Toetsbespreking V6 ges T3 2021

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.
1 / 23
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolvwoLeerjaar 5,6

This lesson contains 23 slides, with text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Toetsbespreking T3
In deze presentatie staan voorbeelden van (mogelijke) goede antwoorden gegeven door klasgenoten.

Slide 1 - Slide

toelichting op het nakijken
een V betekent dat er iets ontbreekt

ja en..., want...., dus.., er is geen afdoende toelichting gegeven (zie soms commentaar docent)

een punt met een golfje ervoor wil zeggen dat het een twijfel antwoord is dat op het examen fout gerekend zal worden

Alleen de punten voor de opgave moet je optellen!

Slide 2 - Slide

vraag 1          max. 2p
1. ontkerkelijking TV 10
2. missionarissen TV 3
3. Franse Revolutie TV 7
4. Duitse bezetter TV 9 II
5. opkomende steden TV 4
6. opstand (Maurits) TV 6
2,5,6,3,4,1

Slide 3 - Slide

VRAAG 2        max. 3p
- Het KA dat hierbij past is: De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap. Omdat in deze bron wordt beschreven hoe de democratie eruit moest zien en daar waren in de achttiende eeuw veel discussies over.
- De politieke opvatting van Isocrates die door radicale filosofen werd afgewezen was dat hij stelt in deze bron dat de meest invloedrijke burgers besturen.
- De opvatting die de achttiende-eeuwse filosofen daartegen over stelden was dat de regering niets anders was dan een uitvoerder van de algemene wil. Alles wat de regering besloot moest overeenkomen met de wil van het volk. Ook mocht het volk de bestuurders ten alle tijden afzetten, wanneer zij hun taak als bestuur niet goed volbrachten.

Slide 4 - Slide

vraag 3        max 4p
- de alteratie van amsterdam, omdat er in de bron beschreven word hoe het katholieke bestuur hun macht verliest en door de geuzen word overvallen.
- Aan de kant van de katholieken. omdat hij in de tekst gebruikt; "en veel andere goede katholieken" en "Och, wat een Ellende overviel de goede burgers en ingezetenen, en in het bijzonder de priesters en religieuzen."

Slide 5 - Slide

vraag 4    max 2p
Gebeurtenis 1 houdt verband met de oprichting van de VOC, omdat de VOC werd opgericht om onderlinge concurrentie te voorkomen. Je kon beter als een organisatie gaan vonden zij.
Gebeurtenis 2 houdt verband met de oprichting van de VOC, omdat de Republiek vanwege dit handelsverbod andere mogelijkheden voor handel moest vinden. Vandaar dat ze de VOC oprichtten. Zo konden ze ook tegenwicht biedden aan andere landen, zoals Spanje en Portugal, die al in Indië handel dreven.

Slide 6 - Slide

vraag 5 deel I        max 1p
- In de bron wordt gesproken over vrije uitoefening van de religie. Een motief voor Brabanders om naar Amsterdam te gaan zou dus kunnen zijn vanwege religie.

Slide 7 - Slide

vraag 5 deel II        max 1p
- de Nederlanden wilden graag dat het handelscentrum in eigen land bleef, wanneer ze Antwerpen weer zouden veroveren, zouden veel Kooplieden weer terug gaan naar Antwerpen of andere zuidelijke gewesten. De schrijver van de bron zegt ook :"deze kooplieden ... vaderland verlangt" hiermee blijkt dat veel van het wel terug wil naar het Vaderland, maar ze vinden de vrijheid van religie in Amsterdam fijn. Ze zouden dus alleen terug gaan als hun woonplaats onderdeel is van de Nederlanden. Maar de Nederlandse staat wil de kooplieden in Amsterdam houden waardoor het voor hen geen hoofddoel is om Antwerpen weer te veroveren.

Slide 8 - Slide

Vraag 6     max 2p
De verandering is dat Voltaire opeens niet meer positief werd gezien en dus niet meer in het museum mocht staan. De politieke ontwikkeling is dat in 1781 de Verlichting een grote rol in de samenleving speelde. Voltaire was hier erg belangrijk in. In 1792 was de Tweede Revolutie van de Franse Revolutie door de Jacobijnen onder leiding van Robespierre. Dit werd de Terreur genoemd, want iedereen die tegenstander was van de ideeën van de jacobijnen werd uit het veld geruimd. Voltaire sloot niet aan bij deze ideeën en werd dus uit het museum gehaald. 

