BKD en ICT

BKD en ICT
1 / 16
next
Slide 1: Slide

This lesson contains 16 slides, with text slides.

Items in this lesson

BKD en ICT

Slide 1 - Slide

Binnenklasdifferentiatie

Slide 2 - Slide

Het praktijkgericht onderzoeksproject kreeg de titel: Binnenklasdifferentiatie voor en door studenten in de lerarenopleiding.


Op basis van dat onderzoek werd ook het boek Binnenklasdifferentiatie, een beroepshouding, geen recept: praktijkgids voor leraren, student-leraren en lerarenopleiders uitgegeven

Slide 3 - Slide

Slide 4 - Slide

Beroepshouding
Die beroepshouding bepaalt de 'ruimte' waarbinnen met de bouwstenen van binnenklasdifferentiatie aan de slag kan worden gegaan. 

Slide 5 - Slide

De kern
- Proactief omgaan met verschillen
- Verschillen niet zien als een probleem
- Planmatig = bewust plannen
- Verschillen vergroten, verkleinen of blijven hetzelfde

Slide 6 - Slide

Op basis waarvan kan je differentiëren?
Het linkse tandwiel van het model geeft een antwoord op die vragen.

Slide 7 - Slide

Welke elementen kan je bespelen?
Rechtertandwiel van het model

Slide 8 - Slide

Leerdoelen 
- Welke doelen moet ik bereiken
- Wel beheersingsniveau streef ik na

Slide 9 - Slide

Werkvormen
- Geïndividualiseerde taken
- Contractwerk 
- Hoekenwerk
- Projectmatige werkvormen
- Onderzoeksgerichte werkvormen

Slide 10 - Slide

Voorbeelden BKD m.b.v. ICT

Slide 11 - Slide

Voorbeeld 1
Bij het uitwerken van het product mogen/kunnen jullie ervan uitgaan dat de leerlingen bepaalde leerstof, die voorafgaat aan de nieuwe leerstof die jullie aanbieden met jullie product, al gezien hebben.

Slide 12 - Slide

Voorbeeld 2
Doorheen jullie product kunnen jullie bepaalde inhouden op verschillende manieren weergeven. Binnen het product geven jullie op die plaatsen dan ook aan dat de leerlingen zelf mogen kiezen welke voorstellingswijze ze gebruiken. Ze kunnen dan gaan voor datgene waarbij zij zich het comfortabelst voelen en waarmee ze naar hun gevoel het best tot leren komen.

Slide 13 - Slide

Voorbeeld 3
Stel dat jullie een product (bv. een webquest) uitwerken rond hoe de standenmaatschappij georganiseerd en beïnvloed werd in de middeleeuwen, dan kan het interessant zijn om doorheen jullie product drie sporen aan te bieden waarbij de leerlingen bij aanvang kunnen kiezen of ze de leerstof verwerken/ontdekken doorheen de ogen van:

- de geestelijken (de clerus);
- de edellieden (de adel);
- of de boeren.

Slide 14 - Slide

Voorbeeld 4
Als uit de pedagogische beginsituatie blijkt dat sommige leerlingen sterke sturing nodig hebben, andere dan weer weinig sturing en nog een andere groep iets daar tussenin, dan kan daar waarschijnlijk op ingespeeld worden door de instructies binnen een product op maat van die verschillende groepen leerlingen te voorzien.

Slide 15 - Slide

Voorbeeld 5
Wanneer de leerlingen binnen jullie product (bv. een leerpad) een stukje leerstof hebben doorgenomen en vervolgens bijvoorbeeld een oefening hebben gemaakt om voor zichzelf na te gaan of ze de leerstof begrijpen, dan zouden jullie hen vervolgens twee sporen kunnen aanbieden waarbij zij zelf bepalen welke richting ze uitgaan. De leerlingen leren dan zelf keuzes maken. Je geeft hen eigenaarschap over hun leerproces.



Slide 16 - Slide