Portretschilderen

Portretschilderen
Beeldende vorming
plus-uren Het Noordik
1 / 18
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 18 diapositives, avec diapositives de texte et 2 vidéos.

Éléments de cette leçon

Portretschilderen
Beeldende vorming
plus-uren Het Noordik

Slide 1 - Diapositive

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

Slide 4 - Vidéo

Portret schilderen stappenplan

 
Een eenvoudig portret schilderij opzetten met acrylverf? Dan is het verstandig om de onderstaande 9 stappen door te nemen:

Slide 5 - Diapositive

1. Schetsen
om de compositie van je portret schilderij te bepalen is het belangrijk om eerst een aantal schetsen te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van houtskool en schilderpapier. Wanneer je een foto naschildert is het vaak verleidelijk om deze letterlijk over te nemen. Toch wordt het aangeraden om zelf een compositie te maken. Hierdoor wordt het mogelijk om zelf de schaal als zowel het focuspunt in het schilderij te veranderen. Daarnaast bepaalt de compositie grotendeels het eindresultaat, waardoor deze voldoende aandacht moet krijgen. Maak daarom meerdere schetsjes en denk goed na over je aanpak.

Slide 6 - Diapositive

2. Experimenteren
bij het portret schilderen staat het onderwerp centraal. Portretschilders experimenteren daarom met verschillende kleuren en opzetjes om feeling te krijgen met het onderwerp. Daarnaast helpt het experimenteren om een beperkt kleurenpalet op te zetten.

Slide 7 - Diapositive

3. Ondergrond
vaak wordt ervoor gekozen om de ondergrond van een kleur te voorzien. Hiermee kun je namelijk de sfeer van het portret schilderij bepalen en zal de verf straks beter dekken. Wanneer je de ondergrond gaat verven met acrylverf is het verstandig om deze eerst met water te verdunnen. Daarnaast kiezen veel portretschilders er ook voor om de zijkanten van de ondergrond te verven.

Slide 8 - Diapositive

Rene Magritte 

Slide 9 - Diapositive

Frida Kahlo

Slide 10 - Diapositive

Pablo Picasso

Slide 11 - Diapositive

4. Tekenen
met een dun penseel en een donkere kleur verf ga je de ondertekening maken van het schilderij. Wanneer je de ondergrond een lichte kleur hebt gegeven zal de schets er waarschijnlijk doorheen schijnen. In dit geval kun je gewoon de lijnen van de schets volgen.

Slide 12 - Diapositive

5. Schilderen
je kunt nu eindelijk beginnen met het portret schilderen. Breng het portret schilderij op toon door met donkere en lichte kleuren te werken. Daarnaast is het vaak gebruikelijk om van donker naar licht te werken.

Slide 13 - Diapositive

6. Donkere tonen
wanneer je het schilderij op toon hebt gebracht kun je beginnen met de donkere delen. Omdat acrylverf een korte droogtijd heeft hoef je in principe niet te wachten. Bij de donkere delen kun je denken aan de schaduwen als zowel de achtergrond van het schilderij.

Slide 14 - Diapositive

Slide 15 - Diapositive

7. Kleur aanbrengen
pak je kleurenpalet erbij en begin met het inkleuren van je portret schilderij. Wanneer je gebruik maakt van een beperkt kleurenpalet zal de samenhang straks sterker zijn. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met kleurcontrasten (licht en donker). Ook kun je alvast een begin maken met de midden-tonen. Dit zijn de lichtwaarden, welke tussen donker en licht in liggen.

Slide 16 - Diapositive

8. Lichte tonen
breng nu de lichte tonen aan in het schilderij.

Slide 17 - Diapositive

9. Detaillering
neem afstand van het schilderij en bekijk wat het nog nodig heeft. Helemaal klaar? Dan is het tijd om je handtekening te zetten.

Slide 18 - Diapositive