Transparantie: leerlingen begrijpen waarop ze worden beoordeeld en wat er van hen wordt verwacht.
Feedback: leerlingen kunnen elkaar feedback geven op basis van de rubrics. Docenten kunnen gerichte feedback geven en in gesprek gaan met de leerling over verdere ontwikkeling.
Structuur: rubrics bieden een gestructureerd kader voor beoordeling, waardoor interbeoordeelaarsbetrouwbaarheid verbetert.
Zelfreflectie: rubrics bevorderen zelfinzicht en zelfsturing bij leerlingen. Ze kunnen hun eigen prestaties inschatten en gericht werken aan verbetering.
Slide 4 - Slide
This item has no instructions
Zelf rubrics opstellen
Doelstellingen bepalen Begin met het definiëren van de leerdoelen van de opdracht of vaardigheid die je wilt beoordelen.
Succescriteria opstellen Identificeer de specifieke criteria (rijen) waaraan de opdracht/toets moet voldoen. Wees voldoende specifiek, maar niet te gedetailleerd.
Slide 5 - Slide
This item has no instructions
Zelf rubrics opstellen
3. Niveaus formuleren Creëer verschillende niveaus waarop prestaties kunnen worden beoordeeld. Wanneer is een prestatie voldoende, wanneer onvoldoende en wanneer uitstekend? Beschrijf deze niveaus positief en in leerlingentaal. 4. Puntenaantal bepalen per niveau afhankelijk van het gewicht van elk criterium
Slide 6 - Slide
This item has no instructions
Een bijzondere rubric
SINGLE POINT RUBRIC
Vooral ‘witte’ ruimte. Alleen het niveau 'voldoende' wordt beschreven.
Links wordt ingevuld wat er beter kan, rechts wordt genoteerd wat boven verwachting is.
De leerlingen voeren hier drie dingen in die ze in deze les hebben geleerd. Hiermee geven ze aan wat hun eigen leerrendement van deze les is.
Schrijf 2 dingen op waarover je meer wilt weten.
Slide 10 - Open question
De leerlingen voeren hier twee dingen in waarover ze meer zouden willen weten. Hiermee vergroot je niet alleen betrokkenheid, maar geef je hen ook meer eigenaarschap.
Stel 1 vraag over iets dat je nog niet zo goed hebt begrepen.
Slide 11 - Open question
De leerlingen geven hier (in vraagvorm) aan met welk onderdeel van de stof ze nog moeite. Voor de docent biedt dit niet alleen inzicht in de mate waarin de stof de leerlingen begrijpen/beheersen, maar ook een goed startpunt voor een volgende les.