Leerlingmotivatie: Motiveer je leerlingen voor succes
Leerlingmotivatie: Motiveer je leerlingen voor succes
1 / 22
next
Slide 1: Slide
This lesson contains 22 slides, with interactive quizzes and text slides.
Items in this lesson
Leerlingmotivatie: Motiveer je leerlingen voor succes
Slide 1 - Slide
This item has no instructions
Leerdoel
Aan het einde van deze les kun je uitleggen wat leerlingmotivatie is en hoe je het kunt verhogen.
Slide 2 - Slide
Geef aan het begin van de les dit leerdoel aan de leerlingen en verwijs er gedurende de les nog een paar keer naar.
Wat weet jij al over leerlingmotivatie?
Slide 3 - Mind map
This item has no instructions
Wat is leerlingmotivatie?
Leerlingmotivatie is de drijfveer van een leerling om te willen leren. Het heeft invloed op de inspanning die leerlingen leveren en de mate waarin ze doorzetten bij tegenslag.
Slide 4 - Slide
Vraag aan de leerlingen of ze voorbeelden kunnen geven van momenten waarop ze gemotiveerd waren om te leren en momenten waarop ze juist niet gemotiveerd waren. Bespreek dit kort klassikaal.
Intrinsieke motivatie
Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Leerlingen vinden het leuk om te leren en zijn nieuwsgierig naar nieuwe kennis.
Slide 5 - Slide
Vraag aan de leerlingen of ze weten wat 'intrinsieke motivatie' betekent en of ze voorbeelden kunnen noemen. Bespreek dit kort klassikaal.
Extrinsieke motivatie
Extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Leerlingen zijn gemotiveerd om iets te leren omdat ze een beloning krijgen of straf vermijden.
Slide 6 - Slide
Vraag aan de leerlingen of ze weten wat 'extrinsieke motivatie' betekent en of ze voorbeelden kunnen noemen. Bespreek dit kort klassikaal.
Hoe verhoog je leerlingmotivatie?
Leerlingmotivatie kun je verhogen door aan te sluiten bij de interesses van de leerlingen, uitdagend onderwijs te bieden en succeservaringen te creëren.
Slide 7 - Slide
Geef de leerlingen de opdracht om in tweetallen of individueel na te denken over hoe ze hun eigen motivatie voor school kunnen verhogen. Laat ze hun ideeën opschrijven en bespreek dit klassikaal.
Interesses van leerlingen
Het is belangrijk om te weten wat de interesses van je leerlingen zijn en daarop aan te sluiten in je lessen.
Slide 8 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen of groepjes nadenken over welke interesses ze hebben en hoe deze interesses terug kunnen komen in de lessen. Laat ze hun ideeën opschrijven en bespreek dit klassikaal.
Uitdagend onderwijs
Uitdagend onderwijs daagt leerlingen uit om te leren en nieuwe kennis toe te passen. Het is belangrijk om de leerlingen niet te veel uit hun comfortzone te halen, maar wel genoeg uit te dagen.
Slide 9 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen of groepjes nadenken over hoe de lessen uitdagender gemaakt kunnen worden. Laat ze hun ideeën opschrijven en bespreek dit klassikaal.
Succeservaringen creëren
Succeservaringen geven leerlingen vertrouwen en een gevoel van competentie. Het is belangrijk om succeservaringen te creëren door bijvoorbeeld positieve feedback te geven en opdrachten te geven die haalbaar zijn voor de leerlingen.
Slide 10 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen of groepjes nadenken over hoe ze succeservaringen kunnen creëren voor zichzelf en voor anderen. Laat ze hun ideeën opschrijven en bespreek dit klassikaal.
Feedback geven
Feedback geven is een belangrijk onderdeel van het creëren van succeservaringen. Geef positieve feedback en benoem wat de leerling goed heeft gedaan. Geef ook constructieve feedback en benoem wat de leerling kan verbeteren.
Slide 11 - Slide
Laat de leerlingen in tweetallen of groepjes nadenken over wanneer ze positieve feedback hebben gekregen en wanneer ze constructieve feedback hebben gekregen. Bespreek dit klassikaal.
Zelfreflectie
Zelfreflectie helpt leerlingen om te leren van hun fouten en om zichzelf te verbeteren. Het is belangrijk om leerlingen te leren hoe ze zichzelf kunnen reflecteren.
Slide 12 - Slide
Geef de leerlingen de opdracht om kort op te schrijven wat ze goed hebben gedaan in de afgelopen week en wat ze nog kunnen verbeteren. Bespreek dit kort klassikaal.
Motivatie bij verschillende vakken
Leerlingmotivatie kan verschillen per vak. Het is belangrijk om te weten waarom leerlingen wel of niet gemotiveerd zijn voor bepaalde vakken.
Slide 13 - Slide
Vraag aan de leerlingen in welke vakken ze het meest gemotiveerd zijn en in welke vakken ze het minst gemotiveerd zijn. Bespreek dit klassikaal en laat de leerlingen nadenken over waarom dit zo is.
Motivatie in de klas
Motivatie kan ook beïnvloed worden door de klasomgeving. Een positieve en veilige klasomgeving kan bijdragen aan leerlingmotivatie.
Slide 14 - Slide
Vraag aan de leerlingen wat volgens hen een positieve en veilige klasomgeving inhoudt en waarom dit belangrijk is. Bespreek dit klassikaal.
Motivatie en toekomstplannen
Leerlingmotivatie kan ook beïnvloed worden door toekomstplannen. Het is belangrijk om leerlingen te laten zien hoe hun schoolwerk bijdraagt aan hun toekomstplannen.
Slide 15 - Slide
Vraag aan de leerlingen wat hun toekomstplannen zijn en hoe schoolwerk hierbij kan helpen. Bespreek dit klassikaal.
Samenvatting
Leerlingmotivatie is de drijfveer van een leerling om te willen leren. Het verhogen van leerlingmotivatie kan door aan te sluiten bij de interesses van de leerlingen, uitdagend onderwijs te bieden en succeservaringen te creëren.
Slide 16 - Slide
Vat de belangrijkste punten van de les samen en laat de leerlingen kort reflecteren op de les.
Reflectie
Wat heb jij vandaag geleerd over leerlingmotivatie?
Slide 17 - Slide
Laat de leerlingen individueel opschrijven wat ze vandaag geleerd hebben over leerlingmotivatie en laat een paar leerlingen dit kort bespreken.
Evaluatie
Wat vond je van deze les? Geef een cijfer van 1 tot 10.
Slide 18 - Slide
Laat de leerlingen individueel een cijfer geven voor de les en laat een paar leerlingen kort toelichten waarom ze dit cijfer geven.
Bronnen
-
Slide 19 - Slide
This item has no instructions
Schrijf 3 dingen op die je deze les hebt geleerd.
Slide 20 - Open question
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 21 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 22 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.