Microlearning: Wat is het? En hoe zet je het in?

In dit artikel ontdek je hoe je LessonUp kunt inzetten om microlearning te stimuleren. LessonUp lessen zijn ideaal om kennis over te brengen.

Wat is microlearning?
Microlearning is afkomstig uit de wereld van e-learning en is een manier waarmee lesstof wordt aangeboden in kleine, hapklare brokken. Zo'n brokje – ook wel nugget genoemd – vraagt van de ontvanger vaak minder dan 5 minuten qua tijdsbesteding. Een herkenbaar voorbeeld van microlearning zijn video's van Clipphanger: in een paar minuten wordt een onderwerp, begrip of persoon, kort en bondig uitgelegd. John Hattie geeft in zijn boek Visible Learning microlearning een effectgrootte van 0.88.
Ook lessen in LessonUp lenen zich goed om dergelijke nuggets te maken. In dit artikel laten we je zien op welke manier je LessonUp kunt inzetten voor microlearning.
Gebruik Microlearning in je LessonUp lessen. Nog geen account? Maak hier gratis een account aan en geniet de eerste 30 dagen van onze pro-abonnement🚀. Proefabonnement wordt automatisch stopgezet.

Microlearning als aanvulling, oefening of herhaling
Allereerst is het wellicht goed om de angel er een beetje uit te halen. Kort, snel, bondig. Het zijn vermoedelijk termen waar een groep docenten moeite mee kan hebben. Leren kan - nee, mag- niet kort of snel zijn! Het moet beklijven en dat is een (langdurig) proces. En dat klopt helemaal. Microlearning probeert ook zeker geen vervanging te zijn voor het onderwijs. Het is meer een aanvulling, oefening of herhaling. Dat betekent ook dat niet alle onderdelen van de leerstof geschikt zijn. Of dat microlearning zou moeten plaatsvinden in alle lesfasen. Ook hier geldt: waar het kan, maar ook vooral: waar jij het zelf wilt inzetten.
Kenmerken van microlearning
Hoewel de interpretatie van microlearning nogal kan verschillen, is er een aantal overeenkomstige kenmerken. Los van de omvang - een tijdsbesteding tussen 1 en 5 minuten - zijn dat onder andere:
- Je biedt geen complete vaardigheden aan. Vaardigheden vragen immers tijd om goed te kunnen beheersen. Daarnaast moeten vaardigheden actief worden geoefend en dit leer je niet met een video of in een les van 5 minuten.
- Je richt je op één specifiek onderdeel van de leerstof. In een brokje leerstof kun je niet alle informatie van een compleet hoofdstuk stoppen. De essentie van microlearning is dat er juist een keuze wordt gemaakt in het aanbieden.
- Het is informeel leren. Hiermee wordt bedoeld dat het niet een klassikale les betreft, waarbij de leerstof gestructureerd door een docent wordt aangeboden. Informeel leren kenmerkt zich door het ontbreken van begeleiding (tijdens het leren), structuur en duidelijke tijdskaders. Uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van het leerrendement.\
- Het betreft eenvoudige onderwerpen. Dit kan een lastige zijn, aangezien 'eenvoudig' een kwestie van interpretatie is. Het aanleren van een begrip als 'VOC' bij het vak geschiedenis, is eenvoudiger dan de 'dekolonisatie van Azië in de 20e eeuw'. Dat laatste behoeft veel meer uitleg dan het eerste begrip. Al kan een korte samenvatting wél weer door middel van microlearning worden aangeboden. Maar in dat geval is het herhaling en niet nieuw aan te bieden lesstof.
- Leren met je smartphone. Microlearning gebeurt bij uitstek op een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. Devices die leerlingen altijd bij zich dragen. Hierdoor hebben ze ook altijd toegang tot het lesmateriaal.
- Steeds een beetje kennis toevoegen om beter te onthouden. Het is wetenschappelijk bewezen dat ons werkgeheugen beperkt is, en dat het effectiever is om lesstof in stukjes aan te bieden en te herhalen. Zo ontstaat een constructie in het langetermijngeheugen. Microlearning kan hieraan bijdragen.

Microlearning in LessonUp
Op welke manier kun je microlearning dan toepassen in je LessonUp-les. Eigenlijk is het van belang om uit te gaan van de kenmerken die hier boven staan beschreven. Daarnaast ben je als leraar degene die de leerstof kent en welke onderdelen en/of onderwerpen daarvoor geschikt zijn. Tevens is het goed om te weten dat er niet perse sprake hoeft te zijn van kennisoverdracht in de strikte zin van het woord: een uitdagende herhalingsopdracht, zoals een sleepvraag of poll, leent zich ook goed voor microlearning.
Omdat het materiaal zelfstandig door de leerlingen wordt gebruikt, moet het duidelijk zijn wat van hen wordt verwacht: hoe werkt het materiaal? Wat is het leerdoel? De ene keer zal dat woordelijke moeten beschreven. Een andere keer is dat zo duidelijk in het materiaal dat dit wellicht niet eens nodig.
Interactieve infographic
Met interactieve kijkplaten kunnen de leerlingen aan de hand van hotspots en afbeeldingen, binnen één enkele slide en in relatief korte tijd, veel te weten komen over een bepaald onderwerp. Je creëert hiermee eigenlijk de LessonUp-variant van een infographic. Maar dan interactief. De teksten zijn beknopt en helder, waardoor ze toch relatief veel informatie geven. Leerlingen kunnen deze kijkplaten op elk moment én op elke plek benaderen via hun device.
Met een korte quiz of sleepvraag kunnen leerlingen op elk gewenst moment, en herhaaldelijk, de leerstof oefenen en herhalen. Deze interactieve lesonderdelen in LessonUp lenen zich hiervoor bij uitstek omdat zij zijn voorzien van directe feedback: de leerlingen zien direct wat ze goed of fout hebben gemaakt. Daarnaast is deze manier van microlearning ook uitdagend. Het internet staat vol met korte quizzen die leerlingen graag zelfstandig spelen. Een site als BuzzFeed is er groot mee geworden. Het spelelement van dergelijke quizzen en opdrachtjes verhoogt het plezier en rendement. Ook in LessonUp
Kleine informatie-injecties
Met LessonUp kun leerstof van beschikbaar stellen als (interactief) naslagwerk. Korte lessen met daarin de belangrijkste informatie over een onderwerp.
Tot slot
Microlearning is zeker niet de heilige graal van het onderwijs. Dat hoeft ook niet. Een klassikale les met begeleiding van een docent blijft essentieel bij het aanleren van nieuwe leerstof en vaardigheden. Met microlearning vergroot je echter wel het aantal mogelijke leermomenten voor de leerlingen. En dat is natuurlijk nooit verkeerd. Daarnaast word je je als docent bewuster van de opbouw van de leerstof en de mogelijkheden om deze op te delen in kleinere eenheden.