quiz over vulkanen

aardplaten
de aarde bestaat uit verschillende platen; zeeplaten en aardplaten. al miljarden jaren bewegen deze heel langzaam over de aarde. zo weten we dat heel vroeger er een tijd is geweest waar alle aardplaten tegen elkaar lagen. dat was het supercontinent. 
1 / 12
next
Slide 1: Slide
Middelbare school

This lesson contains 12 slides, with interactive quizzes and text slides.

Items in this lesson

aardplaten
de aarde bestaat uit verschillende platen; zeeplaten en aardplaten. al miljarden jaren bewegen deze heel langzaam over de aarde. zo weten we dat heel vroeger er een tijd is geweest waar alle aardplaten tegen elkaar lagen. dat was het supercontinent. 

Slide 1 - Slide

hoe heet dit supercontinent?
A
Euraziatische plaat
B
loziattè
C
eritrea
D
pangea

Slide 2 - Quiz

van pangea tot nu
Alle aardplaten zijn door de jaren heen verschoven tot hoe onze wereld er nu uit ziet en die verschuivingen gaan niet zonder botsingen. Soms botsen aardplaten en krijg je aardbevingen, ook kunnen er op die manier vulkanen ontstaan. De ene aardplaat duikt onder de ander en er ontstaat een opening tot het binnenste van de aarde, een vulkaan.

Slide 3 - Slide

hoeveel vulkanen zijn er op dit moment op aarde?
A
circa 350
B
circa 820
C
circa 1500
D
circa 2500

Slide 4 - Quiz

vulkanen kunnen ook ontstaan doordat de aardplaten van elkaar af bewegen. Doordat de bodem letterlijk wegvalt ontstaat er een gat. Via dat gat komt magma naar boven en ontstaat er een vulkaan. Als het magma aan het aardoppervlak komt stolt het direct en ontstaat er nieuw gesteente. 

Slide 5 - Slide

wanneer word een vulkaan als actief beschouwd?
A
als ze in de vorige 100 jaar zijn uitgebarsten
B
als ze in de vorige 2000 jaar zijn uitgebarsten
C
als ze in de vorige 8000 jaar zijn uitgebarsten
D
als ze in de vorige 10 000 jaar zijn uitgebarsten

Slide 6 - Quiz

actieve vulkanen
Als vulkanen in de vorige 10 000 jaar zijn uitgebarsten worden ze als actief beschouwd, al zijn de meeste vulkanen de vorige 2000 jaar nog uit gebarsten. Ook heb je slapende vulkanen. deze vertonen geen activiteit meer, maar dat betekent niet dat die activiteit niet meer gaat komen. en als laatst heb je ook nog dode vulkanen. die vertonen geen activiteit meer en gaan dat ook niet meer doen.

Slide 7 - Slide

waar staan de meeste vulkanen?
A
midden in de oceaan
B
in Azië
C
in Afrika
D
in de Filipijnen

Slide 8 - Quiz

wat voor soort gesteente ontstaat er als een vulkaan uitbarst?
A
vulkaangesteente
B
stollingsgesteente
C
magmagesteente
D
metamorf gesteente

Slide 9 - Quiz

vulkaangesteente
als een vulkaan uitbarst, komt er magma vanuit het binnenste van de aarde naar het aardoppervlak. als het bij het aardoppervlak aankomt stolt het vrijwel direct, omdat de temperatuur op de aarde veel lager is dan aan de binnenkant. hierbij ontstaat er gesteente, stollingsgesteente. een voorbeeld van stollingsgesteente is graniet. 

Slide 10 - Slide

graniet
 Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen die graniet bevatten door langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Er worden veel keukenbladen gemaakt van graniet. zie hiernaast ->

Slide 11 - Slide


A

Slide 12 - Quiz