlingen binnen een minuut kwijt. Wanneer er aantrekkelijke en relevante afbeeldingen in mijn lessen staan, zijn leerlingen beter betrokken bij de les. Daarnaast helpen afbeeldingen bij het beklijven van de informatie en inspireren ze leerlingen bij schrijfopdrachten.

Voorbereiding en inspiratie

Voor specifieke afbeeldingen of oefeningen maak ik geregeld gebruik van de lesbibliotheek van LessonUp. De lessen van andere docenten dienen als inspiratie en brengen me op ideeën. Maar eigenwijs als ik ben, en welke docent is dat niet, geef ik toch altijd mijn eigen draai aan het materiaal. Het materiaal moet wel aanvoelen als mijn les en passen bij mijn wijze van lesgeven.

alt

De nieuw lesbewerker in LessonUp

Na de oproep vanuit LessonUp, heb ik me meteen aangemeld als tester van de nieuwe lesbewerker. Ik gebruik het programma echt dagelijks, dus ik was benieuwd naar de veranderingen binnen het programma. 

De nieuwe vormgeving oogt overzichtelijk en het programma is nog steeds gebruiksvriendelijk. Na een half uur werken met de nieuwe lesbewerker was ik de oude al vergeten. Allereerst viel me op dat het vormgeven van mijn slides eenvoudiger is geworden. Kleuren, kaders, ik voeg ze veel makkelijker aan mijn slide toe.

Een andere, enorme verbetering vind ik de functie dat ik nu meerdere items tegelijk kan selecteren. Dat scheelt me zo enorm veel tijd!

Voorheen maakte ik nauwelijks gebruik van de PowerPoint-import. Nu ik de geïmporteerde presentaties van collega’s direct naar wens kan aanpassen, maakt dat dit materiaal veel bruikbaarder wordt! 
Claske de Lange

Enthousiast over de toekomst

Ik ben en blijf enthousiast over LessonUp. Het programma helpt me om mijn lessen boeiend en interactief te maken. Ik kijk uit naar het moment dat alle onderdelen in de nieuwe lesbewerker zijn opgenomen, zodat ik mijn lessen nóg beter de vorm en inhoud kan geven die ik voor ogen heb!