Ambassadeur van de maand oktober: Leonie

Jan-Wolter leaning with his head against his fist

Jan-Wolter Smit

Head of Education

Elke maand zetten we een ambassadeur in het zonnetje. Ambassadeurs zetten zich in voor LessonUp en dit waarderen wij enorm. Met onze rubriek ‘Ambassadeur van de maand’ willen wij onze waardering voor hen benadrukken. Daarnaast vinden we het waardevol om ervaringen en tips van onze ambassadeurs met jullie te delen.

alt

Deze maand is Leonie van Eldik de ambassadeur van de maand. Leonie werkt sinds zeven jaar als docent Duits op het ROC Drenthe College. Ze heeft altijd al iets gehad met de Duitse taal en de keuze was dan ook snel gemaakt toen ze besloot om de stap naar het onderwijs te maken. Tijdens haar lerarenopleiding lag de focus vooral op het voortgezet onderwijs, maar door een tijdelijke functie kwam ze in aanraking met het mbo. Ze wordt enthousiast van het ontwikkelen van beroepsspecifiek lesmateriaal en ze neemt jullie graag mee in haar ervaringen en werkzaamheden.

Het mbo bleek sinds de eerste dag een juiste match.
Leonie van Eldik

Wat doet Leonie binnen het ROC Drenthe College?
Naast docent Duits bij de ICT-opleiding, is ze ook LOB’er (loopbaanoriëntatie en -begeleiding), geeft ze keuzedelen, is ze digicoach en houdt ze zich bezig met allerlei andere taken rondom het onderwijs zoals beleid. Ook is ze veel bezig met onderwijsontwikkeling, want haar school gaat namelijk flexibiliseren.

alt

In het begin gaf Leonie Duits aan verschillende opleidingen. Dit was best een uitdaging, omdat iedere beroepsopleiding een eigen identiteit en opleidingsinhoud heeft. Dat betekent voor een docent Moderne Vreemde Talen dat je veel materiaal zelf moet ontwikkelen, om op die manier goed aan te sluiten bij die beroepspraktijk. Het betekent onderzoeken, afstemmen en ontwikkelen en dat kost tijd en energie. Je krijgt er ook veel voor terug. Zo heeft Leonie leren lassen, heeft ze op de vrachtwagen meegereden en heeft ze leren sleutelen in een computerkast. Dit is een enorme verrijking voor jou als docent en het bevordert de verbinding met de studenten en de verschillende opleidingsteams. Door het vele ontwikkelen versterk je bovendien je didactische vaardigheden: je ervaart heel direct wat wel en niet werkt.

Als mbo sta je echt midden in de maatschappij. Daar waar die maatschappij en het werkveld altijd in beweging zijn en er altijd dingen veranderen, moet je als mbo daarop inspelen. Als mbo-school moet je daarop aansluiten en inspelen. Daardoor word je altijd uitgedaagd en blijf je in de leerstand staan.
Leonie van Eldik

Hoe ervaar jij de digitalisering binnen jouw school?
Digitalisering heeft een enorme boost gekregen door de coronaperiode. Bij Leonie op school is blended learning inmiddels onderdeel van de onderwijsvisie. Ieder team bepaalt zelf hoe zij hier invulling aan geven. Om blended learning succesvol in te kunnen zetten, is er een grote wederkerigheid nodig tussen studenten, docenten, opleidingsteams en de lagen daarboven. Het lijkt haar geweldig dat je als team studenten traint om onafhankelijk van de docent leerrendement te kunnen behalen. Alle partijen binnen een school hebben daar een rol en een taak in.

Leonie ziet veel kansen in blended learning, maar het is belangrijk om eerst als school te verkennen hoe men tegen digitale connectiviteit en menselijke verbinding aankijkt. Dat zijn mooie, maar ook moeilijke gesprekken waar goed de tijd voor genomen moet worden. Op die manier kan blended learning haar volledige potentieel bereiken en kan iedereen er de vruchten van plukken.

We moeten op het vlak van het gestuurde lesprogramma en de planning meer durven loslaten, maar tegelijkertijd moeten we 'relatie, autonomie en competentie' in een groter spectrum plaatsen dan alleen het klaslokaal.
Leonie van Eldik

Kun je wat meer vertellen over jullie ideeën wat betreft blended learning bij jullie op school? 

Het Drenthe College wil iedereen te allen tijde welkom heten en daarom gaat de school flexibiliseren. Blended learning is een onderdeel van het antwoord op hoe je mensen tijd- en plaatsonafhankelijk kan laten leren. Ze vindt LessonUp een mooie en complete tool waarmee je hier vorm aan kunt geven. Zo vindt ze het tof dat een docent bijvoorbeeld vooraf een instructie kan opnemen door middel van een interactieve video en dat de student zelf kan bepalen wanneer hij/zij de les doorloopt.

Bij de opleiding waar Leonie werkzaam is, doorlopen de studenten een individuele leerlijn. Er zijn standaard twee vakdocenten beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden. Iedere student is dus ergens anders in het programma. Voordeel hiervan is dat een student op ieder moment in het jaar kan instromen. Er is nu beslist dat de studenten op donderdag een thuiswerkdag hebben, zodat het team meer ontwikkeld tijd heeft. De thuiswerkdag is echter wel begeleid. Aan het begin van de dag hebben de docent en studenten een gezamenlijke start waar ze doornemen wat de studenten die dag moeten doen. Hierbij kan LessonUp gebruikt worden om de voorkennis van een bepaald onderwerp te activeren. Vervolgens doorloopt de student zelfstandig de les in LessonUp waar bijvoorbeeld uitleg wordt gegeven middels een interactieve video en gebruik wordt gemaakt van een quiz waarmee de docent kan controleren of de student de stof begrijpt. Tussendoor zijn er momenten waarin de studenten moeten inbellen om te bespreken hoe het gaat en om het middagprogramma door te nemen. Aan het einde van de middag sluit je de dag gezamenlijk af met de studenten. Op deze manier stel je studenten in staat om leerrendement te laten genereren, maar tegelijkertijd speel je ruimte vrij voor je team om te ontwikkelen.

Blended learning biedt kansen voor de innovatiekracht van je team.
Leonie van Eldik

Hoe is Leonie in aanraking gekomen met LessonUp?
Tijdens de coronaperiode gebruikte ze voor de eerste keer LessonUp. Ze kan zich nog goed herinneren hoeveel zin ze had om de les te geven. In vergelijking met andere programma’s vindt ze LessonUp een heel gemêleerd programma dat goed in elkaar zit, handzaam is en waar je snel mee kan werken. Ook als niet-digitaal vaardige docent.

Naast dat Leonie les geeft op het mbo, ondersteunt ze als digicoach teams bij het didactisch digitaliseren van hun lespraktijk. Daar gebruikt ze ook eigenlijk altijd LessonUp als startpunt, want daar zit alles in. Als je dat gebruikt dan kun je met kleine doelen hele grote successen behalen.