Ambassadeur van de maand mei 2024: Corina

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Deze maand spraken we met Corina Nagtegaal, een enthousiaste LessonUp ambassadeur die op veel van onze evenementen aanwezig is. Zij begon 25 jaar geleden als docente Godsdienst, maar werkt nu al 19 jaar in het praktijkonderwijs. Corina is iemand die graag blijft leren. Of zoals ze het zelf zegt: "Ik loop liever vooraan, dan een hekkensluiter te zijn. Dus ik doe bij nieuwe ontwikkelingen als eerste mee en wil alles leren!"

alt

Hoe bevalt het je om docent in het praktijkonderwijs te zijn?

Iedere dag mag ik iets bijdragen aan het leven van kinderen. Ik heb geen liefde voor een specifiek vak, ik heb liefde voor mijn leerlingen. Waar het reguliere onderwijs werkt met kerndoelen en gericht is op cijfers, mag ik kijken naar de behoefte van de individuele leerling. Uiteraard hebben we een visie op onze school, maar ik bepaal de werkvormen en materialen. Dat geeft me creatieve ruimte. Als ik goed inspeel op de behoefte van mijn leerlingen, zie ik dat ze in hun kracht komen te staan en daardoor tot leren komen.

Hoe ondersteunt LessonUp jou hierbij?

Mijn leerlingen hebben een korte spanningsboog, houden moeilijk theorie vast en hebben behoefte aan veel herhaling. LessonUp geeft me zoveel tools dat ik tal van werkvormen en herhalingsoefeningen tot mijn beschikking heb. Ik hoef ze niet allemaal zelf te bedenken, maar haal ze uit LessonUp. Die variatie in mijn lessen maakt dat de leerlingen de concentratie wél kunnen vasthouden. Iedere nieuwe oefening is voor hen weer een nieuwe start. Ook de vaste structuur in LessonUp heeft mij geholpen. Was ik voorheen nog wel eens chaotisch, nu zijn de lessen gestructureerd en die voorspelbaarheid werkt goed bij mijn leerlingen.

De sleepvraag vinden ze eindeloos leuk. De leerlingen willen direct weten of ze het goed gedaan hebben. Dat enthousiasme is nieuw bij de leerlingen en voor mij als juf heerlijk!
Corina Nagtegaal
Docent, PrO Grotius
alt

In hoeverre speelt LessonUp een rol in de betrokkenheid van de leerlingen?

De leerlingen zijn actiever en meer betrokken. Door de variatie aan oefeningen en werkvormen worden ze steeds weer bij de les betrokken. Vroeger werkte ik uit een boek en konden leerlingen weg komen met halve antwoorden. In LessonUp móet iedereen antwoorden en zie ik direct wat ze schrijven. Ik houd ook bewust het tempo van de les hoog, zodat ze geen tijd hebben voor andere apps op hun laptop. De quiz en de poll zijn naast de sleepvraag favoriet!

Is het ambassadeursprogramma voor jou waardevol?

Ik ben naar een aantal bijeenkomsten geweest. Naast de workshops kijk ik dan vooral naar de werkvormen die ingezet worden door collega's van andere scholen. Dat inspireert mij ook weer. Het delen van lessen is zo waardevol! Ik zeg altijd: 'Pakken wat je pakken kan!' Daarom staan ook al mijn lessen openbaar en scherm ik niets af.

Ik help collega's met LessonUp. Dat Jippie!-gevoel van 'Dat was makkelijk!' of 'Dat gaat snel!' is wat ik wil meegeven. Ik ben 59! Als het mij lukt, moet het iedereen lukken!
Corina Nagtegaal
Docent, PrO Grotius

Ter afsluiting, wat is jouw tip aan docenten?

Eigenlijk moet je gewoon beginnen met LessonUp. Dat moet geen besluit van bovenaf zijn, maar iedere docent kan iets uitproberen. Je leert door het te doen! En weet je wat het leuke is? Je kan het overal voor gebruiken! Zo heb ik met Nieuwjaar een LessonUp-quiz met mijn gezin gedaan. En moet je in je vrije tijd een presentatie geven, doe dat ook in LessonUp en je hele zaal doet mee!

Probeer LessonUp ook uit en ervaar zelf het gemak van interactieve lessen maken.