Industriële Revolutie - Les 5

Periode Industriële Revolutie
Les 5
1 / 13
next
Slide 1: Slide
GeschiedenisMiddelbare schoolhavoLeerjaar 2

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 30 min

Items in this lesson

Periode Industriële Revolutie
Les 5

Slide 1 - Slide

Bevolkingsgroei
In de eeuw tussen 1750 en 1850 verdrievoudigde de bevolking van Groot-Brittannië van 10 naar 30 miljoen inwoners. Toch was die enorme bevolkingsgroei niet zozeer een gevolg van de Industriële Revolutie, maar eerder een oorzaak ervan. 

Slide 2 - Slide

Leg uit waarom de bevolkingsgroei eerder een oorzaak dan een gevolg van de Industriële Revolutie was.

Slide 3 - Open question

Verstedelijking
Bekijk de twee kaartjes op de volgende slide. Tot ver in de achttiende eeuw was Londen de enige grote stad van Groot-Brittannië geweest. Maar aan het einde van de negentiende eeuw waren er wel dertig andere grote steden bijgekomen. Vooral het gebied in het kader, in de zogenaamde Midlands, werd het stedelijke industriecentrum van het eiland.

Slide 4 - Slide

Slide 5 - Slide

Waarom trokken mensen juist naar dit gebied toe, denk je?

Slide 6 - Open question

Was de trek naar de steden een gevolg of een oorzaak van de industrialisatie?
Leg je antwoord uit.

Slide 7 - Open question

Slide 8 - Slide

Een Transportrevolutie
De eerste stoommachines waren heel zwaar, en konden alleen in op één plek gebruikt worden. Na een tijdje lukte het, de machine op wielen te zetten. Dit apparaat was nog steeds zo zwaar dat hij op rails moest lopen, in plaats van over de weg. Maar hij haalde wel een indrukwekkende snelheid van 30 kilometer per uur: de stoomlocomotief was geboren. Pas met de uitvinding van de trein kon de Industriële Revolutie echt losbarsten. 
Door de aaneenschakeling van fabrieken werd Engeland eigenlijk één grote fabriek.

Slide 9 - Slide

Een Transportrevolutie
Rond 1830 liepen de eerste spoorwegen van de havenstad Liverpool naar de weversstad Manchester. Vanaf Machester liep er één spoor door naar de spinnersstad Leeds, en een ander naar de kolenmijnen van Sheffield. Tussen Sheffield en Leeds lag ook een spoor. Vanaf Manchester ging er tot slot nog een spoorweg richting het zuiden, eerst langs de ijzermijnen, staalfabrieken en naaiateliers van Birmingham, en daarna door naar de hoofdstad Londen.

Slide 10 - Slide

Tekenopdracht:
Maak een tekening van de kaart van Engeland. Teken daarin alle spoorlijnen die in de vorige dia genoemd werden. Maak een foto van je tekening en lever hem hier in.

Slide 11 - Open question

Schrijfopdracht
In de haven van Liverpool werd ruwe katoen uit de koloniën aangeleverd. Beschrijf aan de hand van je getekende spoorlijnen het hele productieproces en de route die het katoen aflegde, vanaf de aankomst in de haven tot aan de verkoop van kant en klare kleding in een chique Londens warenhuis. Noem daarbij ook de aanvoer van brandstoffen en andere grondstoffen die nodig waren in dit proces.

Slide 12 - Slide

Schrijf hier je antwoord.

Slide 13 - Open question