Creatiever op ‘fout’ tijdstip
[1] Ben je een avondmens en moet je iets creatiefs verzinnen? Doe het ’s morgens. Ochtendmensen kunnen juist het beste later op de dag hun gedachten de vrije loop laten. Dat ontdekten psychologen van het Amerikaanse Albion College in de Amerikaanse staat Michigan in 2011.
[2] De onderzoekers lieten proefpersonen de ‘Morningness Eveningness-vragenlijst’ invullen. Aan de hand van de antwoorden konden de psychologen hen grofweg verdelen in ochtendmensen, die ’s morgens vroeg op hun best waren, en avondmensen, die vanaf de namiddag begonnen te vlammen.
[3] De ene helft kreeg opdrachten op de momenten waarop ze niet op hun best waren. Zo kregen vroege vogels taken tussen 4 uur en half 6 in de namiddag. De avondtypes maakten hun opdracht tussen half 9 en half 10 ’s morgens. De andere helft van de testpersonen mocht de tests doen op het voor hen ideale tijdstip. Iedereen kreeg een paar sommen, waarbij je analytisch moest denken. Die werden afgewisseld met problemen die creativiteit vergden, zoals verzinnen hoe een gevangene met een te kort touw uit een toren kan ontsnappen.
[4] De uitkomst? Bij de rekenopdrachten bleek het tijdstip niet uit te maken. Maar bij de creatieve opdrachten bleek dat wél zo te zijn. De proefpersonen die niet op het voor hen optimale tijdstip werden getest, hadden die creatieve opdrachten een stuk beter gemaakt.
[5] Volgens de onderzoekers functioneren de hersenen niet helemaal optimaal op een ‘fout’ tijdstip. Daardoor ben je minder gefocust. Dat werkt verrassend genoeg prima als je een oplossing voor een probleem zoekt waarbij meerdere oplossingen goed zijn. Voor analytische vragen is er maar één goed antwoord. Dat weet je, of niet, ongeacht hoe wakker je bent, aldus de wetenschappers.
Naar: Melanie Metz, Quest, mei 2013