CS1

Trojaanse oorlogen
1 / 13
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 1

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes, text slides and 2 videos.

time-iconLesson duration is: 50 min

Items in this lesson

Trojaanse oorlogen

Slide 1 - Slide

Even kennis maken..
Wat denk je over mij te weten?

Slide 2 - Mind map

Capita Selecta
De Bellis Antiquitatis

Slide 3 - Slide

Heb je ervaring met
miniature war games?
Hoe?

Slide 4 - Mind map

- Verdieping in een historisch gebeurtenis / veldslag
- Ervaring opdoen met miniature wargaming
- Stategisch denkvermogen
- Samenwerking
Leerdoelen - Capita Selecta - De Bellis Antiquitatis

Slide 5 - Slide

Planning

- Kennismaking + verdieping
- Uitleg DBA + knutselen
- Knutselen + wargaming
- Wargaming + uitloop
- Wargaming
- Wargaming
- Wargaming
- Uitloop

Slide 6 - Slide

Het verhaal uit de Griekse mythologie over Troje en de Trojaanse Oorlog is welbekend. De 10-jarige oorlog om Helena, koningin van Sparta, die werd geroofd door de Trojaanse prins Paris. 

De bekendste verteller van dit verhaal is de Griekse dichter Homerus (ca. 800 v.Chr. – ca. 750 v.Chr.), die over Troje vertelt in zijn vroeg-Griekse epos de Ilias. Hoewel de oude Grieken dit verhaal waarschijnlijk zeer serieus namen en het als waargebeurd ervoeren, beschouwden latere geschiedkundigen en archeologen het als een totale mythe. 

Hoe zit dat nu? Hoeveel van de Trojaanse 
Oorlog heeft echt plaatsgevonden?

Slide 7 - Slide

DE MYTHE

Het begint bij het huwelijksfeest van koning Peleus en de zeenimf Thetis, waar alle goden voor zijn uitgenodigd. Alleen Eris, godin van twist en tweedracht, is niet uitgenodigd. Uit wraak gooit Eris een appel, met daarop ‘voor de mooiste’ geschreven, de feestzaal in. Haar plan slaagt, aangezien drie godinnen, Hera, Athena, en Aphrodite, alledrie vinden dat de appel aan hen toebehoort.

De oppergod Zeus wordt om zijn mening gevraagd, maar hij schuift de moeilijke beslissing af op Paris, zoon van de Trojaanse koning Priamos. De drie godinnen beloven Paris daarop van alles om zo zijn keuze te winnen. Aphrodite’s aanbod is echter het aantrekkelijkst; de liefde van de beeldschone Helena, vrouw van de Spartaanse koning Menelaüs. Paris kiest Aphrodite en reist later af naar Sparta, waar hij warm verwelkomd wordt door Helena en Menelaüs. Met Aphrodites hulp wordt Helena verliefd op Paris en vertrekken de nieuwe geliefden in het geheim naar Troje.

Slide 8 - Slide

Als Menelaüs hier achter komt is hij woest. Zijn broer, koning Agamemnon van Mycene, raad hem aan om de oorlog aan Troje te verklaren. Menelaüs volgt de raad van zijn broer op en roept alle koningen van Griekenland bijeen om ten strijde te trekken tegen Troje. Een bloedige 10-jarige oorlog volgt, die eindigt wanneer Odysseus, koning van het Griekse eiland Ithaka, de list van het Paard van Troje bedenkt. Het paard wordt aan de Trojanen voorgehouden als geschenk, maar in werkelijkheid zitten er Griekse soldaten in verstopt. Wanneer het ‘geschenk’ binnen de poorten van de stad gehaald wordt, kunnen de soldaten de poorten van binnenuit openen en de rest van het Griekse leger binnenlaten, waarna Troje compleet verwoest wordt.

Wanneer Menelaüs Helena aantreft in Troje, wil hij haar in eerste instantie vermoorden. Echter, bij het terugzien van haar man wordt Aphrodite’s betovering verbroken en gaat Helena weer van Menelaüs houden. De Spartaanse koning kan het niet over zijn hart verkrijgen om haar te doden en neemt haar mee terug naar Sparta, waar ze samen oud worden.

Slide 9 - Slide

Slide 10 - Video

Heeft Troje echt bestaan?

Slide 11 - Slide

Slide 12 - Video

WAT KUNNEN WE BIJNA ZEKER VASTSTELLEN

Het is dus niet helemaal zeker of het verhaal van de Trojaanse Oorlog refereert aan één of meerdere oorlogen en of Troje VI of VII het ‘echte’ Troje is. Wel kunnen we tegenwoordig met (bijna 100%) zekerheid zeggen dat:
- Troje echt bestaan heeft en dat Hisarlık de ruïnes ervan vormen.
- Hier rond 3.000 v.Chr. de eerste nederzetting verscheen, waarna deze meermaals uitgroeide tot een belangrijke en machtige stad, die vervolgens herhaaldelijk verwoest en weer opgebouwd werd.
- Ergens in de tweede helft van het eerste millennium v.Chr. de stad voor de zevende keer werd verwoest en/of verlaten, waarschijnlijk als gevolg van een oorlog.
- Veel van wat Homerus beschrijft in zijn Ilias overeenkomt met archeologische vondsten van Troje VI en VII.

Slide 13 - Slide