H8 Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

1 / 22
suivant
Slide 1: Diapositive
ArbeidsrechtMBOStudiejaar 3

Cette leçon contient 22 diapositives, avec quiz interactifs et diapositives de texte.

time-iconLa durée de la leçon est: 90 min

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Wat is een RI&E? In welk wetsartikel is dit geregeld?

Slide 2 - Question ouverte

Bij timmerbedrijf Timmy werken 18 werknemers. Eigenaar Timothy werkt 2 dagen op kantoor en 3 dagen verricht hij timmerwerkzaamheden. In het kader van de Arbowet moeten de werknemers deskundige bijstand krijgen op het gebied van preventie en bescherming. Timmy heeft als werkgever deze taak op zich genomen. Mag dat?
Noteer je antwoord en het wetsartikel.

Slide 3 - Question ouverte

Leo heeft in zijn hand gezaagd en moet 3 dagen in het ziekenhuis verblijven. Werkgever Timmy noteert de datum en tijd van het ongeval.
Voldoet de werkgever aan de Arbeidsomstandighedenwet?
Noteer je antwoord en het wetsartikel.

Slide 4 - Question ouverte

Hf. 7: arbeidsomstandigheden
In de arbowet staan de algemene bepalingen over het arbobeleid. Iedere onderneming is verplicht een arbobeleid op te stellen dat past bij de omstandigheden van de organisatie.
Art. 12 arbowet: arbobeleid moet ter instemming voorgelegd worden aan de OR of personeelsvertegenwoordiging (instemmingsrecht)
Art. 13 arbowet: er moet ten minste één preventiemedewerker zijn, die zich bezighoudt met de dagelijkse veiligheid. Bij ondernemingen minder dan 25 personen, mag dit ook de werkgever zelf zijn (lid 10)


Slide 5 - Diapositive

Hf. 7: arbeidsomstandigheden
Art. 15 arbowet: BHV voor deskundige hulp
Art. 5 arbowet: werkgever is verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken en werknemers hier van op de hoogte te stellen
Art. 9 arbowet: werkgever is verplicht bedrijfsongevallen die leiden tot dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname direct te melden bij de aangewezen toezichthouder (inspectie SZW, of te wel de arbeidsinspectie)


Slide 6 - Diapositive

H8 Arbeidsongeschiktheid en re-integratie

Slide 7 - Diapositive

Lotje heeft met ingang van 1 januari 2023 een jaarcontract gesloten. Op 1 november wordt zij ziek. Op wat voor inkomen heeft zij recht?
A
Loon o.g.v. art. 7:629 BW
B
WW
C
ZW

Slide 8 - Quiz

Lotje blijft ziek, ook na 1 januari 2024. De werkgever heeft de arbeidsovereenkomst niet verlengd.
Op wat voor inkomen heeft zij recht na afloop van het contract?
A
Loon o.g.v. art. 7:629 BW
B
WW
C
ZW

Slide 9 - Quiz

Privatisering van de Ziektewet
In 1996 is de publieke Ziektewet-uitkering geprivatiseerd, dat houdt in dat de loondoorbetaling bij ziekte voor rekening kwam van wg. De bedoeling van de wetgever was dat wg zich zo meer zou inzetten voor preventie en re-integratie, zodat het ziekteverzuim zou dalen. 

In 2004 is de loondoorbetalingstermijn verdubbeld van 1 tot 2 jaar (dus ook het eerste WAO-jaar is eigenlijk geprivatiseerd, want voorheen bestond er na 1 ziektejaar recht op WAO).











Slide 10 - Diapositive

Hoe lang heeft zij hierop recht?
A
52 weken
B
104 weken
C
Tot 1 november 2025

Slide 11 - Quiz

par. 8.2 Art. 7:629 BW
De hele ZW is eigenlijk overgeheveld naar 1 artikel in het Burgerlijk Wetboek, nl: 
art. 7:629 BW. Dit is van toepassing op zieke WERKNEMERS. 

De ZW bestaat nog steeds als vangnet voor degenen zonder wg. Wie zijn dit?
 
Hoofdregel lid 1:












Voor zover het loon niet meer bedraagt dan het bedrag, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen, met betrekking tot een loontijdvak van een dag, behoudt de werknemer voor een tijdvak van 104 weken recht op 70% van het naar tijdruimte vastgestelde loon, maar de eerste 52 weken ten minste op het voor hem geldende wettelijke minimumloon, indien hij de bedongen arbeid niet heeft verricht omdat hij in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, zwangerschap of bevalling daartoe verhinderd was.

