Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.
La durée de la leçon est: 60 min
Éléments de cette leçon
Slide 1 - Diapositive
Slide 2 - Diapositive
Slide 3 - Diapositive
Vraag 1: in hoeverre heeft Tanja, die verslaafd is aan coke, negatieve vrijheid en in hoeverre heeft ze positieve vrijheid? Leg beide begrippen uit. (zie pag. 139-140)
Slide 4 - Question ouverte
Slide 5 - Diapositive
Slide 6 - Diapositive
Vraag 2: na een aantal serieuze vechtpartijen en overdosissen komt Tanja voor de rechter en deze moet beslissen of Tanja verplicht af moet kicken. Wat zou deze rechter volgens Isaiah Berlin moeten doen? Gebruik in je antwoord de begrippen negatieve en positieve vrijheid (p. 140)
Slide 7 - Question ouverte
Slide 8 - Diapositive
Vraag 3: waarom is het volgens Berlin een probleem als je in het geval van Tanja zou zeggen dat het verlangen om van de drugs af te komen, haar echte verlangen is? Leg je antwoord uit.
Slide 9 - Question ouverte
Slide 10 - Diapositive
Slide 11 - Diapositive
Slide 12 - Diapositive
Vraag 1: hoe zou John Stuart Mill met deze casus omgegaan zijn? Leg in je antwoord in ieder geval uit hoe het klassiek liberalisme autonomie ziet, wat paternalisme is en wat volgens de klassiek liberalen de rol van de overheid is. (p. 139-140, 140-142)
Slide 13 - Question ouverte
Slide 14 - Diapositive
Slide 15 - Diapositive
Slide 16 - Diapositive
Vraag 2: hoe zou Isaiah Berlin met deze casus om zijn gegaan? Pas in je antwoord de begrippen positieve en negatieve vrijheid toe en leg uit wat volgens sociaal liberalen de rol van de overheid is. (p. 139 + 140-142)
Slide 17 - Question ouverte
Slide 18 - Diapositive
Slide 19 - Diapositive
Vraag 3: welke twee vooronderstellingen zitten in het mensbeeld van de klassiek liberalen? Leg deze vooronderstellingen uit aan de hand van de gevolgen van de keuze, die Fiona May (de rechter) maakt (p.143)