Lezen 2.1 en 2.2: indeling van teksten, deelonderwerpen kennen

Lezen
2.1 De indeling van teksten
2.2 Deelonderwerpen kennen
1 / 13
next
Slide 1: Slide
NederlandsMBOStudiejaar 3

This lesson contains 13 slides, with interactive quizzes and text slides.

time-iconLesson duration is: 45 min

Items in this lesson

Lezen
2.1 De indeling van teksten
2.2 Deelonderwerpen kennen

Slide 1 - Slide

2.1 Indeling tekst
Inleiding
Onderwerp tekst introduceren. Bij een overtuigende tekst: stelling/ standpunt geven. Het moet duidelijk zijn waar de tekst over gaat en eventueel ook: waarom je schrijft (waarom de auteur schrijft, wat is de aanleiding?). 

Middenstuk/ kern
Verschillende kanten van het onderwerp worden nader toegelicht: deelonderwerpen

Slot
Afronding tekst. Samenvatten. Concluderen. 

Slide 2 - Slide

Verslag of tekst?
Verslag
Tijdens de opleiding schrijf je veel verslagen: voor opdrachten en voor je bpv (reflectieverslagen zoals STARRT). Ook deze verslagen moet je opbouwen volgens een structuur: voorwoord, uitwerking opdrachten, nawoord, bronnen etc. Wij verwachten dat je bij je verslaglegging de teksten verdeeld in alinea's. Ook zou je tussenkopjes kunnen gebruiken. 

Tekst
Bij Nederlands hebben we het vooral over de verschillende tekstsoorten als: verslag, advertentie, brief, e-mail, ingezonden brief, memo. De (langere) teksten hebben een inleiding, middenstuk en slot. 

Slide 3 - Slide

Het gevaar zit in een klein linkje

Criminelen proberen met phishingmail jouw persoonlijke gegevens in handen te krijgen. Die mails zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Opletten geblazen, dus.

1. Fernando Rivadeneira raakte 104,25 euro kwijt door een phishingmail die zogenaamd afkomstig was van Ziggo. ‘In de mail stond dat de betaling van ons alles-in-1- pakket niet was gelukt’, zegt Rivadeneira. ‘We hadden die maand net een pakket met extra zenders genomen, dus het bedrag vond ik niet verdacht. De link in de mail leidde direct naar een betaalscherm. Zonder echt goed te lezen heb ik het geld overgemaakt. Toen ik een maand later mijn bankafschriften controleerde, zag ik dat ik die maand twee keer aan Ziggo had betaald.’ Onderwerp? Kies: A, B of C
A
fraudehelpdesk
B
het gevaar van links
C
phishingmail

Slide 4 - Quiz

Hoe begint de tekst in alinea 1? Kies A of B.

1 Fernando Rivadeneira raakte 104,25 euro kwijt door een phishingmail die zogenaamd afkomstig was van Ziggo. ‘In de mail stond dat de betaling van ons alles-in-1- pakket niet was gelukt’, zegt Rivadeneira. ‘We hadden die maand net een pakket met extra zenders genomen, dus het bedrag vond ik niet verdacht. De link in de mail leidde direct naar een betaalscherm. Zonder echt goed te lezen heb ik het geld overgemaakt. Toen ik een maand later mijn bankafschriften controleerde, zag ik dat ik die maand twee keer aan Ziggo had betaald.’
A
met een introductie van het onderwerp
B
met een voorbeeld bij het onderwerp

Slide 5 - Quiz

Onderwerp tekst?

1 Waarom kan de een prima wonen in een kamer met knalrode muren en wordt de ander gillend gek? Het antwoord ligt in de kleurenpsychologie, weet Patty Boting, eigenares van Kleurtotaal. ‘Kleuren zijn trillingen, elektromagnetische golven’, legt Patty uit. ‘Ook wij bestaan uit energie en als die anders is dan de trillingen van de kleuren in je interieur kan dat botsen.’
A
interieurdesign met kleur
B
kleurenpsychologie
C
kleuren van Kleurtotaal

Slide 6 - Quiz

Wat is de functie van alinea 2?

