De oorzaken van een verslaving zijn altijd anders. Vaak heeft het te maken met biologische, psychische en sociale factoren.
Biologische factoren: Bij biologische factoren kan het zijn dat een persoon genetisch kwetsbaar is voor een verslaving. Dit houd in dat het in je genen zit en dat je dus kwetsbaarder bent voor verslaving. Ook je levensstijl, een ziekte en medicatiegebruik kan een grote invloed zijn bij verslavingsgevoeligheid.
Psychische factoren: Een persoon met psychische problemen maakt meer kans op een verslaving. Mensen met een psychisch probleem zoeken vaak naar een uit weg en doen dit door middel van drank en drugs om zich wat beter in hun vel te voelen. Helaas ontstaat hierbij niet alleen een verslaving, maar worden vaak ook de psychische problemen verergert.
Sociale factoren: In gezelschap vinden mensen het vaak leuk en gezellig om wat te gebruiken denk hierbij zoal aan alcohol, maar ook aan drugs. Bijvoorbeeld bij een festival. Ook vooral onder jongeren word alcohol en drugs stoer gevonden, waardoor jongeren veel gebruiken. Daarnaast is het tegenwoordig ook niet meer stoer als je niet mee doet, hierdoor doen jongeren sneller mee vanwege de angst om er niet meer bij te horen of buiten gesloten te worden. In een omgeving waar ouders ook veel aan de alcohol of drugs zitten is de kans groter dat het kind zelf ook gaat ontdekken en gebruiken. Vrienden, werk en algemeen je omgeving hebben ook een grote rol in een verslaving.