Voeding bij diabetes mellitus

Voeding bij diabetes mellitus
1 / 14
suivant
Slide 1: Diapositive
zorg en welzijnHBOStudiejaar 2

Cette leçon contient 14 diapositives, avec quiz interactif, diapositives de texte et 1 vidéo.

time-iconLa durée de la leçon est: 15 min

Éléments de cette leçon

Voeding bij diabetes mellitus

Slide 1 - Diapositive

Wat is diabetes?
 Aandoening waarbij het lichaam niet meer voldoende kan zorgen voor een normaal glucosegehalte in het bloed 

Slide 2 - Diapositive

Slide 3 - Vidéo

Oorzaak van diabetes 
Tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline.
De alvleesklier produceert te weinig of geen insuline. Het kan ook zijn dat er wel voldoende insuline aanwezig is, maar dat de lichaamscellen er niet meer goed op reageren. 

Slide 4 - Diapositive

Klachten
 Klachten kunnen zijn: moeheid, dorst, jeuk, veel plassen en gewichtsafname. 

Deze klachten verdwijnen meestal snel als de diabetes wordt behandeld of medicatie wordt aangepast.

Slide 5 - Diapositive

Kleine voorkennis vraag:
Hoe meer koolhydraten iemand eet, des te meer insuline moeten ze spuiten
A
ja
B
nee

Slide 6 - Quiz

Behandeling
Bij mensen met diabetes type 1 moet altijd insuline gespoten worden voor de koolhydraten die genuttigd worden. Over het algemeen kan gezegd worden: Meer koolhydraten = meer spuiten, minder koolhydraten = minder spuiten! Bij sommige mensen met diabetes type 2 hebben voedingsadviezen en gewichtsverlies voldoende effect op het bloedglucosegehalte. Maar bij anderen kan het bloedglucosegehalte te hoog blijven. In dat geval is er een aanvullende behandeling nodig. Bijvoorbeeld met bloedglucoseverlagende tabletten of met insuline.

Slide 7 - Diapositive

De belangrijkste voeding adviezen
Voor iedereen is het advies voor passende voeding anders. De diëtist geeft uiteindelijk de juiste passende adviezen.  Op de volgende dia's is te lezen welke belangrijke adviezen er worden gegeven bij diabetes:

Slide 8 - Diapositive

Koolhydraten 
Bij mensen met diabetes type 2 en overgewicht zijn een mediterraan voedingspatroon of een matige koolhydraatbeperking de meest geschikte keuzes. 

Slide 9 - Diapositive

Zorg voor een goede verdeling van de koolhydraten
Om grote schommelingen van de bloedglucose te voorkomen is het belangrijk de koolhydraten regelmatig en verspreid over de dag te eten. Gebruik drie maaltijden per dag en sla dus geen maaltijden over. Het kan soms nodig zijn iets tussendoor te gebruiken, zoals een portie fruit, een schaaltje yoghurt of een volkoren biscuitje.

Slide 10 - Diapositive

 Kies voor volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit en beperk het gebruik van geraffineerde producten
Kies bij de keuze van de koolhydraten vooral uit: volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit. Deze producten bevatten veel voedingsvezels. Voedingsvezels hebben een gunstige invloed op het glucosegehalte in het bloed. Ze vertragen namelijk de opname van glucose in het bloed.

Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraatbronnen zoals: witbrood en broodproducten van witmeel, gebak, koekjes, biscuits, vezelarme ontbijtgranen (zoals cornflakes en crispies), witte rijst en pasta.

Slide 11 - Diapositive

Beperk het gebruik van suikerhoudende dranken en gezoete melkproducten
Beperk de inname van suikerhoudende dranken en gezoete melkproducten en vervang deze door water, thee, koffie zonder suiker en ongezoete melk(producten) of dranken die gezoet zijn met zoetstoffen. Neem geen vruchtensappen of light vruchtensappen. Vruchtensap is van fruit gemaakt, waardoor het nog altijd vruchtensuiker bevat.

Slide 12 - Diapositive

Gebruik weinig verzadigd vet in de voeding
In de voeding bij diabetes speelt ook het vet een belangrijke rol. Het is verstandig om minder verzadigd vet te eten, want verzadigd vet werkt cholesterol verhogend. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het is goed om te kiezen voor de onverzadigde vetten.

Slide 13 - Diapositive

Bron: www.voedingscentrum.nl 
Bedankt voor het lezen!

Slide 14 - Diapositive