Presentatie werkvorm

1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive

Cette leçon contient 14 diapositives, avec diapositives de texte.

Éléments de cette leçon

Slide 1 - Diapositive

Welkom
  • Welkom allemaal.
  • Presentatie actieve werkvorm waarbij formatief handelen centraal staat. 

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Lien

Keuze escaperoom
  • We hebben deze werkvorm gekozen omdat je via deze werkvorm de studenten actief aan het werk zet. 
  • De werkvorm gaat over de voorbereiding van een stage. Deze werkvorm zou je dus voor elke opleiding kunnen gebruiken. 
  • Het formatief handelen komt hierin duidelijk naar voren omdat ze continue naar hun eigen handelen moeten kijken wat ze in hun stage ook nodig zullen hebben. 

Slide 4 - Diapositive

Uitleg werkvorm
  • Binnen de escaperoom is het belangrijk dat je verschillende ruimtes hebt waarin de studenten kunnen ontsnappen om de verschillende opdrachten te kunnen maken. 
  • Deze ruimtes kun je zo indelen dat je het voor de studenten aantrekkelijk maakt. 
  • De komende slides zullen we uitleggen wat elke opdracht binnen de escaperoom inhoudt wat je zou kunnen doen binnen deze opdracht en wat het formatief handelen dan inhoudt.

Slide 5 - Diapositive

Thema Escaperoom
De studenten bevinden zich in een simulatie van een "stage-setting" en moeten een reeks uitdagingen voltooien om te bewijzen dat ze klaar zijn voor hun stage. Elke opdracht die ze oplossen, levert een code of aanwijzing op die hen dichter bij het einddoel brengt: het "ontsnappen" als volledig voorbereide stagiairs.

Slide 6 - Diapositive

Opzet
• Verdeel de klas in kleine teams van 3-4 studenten.
• Zet verschillende opdrachten klaar in verschillende hoeken of ruimtes.
• Elke opdracht draait om een specifieke vaardigheid of situatie die ze tijdens hun stage tegenkomen, zoals communicatie, samenwerken, observeren, en reflecteren.

Slide 7 - Diapositive

Spelverloop


Start en Leerdoel Check-in Elk team krijgt een startopdracht waarbij ze een gezamenlijk leerdoel formuleren, bijvoorbeeld: "We willen beter leren luisteren naar elkaar" of "We willen feedback geven op een respectvolle manier." Dit leerdoel houden ze in gedachten bij elke opdracht.

Slide 8 - Diapositive

Opdracht 1: De Klantenservice Puzzel
o Situatie: De studenten moeten een gesprek met een "klant" (bijvoorbeeld een ouder of collega) voeren en ontdekken wat deze persoon nodig heeft.
o Doel: Ze krijgen een lijst met vragen en moeten op de juiste manier achterhalen wat de klant belangrijk vindt (bv. door te observeren of door actieve luistervaardigheden toe te passen).
o Formatieve component: Na het gesprek geven de studenten elkaar feedback over hun luister- en communicatievaardigheden. Na de feedback krijgen ze een tip voor de volgende stap.

Slide 9 - Diapositive

2: Samenwerkingsuitdaging
o Situatie: Ze moeten een fysieke of logische puzzel oplossen waarvoor ze goed moeten samenwerken (bijvoorbeeld een reeks voorwerpen sorteren op basis van hun volgorde van gebruik in een stage-setting).
o Doel: Samenwerken en elkaars ideeën serieus nemen.
o Formatieve component: Na de opdracht reflecteren ze kort op hoe ze hebben samengewerkt. Wat ging goed en wat kon beter? Elk teamlid geeft vervolgens één positief punt en één verbeterpunt aan de rest van het team. Bij een goed uitgevoerde samenwerking ontvangen ze een code om door te gaan.

Slide 10 - Diapositive

Opdracht 3: Observatieoefening
o Situatie: De studenten krijgen een korte, geacteerde situatie te zien (bijvoorbeeld een video of live rollenspel), waarin iets gebeurt tussen een stagiair en een kind of een ouder.
o Doel: Leren observeren en herkennen wat goed en minder goed gaat.
o Formatieve component: De teams moeten daarna als groep bespreken wat er goed ging en wat verbeterd kan worden, waarbij ze constructieve feedback formuleren. Ze krijgen een clue wanneer ze feedback hebben geformuleerd die voldoet aan de criteria van specifiek, positief en opbouwend.

Slide 11 - Diapositive

Eindopdracht: Reflectie op Leerdoelen
o Situatie: Na het voltooien van de opdrachten komen de studenten bij elkaar om terug te kijken op hun startleerdoel. Elk team bespreekt wat ze tijdens de escaperoom geleerd hebben en of ze hun leerdoel hebben behaald.
o Formatieve component: Ze reflecteren individueel en als team op hun leerdoelen en geven kort aan wat ze hebben geleerd. Bij een succesvolle reflectie krijgen ze de laatste code om te "ontsnappen".

Slide 12 - Diapositive

Afsluiting en Reflectie:
Na de escaperoom reflecteert elk team op wat ze geleerd hebben over formatief handelen:
• Hoe hielp feedback hen om verder te komen?
• Wat hebben ze ontdekt over hun eigen sterke punten en verbeterpunten?
• Wat willen ze meenemen naar hun stage?
________________________________________

Slide 13 - Diapositive

Door deze escaperoom leren studenten formatieve vaardigheden zoals het stellen van leerdoelen, feedback geven, observeren en samenwerken, op een speelse en actieve manier die direct aansluit bij hun stage-ervaringen.

Slide 14 - Diapositive