PO Economie en bedrijven

PO Economie en bedrijven
Lo3a
1 / 18
next
Slide 1: Slide
EconomieMiddelbare schoolvwoLeerjaar 3

This lesson contains 18 slides, with interactive quizzes, text slides and 1 video.

time-iconLesson duration is: 60 min

Items in this lesson

PO Economie en bedrijven
Lo3a

Slide 1 - Slide

Planning
  • PO economie en jij (terugblik)
  • PO economie en bedrijven
  • Start met deel 1
  • Aan de slag! 
  • Terugblik en afsluiting




Slide 2 - Slide

PO bespreking 
- Terugblik PO periode 1
- Reacties uit de groep
- Na de instructie 
- In groepjes op individuele behoeften 

Slide 3 - Slide

Terugblik periode 1
- Eerste periode (AE)
- Toetsweek 
- Blaadje 
- Tips en tops 
- Individueel 
timer
3:00

Slide 4 - Slide

Vooruitblik periode 2
- PO Economie en bedrijven (delen)
- Studiewijzer en leerdoelen (BE)
- Inlevermomenten 
- Andere klassen 

Slide 5 - Slide

timer
3:00
Waar denken jullie aan bij bedrijfseconomie? Schrijf in twee tallen zoveel mogelijk op.

Slide 6 - Mind map

Leerdoelen deel 1
- Beschrijven wat leidinggeven is
- Verschillende leiderschapsstijlen kunnen benoemen
- Verband tussen leidinggeven en personeel werven en behouden kunnen uitleggen
- Een essay schrijven over leidinggeven  

Slide 7 - Slide

timer
5:00
Wat is leidinggeven? Welke eigenschappen zijn belangrijk bij goed leidinggeven? Schrijf in 5 minuten zoveel mogelijk op in tweetallen.

Slide 8 - Mind map

Wat is personeel werven en behouden? Hoe kun je als leidinggevende hier invloed op uitoefenen?

Slide 9 - Mind map

Dienend leiderschap (bewaker)
- Als dienend leider wil jij anderen beter laten presteren, zoals een vader of moeder dat bij hun kinderen doet. Je weet jezelf dan ook op de juiste momenten weg te cijferen. Jij ondersteunt en bewaakt je medewerkers. Je maakt het werk of het nemen van beslissingen iets makkelijker. Hiermee stimuleer je zelfvertrouwen en groei - en dus ook autonomie. En dat zorgt weer voor meer werkplezier!

- Wat zegt een dienend leider?
“Ik wil graag dat mijn medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen en daarmee boven zichzelf uitstijgen. Dit doe ik door goed te luisteren en mezelf op de tweede plek te zetten, want wanneer mijn team het vertrouwen heeft, volgt het resultaat vanzelf! Ik ben het steuntje in de rug!”

- Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer je medewerkers weinig zelfvertrouwen of motivatie hebben. Zij voeren het werk goed uit, maar kunnen ook wel een zetje gebruiken om beter te presteren. Je bent er nog wel om een oogje in het zeil te houden.

Slide 10 - Slide

Coachend leiderschap (Aanmoediger)
- Net zoals een coach van een voetbalelftal moedig jij je team aan. Jij staat langs de kantlijn en haalt het maximale uit hun aanwezige talent. Je weet je collega’s goed aan te sturen en te ondersteunen en zorgt ervoor dat zij hun plek binnen de organisatie vinden. Je stimuleert het persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel en helpt je collega’s volledig tot bloei te komen, als individu én als team.
 
Wat zegt een coachend leider?
“Go team, go! Ik help mijn medewerkers bij het vinden van hun sterke en zwakke punten en koppel deze aan hun ambities. Dat doe ik door regelmatig het gesprek aan te gaan en ze het zelfvertrouwen te geven waardoor zij zich ontwikkelen. Goed voor henzelf en goed voor de bedrijfsresultaten.”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer jij je medewerkers meer wilt betrekken bij het bedrijf en zelfverzekerder wilt maken. Jouw collega’s hebben zowel ondersteuning als aanmoediging nodig en dat kun je ze beide geven.

Slide 11 - Slide

Autoritair leiderschap (regisseur)
Voorwaart mars! Deze vorm van leiderschap zul je vooral zien in het leger of op de filmset. Jij bent de regisseur en anderen hebben naar je te luisteren. Het wordt ook wel directief, leidend of sturend leiderschap genoemd. Vaak heb je dan juist te maken met een eenzijdige vorm van communiceren, want als leidinggevende leg jij iets op aan de medewerker.

Wat zegt een autoritair leider?
“Ik maak de beslissing, ik los het probleem op, ik zeg jou wat je moet doen, ik voer de controle uit en ik duld geen tegenspraak. Is dat duidelijk?!” 

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Uhhhhhh, niet! Deze dominante manier van leidinggeven is zoooooo jaren ‘50 en mag je linea recta in de prullenbak gooien. Oké, heel soms kan deze stijl gebruikt worden als je te maken hebt met werknemers die weinig werkervaring hebben of over nog niet zoveel competenties beschikken, maar wel enthousiast en betrokken zijn. Alleen dan zou het in je voordeel kunnen werken, want anders werkt het tegen je. 

Slide 12 - Slide

Delegerend leiderschap (gever)
Wie delegeert, draagt zijn verantwoordelijkheden over. Deze stijl staat haaks op autoritair leiderschap. Je zet juist je medewerkers centraal en gelooft in hun kunnen en zelfstandigheid. Constructieve feedback is je tweede naam. Jij durft te delegeren, kaders te maken, op de juiste manier te ondersteunen en los te laten, maar bent er ook wanneer zij je nodig hebben. Oh, en je geeft minstens één complimentje per dag!

Wat zegt een delegerend leider?
“Hey! Hoe was je weekend? Je hebt je werk echt goed afgerond vrijdag, het zag er top uit. Volgende keer hoeft het niet meer langs mij hoor, maar mag je het meteen versturen!”
Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe?  Wanneer je medewerkers al langere tijd aan je verbonden zijn, een hoge betrokkenheid tonen en zonder teveel toezicht hun werk uitvoeren. Jij hebt het vertrouwen dat het goed gaat en geeft ze dat vertrouwen ook. Als delegerend leidinggevende is het zinvol om te experimenteren met zelfsturende teams waarbij je jouw team zo zelfstandig mogelijk laat werken. 
Goed om te weten: Werkgevers vinden het belangrijk dat leidinggevenden delegeren, maar werknemers hechten hier minder waarde aan. Die vinden betrokkenheid juist belangrijk. Vind hier dus de gulden middenweg in met je leidinggevenden!

Slide 13 - Slide

Slide 14 - Video

Welke leiderschapsstijl ben je wel is tegengekomen? Of past bij jou? Hoe heeft dit invloed op werven en behouden van personeel?

Slide 15 - Mind map

Aan de slag! 


- Ga aan de slag met het schrijven van opdracht 1. 

- Maak voor de volgende les een opzet, waarbij je een raamwerk hebt van jouw essay. 

Slide 16 - Slide

Leerdoelen deel 1
- Beschrijven wat leidinggeven is
- Verschillende leiderschapsstijlen kunnen benoemen
- Verband tussen leidinggeven en personeel werven en behouden kunnen uitleggen
- Een essay schrijven over leidinggeven  

Slide 17 - Slide

Terugblik en afsluiting

  • Opstart PO economie en bedrijven (deel 1)
  • Volgende les (verder met deel 1)
  • Verwachtingen en einddoel 
  • Wat hebben we geleerd en hoe?
  • Vragen? Opmerkingen? 

Slide 18 - Slide