werken met thema's

werken met thema's
1 / 17
suivant
Slide 1: Diapositive
Pedagogisch werkMBOStudiejaar 3

Cette leçon contient 17 diapositives, avec quiz interactif et diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

werken met thema's

Slide 1 - Diapositive

Het thema – de verpakking van een beredeneerd aanbod

Het thema is de aankleding, verpakking van het beredeneerde aanbod en zorgt voor verbinding met passende inhouden in een betekenisvolle context. Denk aan: Sinterklaas en rijmen, de supermarkt en geld of de boerderij en meten (oppervlakte en omtrek).


Slide 2 - Diapositive


Thematisch werken biedt samenhang tussen de verschillende activiteiten en is goed voor de stimulering van de taalontwikkeling. Binnen een thema kunnen kinderen woordbetekenissen herhalen en toepassen.

Slide 3 - Diapositive

Voordelen van thematisch werken:
  • Zorgt voor betrokkenheid
  • Biedt ruimte aan vele invalshoeken
  • Geeft inhoud en betekenis
  • Haalt de werkelijkheid van buiten naar binnen
  • Vergroot het sociale contact tussen kinderen

Slide 4 - Diapositive

Welke thema's

Slide 5 - Carte mentale

Thematisch werken 
1. Past bij de ontwikkeling van een kinderen, waarbij alle zintuigen worden ingezet en een kind door betekenisvolle contexten de wereld steeds beter leert begrijpen. 
2. Een grote valkuil bij de keuze voor en inrichting van een thema is dat we ons richten op de aankleding en ‘leuke’ activiteiten. 
3. Echter vormen de doelen de basis en is een thema nodig om bepaalde doelen betekenisvol te kunnen maken. 
4. Kennis van de ontwikkelingslijnen is daarbij noodzakelijk om een beredeneerd aanbod voor jouw groep te kunnen samenstellen

Slide 6 - Diapositive

Het tot stand komen van een thema
Een thema moet dus aansluiten bij jouw groep. Daarvoor heb je als pedagogisch medewerker een aantal vragen te beantwoorden:
1. Wat is de betekenis van dit thema voor een kind?
2. Welke eigen beleving kan een kind koppelen aan dit thema?
3. Welke ‘doe-‘behoefte levert dit thema op?



Slide 7 - Diapositive

Bewust introduceren

Het is van belang om het thema bewust te introduceren. Je kunt kinderen prikkelen en enthousiasmeren. Laat kinderen ideeën inbrengen voor de invulling van het thema. Dat versterkt de betrokkenheid maar ook de motivatie. Middels een kringgesprek met open vragen kom je te weten wat er bij kinderen leeft. Wat kunnen we met dit thema doen? Het blijkt toch altijd weer dat we te snel voor kinderen gaan denken in plaats van met kinderen gaan denken. Kinderen zijn namelijk erg fantasie- en vindingrijk.

Slide 8 - Diapositive

“Juf, we kunnen graven en op zoek gaan naar een schat?”
Waar denken ze aan? Wat weten ze al? En kijk ook welke bewegingen en gebaren ze maken bij het uitleggen van hun kijk op een thema?  
Tevens lenen prentenboeken zich uitstekend bij het introduceren en verdiepen van een thema. Daarnaast kun je het prentenboek inzetten bij de invulling van begrijpend luisteren.

Samen met de kinderen kom je tot een keuze en kun je hen betrekken bij de verdere invulling. 

Slide 9 - Diapositive

Slide 10 - Diapositive

Thema voorbereiden
Als je met kinderen het thema hebt bepaald en ideeën hebt verzameld, kun je aan de slag met het vertalen van inhouden naar leerervaringen (verhalen, hoeken, materialen, buitenspel). Het is belangrijk om vanuit de doelen de activiteiten te bepalen. Maak gebruik van bronnen die je kunnen ondersteunen voor de verdere invulling.

Slide 11 - Diapositive

Betekenisvol leren
Passende materialen bij het thema zijn van groot belang om kinderen betekenisvol te laten leren. Zorg dat je zelf niet alles kant en klaar hebt, laat juist kinderen hierin een belangrijke rol hebben. Behalve dat ze materialen verzamelen, kunnen ze ook dingen zelf maken. Hierdoor krijgt een thema nog meer betekenis.
Wanneer kinderen in het thema gebracht zijn, komt het leren vanzelf. Er worden actief verbindingen gemaakt tussen eigen ervaringen en de werkelijke wereld.

Slide 12 - Diapositive

Spel
Binnen een thema is spel de motor van ontwikkeling en komen alle ontwikkelingsdomeinen samen. Kinderen willen beleven en spelen de handelingen van de volwassen wereld na. Geef kinderen de ruimte om in een vertrouwde omgeving, die uitnodigt tot activiteit, te experimenteren. 
Zorg voor voldoende variatie, zodat spel wordt uitgelokt en ze nieuwe ervaringen kunnen opdoen. 
Kleuters zijn van nature nieuwsgierig, willen de nieuwe leeromgeving verkennen en ontwikkelen zich door het spel.

Slide 13 - Diapositive

Hoeken

De hoeken hebben een duidelijke functie waarin ze zonder al te veel sturing aan de slag kunnen.
In de basishoeken (huishoek en bouw-/constructiehoek) komen spel en leren samen. Neem je thema eens mee naar buiten en bedenk hoe je er buiten mee verder kan.

Slide 14 - Diapositive

Duur van een thema

Geef kinderen de tijd om leerervaringen op te doen. Basisspel ontstaat vaak pas na een eerste week. Het is dan ook aan te raden om voor een thema minimaal vijf weken vrij te maken. 

Slide 15 - Diapositive

Globaal zou je de volgende indeling daarbij kunnen hanteren

Week 1: Weten wat er speelt… Gebruik deze week voor de verkenning, het gesprek, de introductie (prentenboek/verhaal) om het thema een eerste inhoud te geven.

Week 2: Inrichten van de hoeken en het aanbod: Welke ervaringen gaan kinderen opdoen? Waar worden ze door geprikkeld?
Week 3: Focus op spel in hoeken en aanbod. Maak uitstapjes of zorg voor een prikkelende activiteit die ze zelf kunnen voortzetten in de hoeken

Slide 16 - Diapositive

Vervolg
Week 4: Doorontwikkelen van hoeken en aanbod

Week 5: Idem 4
Week 6: Afronding van het thema. 

Plan geen nieuw aanbod, maar observeer wat dit thema heeft gedaan met de kinderen. Wat zie je ze doen in de hoeken? Welk spel is ontstaan? En welke inbreng hebben ze kunnen laten zien?  

Slide 17 - Diapositive