Ambassadeur van de maand juni: Liesbet

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Ook in België wordt met LessonUp lesgegeven. Reden voor ons om ook eens een Vlaamse ambassadeur in het zonnetje te zetten. Maak kennis met Liesbet de Munck, docente Wiskunde en Economie op het Sint-Albertuscollege in Haasrode. Voor deze school zit zij ook in de werkgroep die digitaliseren van werkzaamheden in de klas stimuleert en is zij in het kader daarvan LessonUp ambassadeur.

alt

Waarom werk jij de afgelopen drie jaar met LessonUp?

Ik ben LessonUp gaan gebruiken om mijn lessen actiever te maken. Vooral binnen het vak economie helpen quizvragen mij enorm met het onderbouwen van de lesstof, het activeren van voorkennis en het wekken van interesse. Ik zie dat mijn leerlingen heel goed opletten, omdat ze na het informatieve stuk hun medeleerlingen in de quiz willen verslaan. Ik heb hele competitieve leerlingen, hahaha! Maar met vragen vooraf weet ik ook hun interesse te wekken voor de komende les.

alt

Hoe helpt LessonUp jou bij je taken als docent?

Ik vind het lesgeven met LessonUp gewoon leuker! Ik kan wisselen tussen zelfstudie opdrachten en actieve, klassikale opdrachten. In één les kan ik meerdere werkvormen inzetten, terwijl mijn leerlingen in hetzelfde systeem blijven. En de lesbibliotheek is een grote bron van inspiratie. Ik haal er werkvormen en goede vragen vandaan. Op die manier heb je makkelijker een uitgebreide les en sneller een goede leercurve in je presentatie.

Haal jij je lessen voor het grootste deel uit de lesbibliotheek of maak je de lessen hoofdzakelijk zelf?

Ik werk met een vaststaand programma. Dat vormt de basis van mijn informatieve dia’s. Maar wanneer ik op zoek ben naar verdiepende vragen of een leuke, actieve werkvorm, dan kijk ik graag naar de lessen van collega’s. Zij kunnen weer putten uit mijn lessen. Dat onderlinge delen vind ik echt heel waardevol, we helpen er elkaar mee vooruit!

Het feit dat mijn leerlingen weten dat er naderhand een quiz volgt die ze kunnen winnen, maakt dat ze veel beter opletten tijdens het theoretische gedeelte.
Liesbet de Munck
alt

Ondersteunt LessonUp jou ook bij de voortgang van jouw klassen en individuele leerlingen?

Wat voor mij heel prettig is, is dat de vragen mij direct feedback geven over waar álle leerlingen staan. Voor ik LessonUp gebruikte, gaven er slechts een paar leerlingen antwoord en moest ik gissen of de andere leerlingen het wel begrepen hadden. Nu zie ik onmiddellijk de antwoorden van alle leerlingen. Zo weet ik welke stof ik nogmaals moet uitleggen voordat ik verder ga met verdiepende of nieuwe leerstof.

Voor het vak Economische Vorming zijn de rapportages minder bruikbaar, maar volgend jaar ga ik ook Algemene Economie geven. Dan wil ik gaan bekijken hoe de rapportages in LessonUp mij nog meer kunnen ondersteunen.

De onderdelen die ik het meest gebruik, zijn de informatieve slides in combinatie met de quiz- en open vragen en de polls.
Liesbet de Munck
alt

Zou jij het gebruik van LessonUp aanraden bij Vlaamse collega’s?

Afhankelijk van het vak zeker! Het type wiskunde dat ik geef matcht niet met de soort vragen in LessonUp, maar voor andere vakken kan het echt een meerwaarde zijn. Bij economie besteed ik echt wel wat tijd aan de voorbereiding, maar vind het dat wel waard! Ik merk dat het lesgeven leuker wordt en dat de leerlingen enthousiaster zijn! Ik denk dat wanneer collega’s ervaren wat het platform kan en hoe het werkt, ze er zeker mee willen gaan werken!

Probeer LessonUp ook uit en ervaar zelf het gemak van interactieve lessen maken.