H5 Woche 37 (DDR + Examenidiom)

Willkommen
Woche 37
1 / 20
next
Slide 1: Slide
DuitsMiddelbare schoolhavoLeerjaar 5

This lesson contains 20 slides, with text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

Willkommen
Woche 37

Slide 1 - Slide

Die Planung
- Examenidioom
- DDR Projekt
- Meine Freie Deutsche Jugend (lesen)
- Examenidioom
- Lesefertigkeit

Slide 2 - Slide

Examenidioom
Hausaufgaben! Seite 4 & 5

Slide 3 - Slide

Seite 4/5

Einander abfragen (5 Minuten)
Schreib schwierige Vokabeln auf!

Slide 4 - Slide

Schule: Immer etwas los!
Aufgabe 7 (Seite 9-10)

Hören und Sprechen (Redemittel auf Seite 14)

Hausaufgaben sollen abgeschafft werden

Slide 5 - Slide

Die Hausaufgaben 
  •  Frag deine (Groß)Eltern/Nachbarn/Familienmitglieder, was sie sich vom Fall der Mauer erinnern können: schreib mindestens 3 Sätze dazu (auf Deutsch!)

Slide 6 - Slide

Erklärung des Projekts
- Buch lesen
- Poster erstellen + Präsentation machen
- Mündliche Prüfung in der Prüfungswoche
            3 Kurzgeschichten
            Thema von eurer Präsentation verknüpfen
            Kreative Aufgabe: Soziale Medien oder passendes Lied

Slide 7 - Slide

Erklärung des Projekts
Posterpräsentationen:
- Film oder Doku (ganze Gruppe)
- 1 Artikel (pro Person)
- 1 bestimmtes Thema
Stasi, Fluchtversuche, Bau/Fall der Mauer, Alltag, Schule, Doping etc.

Slide 8 - Slide

BRD (BondsRepubliek Duitsland)-DDR (Duits Democratische Republiek)
BRD (Bundes Republik Deutschland)
-DDR (Deutsche Demokratische Republik)

Slide 9 - Slide

NAVO 1949
West-Duitsland trad toe tot de NAVO (de Noord-Atlantische Verdrags-organisatie). Dat was een militair bondgenootschap van het westen om zich te verdedigen tegen de dreiging van de Sovjet-Unie. (West)Duitsland speelde dus internationaal weer mee, vier jaar na de oorlog.
EGKS 1952
West-Duitsland integreerde verder door deelname aan de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Economische samenwerking tussen de aangesloten landen was goed om twee redenen.
1. De productie van kolen en staal voor de oorlogsindustrie kon efficiënt en goedkoper georganiseerd worden.
2. Frankrijk en Duitsland hadden al eerder over het bezit van deze grondstoffen oorlog gevoerd. Door hun economiën op dit punt te integreren zou de kans op vreedzame oplossingen tussen deze landen toenemen.
Wirtschaftswunder jaren '50
De BRD ontving veel steun (denk aan het Marshallplan) voor de wederopbouw van de Duitse industrie en de Duitse steden en infrastructuur. Maar de Duitsers voerden de wederopbouw met ongelofelijk veel inzet uit. Gesproken werd over het 'economisch wonder' van de BRD.
Konrad Adenauer
In de jaren '50 werkte deze bondskanselier (minister-president van de BRD) keihard aan het verbeteren van het imago van West-Duitsland. zocht toenadering tot de voormalige geallieerden en andere westerse landen. Hij stimuleerde binnenlands het economisch herstel (Wirtschaftswunder) en hij maakte van de BRD een stabiele democratie die vertrouwd werd door de andere landen. Hij erkende het bestaan van twee Duitslanden echter niet, omdat hij vond dat er een Duitse eenheidsstaat moest zijn.
BRD

Slide 10 - Slide

DDR
Staatssicherheitsdienst (Stasi)
Oost-Duitsland werd totalitair bestuurd. Het hele leven stond onder controle van de communistische partij en iedereen werd gecontroleerd op loyaliteit en trouw aan de DDR. De binnenlandse veiligheidsdienst (Stasi) had overal gewone mensen als spionnen rondlopen om ieders gedrag en uitspraken door te vertellen aan de stasi.
In 1953 kwamen veel Oost-Duitsers in opstand tegen het gebrek aan vrijheid en de bezetting door de Russen. De opstand van deze burgers werd neergeslagen waarna de controle door de staat alleen maar toenam.
Warschaupact 1955
Als reactie op het toetreden van de BRD tot de NAVO, trad de DDR toe tot het militaire bondgenootschap van het Oostblok (de Oost-Europese landen achter het IJzeren Gordijn): het Warschaupact.
Comecon 1949
De DDR trad ook toe tot het economisch samewerkingsverband tussen de Oostbloklanden. De comecon (Council for Mutual Economic Assistence) hielp niets in de wederopbouw van de DDR. De Sovjet-Unie nam hoge herstelbetalingen en beroofde de industrie door de Duitse fabrieken naar Rusland over te brengen.
Planeconomie
De economie stond o.l.v. de Sovjet-Unie en die este dat ook de DDR met vijfjarenplannen moest werken. Plannen waarin van te voren vaststond wie wat moest produceren en hoeveel. Daarin werd niet gekeken naar wat er nodig was voor de burgers en hun welvaart. De tegenstelling met de BRD's wirtschaftswunder werd schrijnend. In de DDR heerste armoede en onderdrukking.
Berlijnse Muur 1961
Natuurlijk probeerden veel mensen te ontsnappen naar de BRD via West-Berlijn. In het begin was dat niet zo moeilijk, omdat je nog gewoon tussen de bezettingszones heen en weer kon reizen. Denk bijvoorbeeld aan familiebezoek of werken in een ander stadsdeel.
Tot 1961 vluchtten ongeveer drie miljoen vooral jongeren en hoogopgeleiden op deze manier naar het westen. In de maand juli van 1961 alleen al namen 30.000 mensen de vlucht. Om deze leegloop te stoppen bouwde de DDR de muur dwars door Berlijn. De geallieerden lieten dit gebeuren, omdat de afspraak was dat je de invloedssfeer van de ander met rust moest laten. Het risico op (atoom)oorlog was te groot.

Slide 11 - Slide

Die Schwedenfähre

Slide 12 - Slide

Was fällt dir auf? (Wat vind je bijzonder, indrukwekkend, leuk…?)

Versuch auf Deutsch aufzuschreiben

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Die Feinschmecker vom Prenzlauer Berg

Slide 15 - Slide

Examenidioom
5 Minuten lernen!

Slide 16 - Slide

Meine freie deutsche Jugend

Slide 17 - Slide

Examentexte üben
Einstiegstest Seite 160-166


Slide 18 - Slide

Zeit für das Projekt

Slide 19 - Slide

Slide 20 - Slide