2. ‘Ik heb eens een stel begeleid waarvan de vrouw het huis had ingericht. Zij hield van de kleur rood en dat was duidelijk terug te zien in de woonkamer. Haar man voelde zich er echter helemaal niet thuis en trok zich daarom vaak terug in de werkkamer of hij ging de deur uit. Ik heb toen geadviseerd om meer groene accessoires toe te voegen en een aantal rode elementen te vervangen door roze. Na een paar weken ging de man weer regelmatig in de woonkamer zitten. En nog leuker: de vrouw zei dat ze zelf ook rustiger was geworden.’
A
de alinea geeft antwoord op de vraag waarom mensen gek worden van de kleur rood
B
de alinea is een voorbeeld bij de laatste zin van alinea 1
C
de alinea maakt alle gevolgen van een verkeerd gekozen kleur duidelijk

Slide 7 - Quiz

Waarom is het niet zo gemakkelijk als het lijkt om een goede kleur kiezen (alinea 4)?

3. Dat kleuren invloed hebben op onze stemming is wetenschappelijk bewezen. Maar hoe weet je nu welke kleuren je moet kiezen of in elk geval: welke niet? Patty: ‘Van veel kleuren is algemeen bekend welke invloed ze hebben. Zo werkt groen rustgevend, stimuleert rood en staat geel voor positiviteit en optimisme.’
4. Dat klinkt overzichtelijk, maar zo gemakkelijk is het ook weer niet. Elke kleur heeft verschillende nuances en bovendien is de intensiteit van de kleur van invloed. Hoe intenser, hoe meer trillingen en hoe sterker de kleur je stemming beïnvloedt.
A
Omdat je ook rekening moet houden met de verschillende nuances van een kleur en de kleurintensiteit.
B
Omdat niet iedereen dezelfde betekenis aan de verschillende kleuren geeft.
C
Omdat je je gemakkelijk kunt vergissen, als je niet op de hoogte bent van het effect van de verschillende kleuren.

Slide 8 - Quiz

2.2 Deelonderwerpen herkennen
Deelonderwerpen zijn de verschillende kanten van een onderwerp die in een tekst aan bod komen. Bijvoorbeeld: Het onderwerp van een tekst is schilderen. In die tekst staan vier tussenkopjes: Schoonmaken, Repareren, Grondverf aanbrengen en Aflakken (deelonderwerpen)

Een goede aanpak om de deelonderwerpen snel te vinden:
  • Lees de titel en het begin van de tekst; stel vast wat het onderwerp is. 
  • Bekijk de lay-out (= opmaak) van de tekst.
  • Soms geven witregels de scheiding tussen de deelonderwerpen aan.
  • Soms staan er tussenkopjes boven de deelonderwerpen.
  • Lees bij twijfel de eerste en/of laatste zin van een alinea om vast te stellen waar een nieuw deelonderwerp begint.


Slide 9 - Slide

timer
1:00
Veranderingen op het werk
door Corona

Slide 10 - Mind map

Inleiding:
Sinds we in Nederland te maken hebben gekregen met het Coronavirus, is er bij veel mensen ook veel veranderd op het werk. In dit artikel ga ik vertellen wat het Coronavirus voor mijn werk heeft veranderd.

Tweede alinea:
Kies een deelonderwerp en schrijf hier drie a vier zinnen over.
timer
2:00

Slide 11 - Open question

Resultaat:

Het resultaat tot nu toe is dat ik langzaam kan starten met examens, en verder kan gaan met andere oefenexamens.
Als leerling meer dingen te leren en meer verantwoordelijkheid te nemen.

De opdrachten had ik geen moeite mee, wel leerde ik hierdoor weer meer over de bewoners dingen die ik nog niet wist omdat je er dieper op in gaat. Zoals hierboven al beschreven vind ik de online lessen niet helemaal mijn ding maar uiteindelijk lukt het wel alleen vind ik fysiek les zelfs beter.

Slide 12 - Open question

Afronding
Opdrachten deze week: (oefenen Lezen)
2.1: opdracht 2 en 3
2.2: opdracht 2 en 3
Niet iedere vraag is zinvol, dus je mag vragen tussendoor overslaan. 

Nog vragen? Blijf dan hangen. En anders tot volgende week!

Slide 13 - Slide