Introduction
Het stadsarchief bewaart ontzettend veel bronnen uit de Rotterdamse geschiedenis. Denk daarbij aan foto’s, video’s, boeken, passagierslijsten, gemeente-documenten, etc. Sommige van deze bronnen heb je misschien al voorbij zien komen in de geschiedenislessen op school of in onze andere online lessen, maar hoe moet je naar deze bronnen kijken? En wat kunnen we van deze bronnen leren? Deze vragen worden in de les behandeld. Ook leer je aandachtig naar bronnen te kijken en kom je erachter dat achter enkele zinnen, woorden of zelfs letters héle verhalen schuil kunnen gaan.
In deze les duikt men in op het verhaal achter de Joodse David Fierlier, een Joodse jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen wordt opgepakt en in verschillende concentratiekampen terecht komt. Hij overleeft de oorlog niet. Bronnen die behandeld worden zijn twee arrestantenkaarten en de overlijdensakte van Fierlier. Deze bronnen geven veel vrij over wat er met Fierlier gebeurde tijdens de oorlog.
De opdrachten in de les bestaan uit kennisvragen, quizvragen, poll-vragen, en historische achtergrondinformatie. De les is aangevuld met bronnen uit het Rotterdams Stadsarchief in de vorm van foto's, arrestantenkaarten en een overlijdensakte. De poll-opdrachten uit de les met betrekking tot de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van de bronnen dienen ter voorbereiding voor de examens (HAVO/VWO).
Naast de informatie en teksten in de slides kan de leraar toelichting en antwoorden tot de opdrachten vinden in de notities onder elke slide.