GGS1 T2 Week 2 | VS 1 Griekse cultuur, godsdienst en wetenschap
Week 2 De oud-Griekse cultuur, godsdienst en wetenschap
1 / 19
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolmavoLeerjaar 1
This lesson contains 19 slides, with interactive quiz, text slides and 2 videos.
Lesson duration is: 60 min
Items in this lesson
Week 2 De oud-Griekse cultuur, godsdienst en wetenschap
Slide 1 - Slide
Waar zijn we dan?
Slide 2 - Slide
Waar gaan we naar kijken deze les?
Naar de ontwikkeling van de goud-Griekse cultuur, godsdienst en wetenschap.
Slide 3 - Slide
Beeldfragmenten en vragen!
Het oog geeft aan dat er vragen bij een filmfragment worden gevraagd.
Vraag en antwoord!
Het vraagteken geeft antwoord op gestelde vragen uit de slides.
Interactieve kaarten en externe weblinks!
De punaise geeft aan dat er een link kan worden bekeken met daarin interactieve kaarten, statistiek of andere websites die relevant zijn voor het onderwerp van de slide.
Tips voor het maken van aantekeningen!
Rode woorden - begrippen die belangrijk zijn voor het SO
Blauwe woorden -begrippen en woorden zijn ter verduidelijking en belangrijk bij het beantwoorden van aardrijkskundige vragen
Slide 4 - Slide
Wat is de oud-Griekse cultuur?
Slide 5 - Slide
Cultuur?
Wat is cultuur?
Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt en wordt voortgebracht, dus zowel voorwerpen (materiële cultuur) als dingen die bedacht zijn (ideeën, theorieën, wetten, normen en dergelijke). Cultuur staat daarmee tegenover natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens.
Typisch aan cultuur is dat het leerbaar is en kan worden overgedragen aan de volgende generaties, bijvoorbeeld door middel van boeken. Cultuur wordt ook als een synoniem gezien van beschaving: de gewoonten en gebruiken van een bepaald volk, alsook de normen en gedragsregels die in een samenleving worden gevolgd.
Slide 6 - Slide
Wat weet jij al over de oud-Griekse cultuur?
Slide 7 - Mind map
Olympische spelen
Slide 8 - Slide
Wat is het verschil tussen mythes en sagen?
In de Griekse mythologie gaat het vaak over ‘mythen’ en ‘sagen’.
Maar wat is het verschil tussen die twee eigenlijk?
Mythen zijn de oude verhalen over goden en halfgoden. En van die verhalen zijn er in de Griekse mythologie erg veel. De hoofdpersonen van de berg Olympus, de zogenaamde Olympische goden, spelen de hoofdrol in een groot aantal verhalen. En dat zijn dus mythen.
In de sagen staan echte mensen centraal. De sagen bevatten echter vaak wel veel bovennatuurlijke elementen. Zo komen in veel sagen bijvoorbeeld heksen, reuzen, duivels of bijvoorbeeld kabouters voor.
Slide 9 - Slide
De mythe van Odysseus
Wie was Odysseus?
Odysseus (Latijn: Ulyxes) is in de Griekse mythologie de koning van het kleine Griekse eiland Ithaka. Hij vecht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse Oorlog. De oorlog duurt tien jaar en dan verzint Odysseus de list om een groot houten paard te bouwen vlak buiten de stad, later het paard van Troje genoemd. Het Griekse leger verstopt zich verderop. De Trojanen dachten dat de Grieken terug naar huis zijn gegaan en halen het binnen de stadsmuren en vieren feest dat de oorlog is afgelopen. Maar het enorme paard zit vol met soldaten die 's nachts naar buiten komen en het grote leger de stad binnenlaten. Zo veroveren de Grieken de stad Troje. Dankzij de list van Odysseus.
Waarom beroemd?
Beroemd is het verhaal van Odysseus die na de Trojaanse oorlog terug naar zijn eiland Ithaka reist. Deze reis duurt tien jaar en Odysseus beleeft vele avonturen. Dit verhaal, De Odyssee, is opgeschreven door de Griekse schrijver Homerus.
Slide 10 - Slide
De mythe van Kronos
Wie was Kronos?
Kronos (ook bekend als Cronus) was in de Griekse mythologie de vader van Zeus. Kronos had echter, net als zijn vader, een angst voor zijn kinderen, omdat hem voorspeld was dat die de macht van hem zouden overnemen. Daarom at hij alle kinderen op die hij met Rheia kreeg. Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon verdwenen zo, in die volgorde, in de buik van Kronos.
Zoek op het internet drie voorbeelden van oud-Griekse filosofen?
Wat is filosofie?
Het woord filosofie komt van het oude Griekse woord "Philosophia". "Philo" betekent "die houdt van" en "Sophia" betekent "wijsheid". Filosofie is dus houden van of verlangen naar wijsheid.
Filosofie is grote vragen stellen aan jezelf en dan over die vraag nadenken. Filosofen bedenken na elke vraag weer een nieuwe vraag. Soms kunnen ze zelfs niet ophouden met vragen aan zichzelf te stellen.
Slide 17 - Slide
oud-Griekse wetenschap
Wat is wetenschap?
Wetenschap is het verzamelen van kennis. Dat houdt in: nieuwe dingen leren, te weten komen. En nieuwe ontdekkingen doen. Alle ontdekkingen die belangrijk zijn schrijven de wetenschappers op. De studenten leren die kennis. En wanneer ze later zelf iets belangrijks ontdekken moeten latere studenten die ook weer leren.