Slide 9 - Slide

vraag 7 deel I       max 2p
- het ancien regime had met de Cahiers het doel voor ogen om de burgerbevolking gerust te stellen en wetten te maken tegen de ongelijkheid tussen de armen en de rijken. Ze wilden meer gelijkheid en gelijke rechten voor de burgers geven met de Cahiers des Doléances.
- het onbedoelde gevolg van de Cahiers des Doleances was de Franse Revolutie die uitbrak

Slide 10 - Slide

vraag 7 deel II       max 1p
- De opstellers van dit Cahier zullen tevreden zijn geweest met de grondwet aangezien je in de bron leest dat de bevolking pleitte voor minder hoge belasting en dat er iets werd gedaan aan de armoede in het land. In de bron lees je dat er kritiek is op de adel en dat ze willen dat de macht van de adel werd beperkt, want de adel en de koning gaf het belastinggeld van de armen zonder moeite uit. Ze zijn tevreden met de grondwet omdat er hierdoor voor iedereen gelijke rechten kwam, voor zovel de armen als voor de rijken

Slide 11 - Slide

vraag 8 Max 6p
- Fragment 1 De opkomst van emancipatiebewegingen. Dit is te zien aan het feit dat er door het bestaan van de vrouwenkiesrechtvereniging. Dit was een emancipatiebeweging.
-
Fragment 2 de moderne vorm van Imperialisme, wat verband houdt met de industriële revolutie. Dit is te zien dat een kolonie steeds internationaler wordt, en laat zien dat er vooral Britten en Nederlanders zijn, als machthebber, maar ook mensen van veel nationaliteiten, die de Europese gewoontes overnemen. 

- Fragment 3 De voortschrijdende democratisering, en de deelname van steeds meer mannen en vrouwen in het kiesproces. Dit is te zien aan dat er in Zuid-Afrika steeds meer rechten zijn voor iedereen, van steeds meer bevolkingsgroepen. Hier is volledige gelijkheid nog niet behaald, maar dat er wel steeds meer rechten zijn voor alle bevolkingsgroepen. 
(er zijn meer mogelijkheden)

Slide 12 - Slide

vraag 9     max 2p
- Duitsland had nog geen koloniën, en Frankrijk en Groot-Brittanië hadden al wel vele. Er was niet veel meer over dat Duitsland zou kunnen bezetten.
- Duitsland kwam te laat omdat ze door de geschiedenis heen altijd vele kleine staatjes was, met allemaal verschillende reliegies. Pas aan het eind van de 18e eeuw kwam er in Duitsland een samenwerking tussen al deze staatjes.

Slide 13 - Slide

vraag 10     max 3p
-In 1933 werd Hitler rijkskanselier en werd het nationaalsocialisme doorgevoerd. Hierdoor vluchtte Heartfield dus naar Praag.
-In 1938 werd besloten wat er gedaan moest worden met Tsjechoslowakije tijdens de Conferentie van München. Hitler zou het deels mogen veroveren, hierdoor moest Heartfield weer vluchten voor het nationaalsocialisme.
-In 1950 was Duitsland deels de DDR, de Duitse Demokratische Republiek. Dit was van de Sovjet-Unie, die natuurlijk communistisch waren. Daarom kon Heartfield naar de DDR komen en daar was hij veilig met zijn communistische ideeën.

Slide 14 - Slide

vraag 11    max 2p
1. Dat Duitsland een volwaardige parlementaire democratie werd als een gevolg van de Eerste Wereldoorlog is juist aangezien hiervoor er nog een Keizer was maar die na da eerste wereldoorlog wegviel, daardoor werd het een parlementaire democratie.
2. Dat in Duitsland de parlementaire democratie ten onder ging in de jaren 1930 was ook als een gevolg van de Eerste Wereldoorlog gezien aangezien de volledige macht gegrepen werd door de NSDAP doordat door de dolkstoot legende de socialisten niet meer werden vertrouwd en hierdoor stemmen verloren. Door dit verloren vertrouwen heeft de NSDAP de macht gekregen en hierdoor viel vervolgens de parlementaire democratie weer.

