Ambassadeur van de maand september 2024: Hans

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Het schooljaar begon rustig met een teamdag zonder leerlingen. Voor ambassadeur Hans van den Berg voelde het niet echt als een schooldag. “Het jaar begint pas écht als de leerlingen weer door de gangen lopen.” Een interview met een gepassioneerde ambassadeur die de relatie met zijn leerlingen op de allereerste plaats zet. ”De didactiek volgt dan vanzelf!”

alt

Wat heeft je doen besluiten om het onderwijs in te stappen?

Na een carrière in reclame en marketing, voelde ik me daar niet meer op mijn plek. Dus 5 jaar geleden besloten om de schoolbanken weer op te zoeken en me om te laten scholen. De doorslag was een gesprek met de medewerkers van een hospice tijdens een fotoshoot. Zij vertelden me dat veel van hun cliënten zeiden vooral spijt te hebben van dat wat ze niet gedaan hadden in hun leven. Dat was het moment dat ik dacht: “Nu moet ik die stap naar het onderwijs maken! En ik heb er geen dag spijt van gehad!"

Wat is voor jou de mooiste kant van het onderwijs?

Dat je echt een verschil kunt maken voor je leerlingen. Ik had vorig jaar een leerling die het moeilijk had. Ze stond er slecht voor en had de hoop eigenlijk al opgegeven. Ik vertelde haar over mijn tijd in militaire dienst, waar ons geleerd werd: 'Never lose hope.' Samen hebben we een plan gemaakt, en uiteindelijk heeft ze haar jaar gehaald. Dat zijn de momenten waarop ik weet waarom ik docent ben geworden. Ik kan leerlingen motiveren en vertrouwen geven. Ze laten zien dat ze het wél kunnen."

De kracht van LessonUp zit echt in de combinatie van structuur en interactie. Daardoor blijft iedereen betrokken en kan ik snel inschatten wie extra aandacht nodig heeft.
Hans van den Berg
Docent, Ashram College
alt

Jij bent op je school ook LessonUp-ambassadeur. Hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

Ik gebruik LessonUp al sinds ik tijdens mijn stage werd aangemoedigd ermee te werken. Wat ik er geweldig aan vind, is de interactie die het biedt. In plaats van het eenrichtingsverkeer dat andere presentatietools bieden, krijg ik nu meteen feedback van leerlingen en blijf ik met ze in contact. Het interactieve karakter houdt ze bij de les. Als ambassadeur laat ik collega's zien hoe ze het kunnen gebruiken en vrijwel iedereen is dan meteen enthousiast.

Hoe maak je jouw lessen dynamischer met LessonUp?

Ik gebruik vaak open vragen en quizzen om de voorkennis te activeren en te testen of de leerlingen het begrepen hebben. De 'spinner', waarbij willekeurig een leerling wordt aangewezen, is altijd een hit. Én video’s, die voeg ik ook regelmatig toe. De kracht van LessonUp zit echt in de combinatie van structuur en interactie. Daardoor blijft iedereen betrokken en kan ik snel inschatten wie extra aandacht nodig heeft.

Investeer eerst in de relatie met je leerlingen. Dat is het belangrijkste. Als je die band eenmaal hebt, komt de rest vanzelf.
Hans van den Berg
Docent, Ashram College

Tot slot: heb je een gouden tip voor andere docenten?

"Investeer eerst in de relatie met je leerlingen. Dat is het belangrijkste. Als je die band eenmaal hebt, komt de rest vanzelf. En blijf altijd rustig, ook als je soms het liefst wilt schreeuwen. Boosheid is verspilde energie. Het onderwijs is zo veel meer dan alleen vakinhoud; het gaat om de connectie die je maakt."

Probeer LessonUp ook uit en ervaar zelf het gemak van interactieve lessen maken.