Slide 12 - Diapositive

Een gymleraar heeft zijn voet verstuikt en moet een paar dagen zo min mogelijk op deze voet steunen.

Is hij arbeidsongeschikt?
A
Ja
B
Nee

Slide 13 - Quiz

Een directiesecretaresse heeft haar voet verstuikt en moet een paar dagen zo min mogelijk op deze voet steunen.

Is zij arbeidsongeschikt?
A
Ja
B
Nee

Slide 14 - Quiz

Uitzonderingen lid 3
De werknemer heeft het in lid 1 bedoelde recht niet:
- indien de ziekte door zijn opzet is veroorzaakt of het gevolg is van een gebrek waarover hij in het kader van een aanstellingskeuring valse informatie heeft verstrekt en daardoor de toetsing aan de voor de functie opgestelde belastbaarheidseisen niet juist kon worden uitgevoerd;
- voor de tijd, gedurende welke door zijn toedoen zijn genezing wordt belemmerd of vertraagd;
- voor de tijd, gedurende welke hij, hoewel hij daartoe in staat is, zonder deugdelijke grond passende arbeid als bedoeld in artikel 658a lid 4 voor de werkgever of voor een door de werkgever aangewezen derde, waartoe de werkgever hem in de gelegenheid stelt, niet verricht;
- voor de tijd, gedurende welke hij zonder deugdelijke grond weigert mee te werken aan door de werkgever of door een door hem aangewezen deskundige gegeven redelijke voorschriften of getroffen maatregelen die erop gericht zijn om de werknemer in staat te stellen passende arbeid als bedoeld in artikel 658a lid 4 te verrichten;
- voor de tijd, gedurende welke hij zonder deugdelijke grond weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak als bedoeld in artikel 658a lid 3;
- voor de tijd gedurende welke hij zonder deugdelijke grond zijn aanvraag om een uitkering als bedoeld in artikel 64, eerste lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen later indient dan in dat artikel is voorgeschreven.

Slide 15 - Diapositive

Een man laat zich steriliseren. De ingreep valt tegen en hij meldt zich ziek.

Heeft hij recht op loondoorbetaling?
A
Ja
B
Nee

Slide 16 - Quiz

Een vrouw doet mee met het programma Make me beautiful en ondergaat wat cosmetische ingrepen. Ze neemt hiervoor 6 weken verlof op. Het litteken van de buikwandcorrectie gaat echter ontsteken en zij meldt zich ziek.

Heeft zij recht op loondoorbetaling?
A
Ja
B
Nee

Slide 17 - Quiz

Een man doet aan zaalvoetbal en meldt zich geregeld ziek door blessures. De werkgever heeft hem herhaaldelijk gevraagd een minder risicovolle sport uit te oefenen. Als hij zich weer ziekmeldt, betaalt de werkgever de bovenwettelijke aanvulling tot 100% van het loon niet uit. De werknemer schakelt de rechter in.

Geeft de rechter de werknemer gelijk?
A
Ja
B
Nee

Slide 18 - Quiz

In art. 7:629 lid 6 BW staat dat de werkgever de loonbetaling mag opschorten gedurende de tijd dat de wn zich niet houdt aan de controlevoorschriften.

Wat betekent dit?

A
Dat de wn geen recht heeft op loon over die tijd.
B
Dat de loonbetaling wordt uitgesteld.

Slide 19 - Quiz

Re-integratie
Daarnaast is voor re-integratie van belang de Wet verbetering poortwachter. Die moet de poort naar de WIA bewaken, de overheid wil zoveel mogelijk mensen zelf aan de slag helpen, zodat een beroep op de WIA niet nodig is. 

Slide 20 - Diapositive

par. 8.4 Tijdlijn poortwachter


Slide 21 - Diapositive

par. 8.5 Sancties
- Als wg en wn zich niet goed houden aan de re-integratievoorschriften, kunnen er sancties worden opgelegd door het UWV: loonsanctie is de verlenging van het doorbetalingstijdvak van 104 weken.

- Als wn het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, kan hij een zgn. deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV (second opinion). Als de wg hierop niet reageert, kan wn de kantonrechter inschakelen. 

- Ontslag is het laatste middel. Het opzegverbod tijdens ziekte vervalt als wn zich langdurig niet houdt aan re-integratieverplichtingen.



Slide 22 - Diapositive