Slide 15 - Slide

vraag 12  deel 1  max 2p
- Imperalisme is het dominant houden van de westerse wereld en de westerse normen op de rest van de wereld drukken, vaak via oorlog en koloniën. Stalin beticht de Verenigde Staten hier van imperialisme, hij heeft het over het verwesteren van bepaalde volkeren en zegt dat de Verenigde Staten zich hier ook aan schuldig maakt: "Slechts volken die Engels spreken zijn volwaardig en moeten de wereld beheersen" dit is imperalisme en hier maakt hij de Verenigde Staten ook schuldig aan.

Slide 16 - Slide

vraag 12 deel 2   max 2p
- Containmentpolitiek werd gebruikt door de Verenigde Staten om het communisme te voorkomen van spreiden zodat het niet andere landen/delen van de wereld bereikt. Hij zegt dat Churchill zich net als de Verenigde Staten schuldig maakt aan het ophitsen van een oorlog, dat dat de enige reden van de Verenigde Staten is.

Slide 17 - Slide

vraag 13          max. 3p
- Rond 1963 was de verhouding gespannen door de bouw van de Berlijnse muur. Rond 1987 was de verhouding minder gespannen, Gorbatsjov was toen aan de macht.
    - Sovjet-Unie kon de wapenwedloop niet meer aan, ze moesten dus wel meewerken aan de minder gespannen verhouding.

Slide 18 - Slide

vraag 14 deel I            2p
Hongaarse opstand:
- Chroesjtsjov was aan de macht gekomen en had opgeroepen tot vreedzame co-existentie met het westen, wat inhield dat beide ideologiën vreedzaam naast elkaar moesten gaan bestaan.
- Dit leidde tot de Hongaarse opstand omdat de Hongaren dachten dat het communistische bewind van de Sovjet-Unie nu minder groot zou zijn en ze daarom democratische hervormingen konden invoeren

Slide 19 - Slide

vraag 14 deel II               2p
Praagse Lente:
- Er was een periode van rust aangebroken in de Koude oorlog, de detente, Na dat het bijna was uitgelopen tot een kernoorlog. De strijdbijl tussen het oosten en westen leek dus begraven.
- in Tsjecho-Slowakije dachten ze dat ze daarom democratische hervormingen konden doorvoeren zonder bemoeienis van de Sovjet-Unie, maar dit deden ze wel.

Slide 20 - Slide

vraag 15     deel 1            max 1p
Volgens de tekenaar van bron 8 had de politiek van Gorbatsjov als onbedoeld gevolg de val van het communisme. Dit is zo omdat de boom die symbool staat van communisme wordt omgehakt, en uiteindelijk zal vallen, terwijl Gorbatsjov het in de tekening tegen probeert te houden, maar niet met al te veel moeite. 

Slide 21 - Slide

vraag 15 deel 2   max 2p
Het verband tussen de Breznjevdoctrine en dit onbedoelde gevolg is het feit dat door de loslating van de Breznjevdoctrine het communisme verder kon vallen, omdat zonder de Breznjevdoctrine, die het communisme beschermde door democratische opstanden neer te slaan, de democratische opstanden in Oostbloklanden konden slagen en vervolgens door het domino-effect konden overslaan naar andere communistische landen, zodat uiteindelijk nergens het communisme overbleef.

Slide 22 - Slide

vraag 16          max 2p
KA: de toenemende westerse welvaart vanaf de jaren 60 die voor sociale culturele veranderingen zorgde


1. doordat de Beatles zo populair waren hadden ze veel invloed. Jongeren willen graag mensen nadoen en volgden dus het beeld van de Beatles met langer haar. Dit komt doordat door de toenemende welvaart er nieuwe ontwikkelingen kwamen, dus ook veranderingen. En in dit geval was het de ontwikkeling van de muziek mede door de Beatles. En mensen willen daar een stukje van en gaan zich dus ook zo kleden in dit geval qua haar. 
2. door de toenemende welvaart konden veel mensen luxe artikelen veroorloven en wouden mensen graag hun geld spenderen aan bijvoorbeeld hier de Beatles.

Slide 23 - Slide