Ambassadeur van de maand april 2024: Youri

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Ambassador of the month april 2024

Youri Hulst is docent Engels. Hij geeft aan dat zijn leerlingen hem zouden omschrijven als een te enthousiaste, creatieve en behulpzame vakgek. Enthousiast is Youri, dat valt niet te ontkennen. Hij spreekt altijd Engels met zijn leerlingen, dus dan moet je wel een vakgek zijn. En de weldoordachte, leerlinggerichte manier waarop hij in LessonUp zijn lessen ontwikkelt, onderstreept zijn creativiteit en behulpzaamheid.

alt

Leerde jij LessonUp al tijdens de lerarenopleiding kennen?

Daar ligt inderdaad de basis. Tijdens de pandemie liep ik stage en zocht naar mogelijkheden hoe ik zowel de kids in de klas als thuis kon bereiken en actief kon betrekken bij mijn les. In die zoektocht kwam ik uit bij LessonUp en heb het programma me toen in sneltreinvaart eigen gemaakt. Met de functie 'Toon bij student‘ konden de leerlingen thuis meekijken. Ze bleven actief betrokken door de inzet van o.a. open vragen, een woordweb of quizzen. Covid was pittig, maar heeft wel bijgedragen aan een versnelde ontwikkeling van mijn ICT-vaardigheden.

Hoe ervaar je het gebruik van LessonUp dan nu in jouw lessen?

Ik geef Engels en in mijn optiek leer je een taal door heel veel te doen. Dat bereik je in mijn ogen niet alleen met een diapresentatie, want je wilt je lessen ook speels maken. LessonUp is daar perfect voor. Ik zet vragen in het woordweb en de resultaten bespreek ik dan klassikaal. Of ik geef de leerlingen persoonlijk feedback op hun antwoorden. Het leuke aan LessonUp is dat het je de mogelijkheid biedt je lessen zo creatief mogelijk vorm te geven. Mijn stagiair werkte niet met LessonUp en dan komen de leerlingen toch naar me toe om te zeggen dat ze interactie en speelsheid in de les hebben gemist.

Wat ik zo leuk vind aan LessonUp is dat je zoveel uit de verschillende onderdelen kunt halen. Iedere keer ontdek ik weer nieuwe mogelijkheden.
Youri Hulst
alt

Je geeft aan ook feedback te geven in LessonUp. Je gebruikt dus ook de rapportages?

Zeker, die gebruik ik best regelmatig om te reflecteren op mijn les. Als ik een nieuwe werkvorm heb geprobeerd, kijk ik in de rapportages hoe de leerlingen het gedaan hebben. Zie ik dat ze de opdracht te moeilijk vonden, dan grijp ik terug naar de Scrabble-variant of pas ik de opdracht zo aan dat het wel werkt. Ik vraag mijn leerlingen ook om feedback om te leren hoe zij graag les zouden willen hebben.

Scrabble, zeg je? Je ontwikkelt werkvormen, maar zet dus ook gamification in?

Ik werd geïnspireerd door ‘Werkvorm op woensdag’. Daar vond ik die Scrabble-werkvorm, maar ook Ganzenbord. Ik ontwikkel zelf ook, door bijvoorbeeld hotspots in te zetten om te differentiëren. De leerlingen openen de hotspot die aansluit op hun niveau. Daarmee geef ik ook het signaal af dat je niet dom bent als je nog niet alles weet, je mag nog oefenen.

Tip: The classroom is your stage! Je opleiding is de basis, vind daarna jouw manier van lesgeven. Blijf jezelf en doe wat jij leuk vindt. Daar raak je je leerlingen mee!
Youri Hulst
alt

Als je móest kiezen, wat is dan jouw favoriete onderdeel in LessonUp?

Ik zou dan toch kiezen voor de sleepvraag, omdat je daar zo creatief mee aan de slag kan. De variatiemogelijkheden zijn daar het grootst. Ik plaats er grammaticale oefeningen in, maar ook contextuele vragen of vraag om tekst en beeld te koppelen. Je kan zoveel doen met dat onderdeel! Het biedt je de mogelijkheid aan te sluiten bij de belevingswereld van je leerlingen, maar je vormt de vraag ook moeiteloos om naar het leerdoel van je les. Een sleepvraag daagt me zowel vakinhoudelijk als creatief uit, daar houd ik van!

Ervaar zelf het gemak en alle mogelijkheden om je eigen interactieve lessen te maken.