Speechen 3

Speech
1 / 15
next
Slide 1: Slide
NederlandsMBOStudiejaar 2

This lesson contains 15 slides, with text slides and 5 videos.

Items in this lesson

Speech

Slide 1 - Slide

Groepsopdracht
Bekijk  in twee- of drietallen het filmpje van Jaap de Jong. Schrijf de tips en adviezen op die hij geeft.
Gebruik het filmpje van zijn college 

Slide 2 - Slide

Spreken als Max Havelaar: college  van Jaap de Jong
1. Inhoud (inventio)
2. Structuur (dispositio, na min. 1)
3. Stijl (elocutio)
4. Oefenen (memoria) en 5. Presentatie (actio, na min. 3.38)


Slide 3 - Slide

Slide 4 - Video

Slide 5 - Video

Slide 6 - Video

Slide 7 - Video

6 tips van Jaap de Jong
Jaap de Jong is professor aan de Universiteit Leiden. 
Hij doceert de volgende vakken: 
De rhetoriek van journalistiek 
Vertrouwen in media
Stilistiek van het Nederlands
Politieke speeches

Het volledige artikel vind je hier:
Political speeches https://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/08/de-lol-van-een-goed-betoog-12034068-a587915

Slide 8 - Slide

 tips van Jaap de Jong
1. Wat heb je te zeggen? Wat is de unieke en bijzondere inhoud van je verhaal? Wat, hoop je, zullen jouw toehoorders thuis vertellen over je speech? Kies een kwestie waarvan je echt iets vindt en waarbij je oprecht iets voelt. Scherp je standpunt aan. Selecteer veel argumenten, cijfers en bronnen, maar presenteer alleen datgene wat je pakkend kunt brengen en houd scherp in het oog voor welk publiek je spreekt. Overlaad je publiek niet met feitjes, maar vertel een verhaal dat emotioneel resoneert.

Slide 9 - Slide

 tips van Jaap de Jong
2 Zorg voor een duidelijke verhaallijn. Zet de drie klassieke stappen: inleiding, de kern met een paar punten en het slot. Bepaal hoe je in de eerste minuut je publiek pakt en meeneemt in je betoog. Geef, via een of twee vragen, een indruk van wat komen gaat. (Waarom …? En wat kunnen we …?). Behandel in het middendeel vervolgens je hoofdpunten en maak zo nu en dan een overgangszinnetje („Hoofden van Lebak, wat staat ons nu dus te doen?”) Kondig soepel het slot aan, vat je hoofdargumenten en je boodschap krachtig samen en probeer met een paar goede retorische formuleringen je publiek van jouw kernboodschap te overtuigen.

Slide 10 - Slide

 tips van Jaap de Jong
3 Geef kleur aan je woorden. Spreek concrete en beeldende taal. Clichés zijn de dood in de pot. Zoek naar een mooi citaat, een verrassende vergelijking, een grappige, rake typering, een scherp contrast, een spannende anekdote. Alles wat afwijkt van het gebruikelijke trekt de aandacht. En vergeet de lichte toets niet: goed gedoseerde humor is essentieel in een toespraak.

Slide 11 - Slide

 tips van Jaap de Jong
4 Houd contact met je publiek via je ogen, je stem en gebaren. Sta rechtop. Kijk je publiek zoveel mogelijk aan, lees je tekst niet woord voor woord voor, werp hooguit zo nu en dan een blik op je spiekbriefje (met trefwoorden en hooguit een enkele uitgeschreven zin). Zorg ervoor dat je stem goed verstaanbaar klinkt, ook voor de achterste rij, en onderstreep je belangrijkste punten met enkele gebaren.

Slide 12 - Slide

 tips van Jaap de Jong
5 Laat je persoonlijke overtuiging zien en horen. Toon in je inleiding dat je betrokken bent bij je onderwerp. Maak duidelijk dat je recht van spreken hebt: door je kennis van, of door je speciale band met het onderwerp, zonder nerdy over te komen. En vrees de improvisatie niet. Naast alles wat je hebt voorbereid, is het ook belangrijk te reageren op wat er in de zaal gebeurt of wordt gezegd. Vertel een verhaal dat spontaan overkomt, klink niet alsof je een lesje oplepelt.

Slide 13 - Slide

 tips van Jaap de Jong
6 Zenuwen? Die horen erbij. In de eerste minuut van je speech zakken de vlinders meestal, als je merkt dat het goed gaat. Put vertrouwen uit je goede voorbereiding, het belang van jouw verhaal en de urgentie van je argumenten. Oefen je tekst een paar keer, liefst voor een klein publiek. Dan krijg je een idee van je timing, van goede en stroeve passages. En hoe vaker je presenteert, hoe minder last je van zenuwen hebt.

Slide 14 - Slide

Slide 15 - Video